Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Μπορεί να πιστεύεις ότι όταν κάθεσαι σε ένα εστιατόριο και ξεφυλλίζεις τον κατάλογο, οι επιλογές που κάνεις εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διάθεσή σου ή την πείνα σου.
Στην πραγματικότητα, πίσω από κάθε σελίδα, κάθε γραμματοσειρά και κάθε περιγραφή, κρύβονται μικρά ψυχολογικά κόλπα που στόχο έχουν να σου… αδειάσουν το πορτοφόλι.
Η γλώσσα του μενού δεν είναι τυχαία — και δεν μιλάμε μόνο για τα λόγια, αλλά και για τον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται. Από τις τιμές χωρίς το σύμβολο του ευρώ, μέχρι τα "παραμυθένια” ονόματα πιάτων, όλα παίζουν τον ρόλο τους.
Το κόλπο με το € που λείπει
Μία από τις πιο κλασικές τακτικές είναι η εξαφάνιση του συμβόλου του νομίσματος από την τιμή. Όταν βλέπεις "14.50" αντί για "14,50 €", ο εγκέφαλος δεν συνδέει άμεσα τον αριθμό με την έννοια του κόστους. Το ποσό φαίνεται πιο "αθώο” και η απόφαση να το παραγγείλεις γίνεται πιο εύκολη.
Η στρατηγική της πρώτης ματιάς
Οι πιο ακριβές ή πιο κερδοφόρες επιλογές του εστιατορίου σπάνια βρίσκονται τυχαία στον κατάλογο. Συνήθως μπαίνουν στις πρώτες γραμμές, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν διαβάζουν μέχρι τέλους. Με έντονα γράμματα, κουτιά ή χρώματα, τραβούν το βλέμμα σου πριν προλάβεις καν να δεις κάτι άλλο.
Λέξεις που "φουσκώνουν” την αξία
Μια "σπανακόπιτα" μπορεί να γίνει "παραδοσιακή σπανακόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και φέτα ΠΟΠ". Λέξεις όπως "χειροποίητο", "από το χωριό" ή "σπιτική συνταγή" δεν αλλάζουν την ουσία του πιάτου, αλλά στο μυαλό σου αυξάνουν την αξία του — και μαζί της, την προθυμία σου να πληρώσεις παραπάνω.
Μεγάλα πιάτα, μικρές μερίδες
Άλλο κόλπο; Το στήσιμο. Ένα φαγητό σε υπερμεγέθες πιάτο κάνει τη μερίδα να φαίνεται μικρή. Κι αν σου μείνει λίγος χώρος, τι θα κάνεις; Θα παραγγείλεις κάτι ακόμα. Το καλαίσθητο σερβίρισμα, από την άλλη, σου δίνει την αίσθηση πολυτέλειας — ακόμα κι αν το πιάτο δεν κοστίζει στην κουζίνα όσο νομίζεις.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα εστιατόριο, δες τον κατάλογο έχοντας κατά νου τα παραπάνω.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα

