
To ηχηρό μήνυμα του Έκτορα Μποτρίνι για τα ελληνικά εστιατόρια
Ο δημοφιλής σεφ και restaurateur πήρε θέση για όσα συμβαίνουν στο χώρο της εστίασης λόγω κορονοϊού.

Με τα εστιατόρια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη να παραμένουν κλειστά εδώ και μερικές εβδομάδες, πολλοί σεφ και εστιάτορες στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας έχουν αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την επαφή του κόσμου με το μαγαζί τους, ανεβάζοντας βίντεο με συνταγές και workshops, όπως ο Massimo Bottura, και εντάσσοντας το delivery στις δραστηριότητες του εστιατορίου τους. Στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα δειλά-δειλά αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με σημαντικούς ανθρώπους από τον κόσμο της εστίασης να παίρνουν θέση.
Ένας από αυτούς είναι και ο Έκτορας Μποτρίνι. Ο σεφ και ιδιοκτήτης των Etrusco και Botrini’s, τοποθετήθηκε μέσω των λογαριασμών του στα social media, καταγράφοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και δίνοντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα για τη συνέχεια.
Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο κορυφαίος σεφ:
"Το ξέρουμε πια, είναι χιλιοειπωμένο, ο κορωναϊός πλήττει και την οικονομία. Το νιώσαμε στο πετσί μας αφού ο κλάδος της εστίασης δέχτηκε πρώτος το χτύπημα κι αφού τα εστιατόρια ως τόποι κοινωνικής συγκέντρωσης χρειάστηκε να κλείσουν, σχεδόν αμέσως. Οι σεφ-ιδιοκτήτες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και ήδη είναι εκατομμύρια οι εργαζόμενοι στον κλάδο που έχουν απολυθεί. Και ακόμα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, αν και πως θα καταφέρουμε να ξανανοίξουμε, δεν ξέρουμε πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, εφόσον οι τουρίστες θα έχουν κι αυτοί υποστεί μια ανάλογη χασούρα. Ζούμε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες της ζωής μας. Σιγά-σιγά συνειδητοποιούμε πως ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος με αυτόν που ξέραμε πριν την πανδημία. Η κρίση θα αλλάζει τα πάντα. Ένα μέλλον αβεβαιότητας… Το μόνο που εύχομαι και ελπίζω είναι τη μέρα που θα ξαναρχίσουμε να δουλεύουμε, πάλι όλοι μαζί ως ομάδα, ο καθένας μας να έχει γίνει μια καλύτερη έκδοση του εαυτού του. Να μας έχει ενδυναμώσει αυτή η σκληρή δοκιμασία. Να νιώθουμε περήφανοι που κρατήσαμε τη συνοχή μας και εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο για να γίνουμε δημιουργικότεροι, για να σκεφτούμε διαφορετικά τον άνθρωπο, το σύνολο, το μέλλον του πλανήτη, την αληθινή ουσία της μαγειρικής, των πραγμάτων γενικότερα και της ζωής μας της ίδιας. Και όταν έρθει και πάλι η ώρα που θα κληθούμε, με τη δουλειά μας – που δεν είναι μόνο χρήμα, αλλά και προσφορά στην κοινωνία, πάντα έλεγα πως είμαστε "πωλητές διασκέδασης" – να είμαστε έτοιμοι να ξαναδώσουμε τη χαμένη χαρά στον κόσμο που θα βγει "φορτωμένος" από την κρίση. Όσο μένουμε ενωμένοι, έστω και διαδικτυακά, ανταλλάσσοντας απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και σχεδιάζοντας το κοινό μας αύριο, τόσο ο περιορισμός του #μένουμεσπίτι, δεν θα είναι απλώς ένας εγκλεισμός και μια απομόνωση, αλλά η ευκαιρία μας να επανακινήσουμε τον κόσμο μας και να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, πιο δυνατοί και πιο συνειδητοί. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε πως τον κερδίσαμε και αυτόν το γαμημένο πόλεμο!
#SaveRestaurants #toosmalltofail #savegreekhospitality #together #bebrave"
Διάβασε ακόμη για το πώς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux και το Airbnb των σεφ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤο καλύτερο εστιατόριο της Αμερικής λέγεται Atomix
Ο κορυφαίος θεσμός The World's 50 Best Restaurants ανακοίνωσε την πρώτη του λίστα για τη Βόρεια Αμερική, με το φημισμένο σποτ της ΝΥ να πιάνει κορυφή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΓεύσεις, ήχοι και εικόνες: Η Miele δημιουργεί τα πιο ξεχωριστά events
Τα Miele Experiences επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που ζούμε τις γαστρονομικές εμπειρίες. Private dinners, workshops και open-air cinema σε έναν χώρο, όπου η ποιότητα γίνεται τρόπος ζωής.
Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα rooftop εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές
Ραντεβού για δείπνο σε πέντε αγαπημένα καλοφαγικά spots της Αθήνας, που συνδυάζουν κορυφαία γαστρονομία, ρομαντική ατμόσφαιρα και μοναδική θέα, στις εξαιρετικές τιμές που εξασφαλίζει το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς.