Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Μπορεί να πιστεύεις ότι όταν κάθεσαι σε ένα εστιατόριο και ξεφυλλίζεις τον κατάλογο, οι επιλογές που κάνεις εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διάθεσή σου ή την πείνα σου.

Στην πραγματικότητα, πίσω από κάθε σελίδα, κάθε γραμματοσειρά και κάθε περιγραφή, κρύβονται μικρά ψυχολογικά κόλπα που στόχο έχουν να σου… αδειάσουν το πορτοφόλι.

Η γλώσσα του μενού δεν είναι τυχαία — και δεν μιλάμε μόνο για τα λόγια, αλλά και για τον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται. Από τις τιμές χωρίς το σύμβολο του ευρώ, μέχρι τα "παραμυθένια” ονόματα πιάτων, όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Το κόλπο με το € που λείπει

Μία από τις πιο κλασικές τακτικές είναι η εξαφάνιση του συμβόλου του νομίσματος από την τιμή. Όταν βλέπεις "14.50" αντί για "14,50 €", ο εγκέφαλος δεν συνδέει άμεσα τον αριθμό με την έννοια του κόστους. Το ποσό φαίνεται πιο "αθώο” και η απόφαση να το παραγγείλεις γίνεται πιο εύκολη.

Η στρατηγική της πρώτης ματιάς

Οι πιο ακριβές ή πιο κερδοφόρες επιλογές του εστιατορίου σπάνια βρίσκονται τυχαία στον κατάλογο. Συνήθως μπαίνουν στις πρώτες γραμμές, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν διαβάζουν μέχρι τέλους. Με έντονα γράμματα, κουτιά ή χρώματα, τραβούν το βλέμμα σου πριν προλάβεις καν να δεις κάτι άλλο.

Λέξεις που "φουσκώνουν” την αξία

Μια "σπανακόπιτα" μπορεί να γίνει "παραδοσιακή σπανακόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και φέτα ΠΟΠ". Λέξεις όπως "χειροποίητο", "από το χωριό" ή "σπιτική συνταγή" δεν αλλάζουν την ουσία του πιάτου, αλλά στο μυαλό σου αυξάνουν την αξία του — και μαζί της, την προθυμία σου να πληρώσεις παραπάνω.

Μεγάλα πιάτα, μικρές μερίδες

Άλλο κόλπο; Το στήσιμο. Ένα φαγητό σε υπερμεγέθες πιάτο κάνει τη μερίδα να φαίνεται μικρή. Κι αν σου μείνει λίγος χώρος, τι θα κάνεις; Θα παραγγείλεις κάτι ακόμα. Το καλαίσθητο σερβίρισμα, από την άλλη, σου δίνει την αίσθηση πολυτέλειας — ακόμα κι αν το πιάτο δεν κοστίζει στην κουζίνα όσο νομίζεις.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα εστιατόριο, δες τον κατάλογο έχοντας κατά νου τα παραπάνω.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα