Τι θα παρουσιάσουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες σεφ στο Taste of Athens

Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης γιορτής της γαστρονομίας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτούς.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Σεπτεμβρίου 2018

Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, το Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα μετατραπεί στην αθηναϊκή Μέκκα της γεύσης, καθώς θα φιλοξενήσει το Taste of Athens, το σημαντικότερο γαστρονομικό φεστιβάλ που έλαβε χώρα ποτέ στην πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα του πλανήτη. Όπως είναι λογικό, σε αυτό θα δώσουν το παρών, μερικοί από τους σπουδαιότερους σεφ της Αθήνας. 

Άγγελος Λάντος

Τι θα παρουσιάσουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες σεφ στο Taste of Athens

Με εμπειρία που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες σε σπουδαίες κουζίνες της πόλης όπως το Πιλ Πουλ και το Boschetto, ο chef de cuisine της Σπονδής -όπου διαδέχθηκε τον σπουδαίο Arnaud Bignon- είναι ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin. Μία ήρεμη δύναμη της γαστρονομικής σκηνής, δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν άψογα  μεταξύ της υψηλής εκτελεστικής τεχνικής και του υποδειγματικού χειρισμού της πρώτης ύλης.

Εστιατόριο: Σπονδή.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Καβούρι με δυόσμο, κουνουπίδι και κάρυ, αρνί με χαρίσα, μελιτζάνα και σουσάμι και μιλφέιγ με καραμέλα, βανίλια και μήλο. 

Άρης Βεζενές

ΒΕΖΕΝΕΣ

Από τη Νέα Υόρκη όπου γεννήθηκε, στο Μεγανήσι και το πρώτο εστιατόριο Vezene  μέχρι την επιτυχημένη κίνηση πίσω από το Hilton και εσχάτως την ιαπωνική pub Birdman. H διαδρομή του Άρη Βεζενέ είναι άκρως ενδιαφέρουσα και γεμάτη επιτυχία, για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Η αγάπη του για τις κοπές, τις ράτσες και γενικότερα το βοδινό κρέας δεν τον περιορίζει να ασχοληθεί και με άλλα ενδιαφέροντα όσο και νόστιμα projects, όπως το new style yakitori του νέου του "παιδιού" στην καρδιά της Αθήνας. 

Εστιατόριο: Vezene / Birdman.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Beef Nigiri με τζίντζερ και χαβιάρι, momo yakitori με οργανικό κοτόπουλο και wasabi truffle salsa και kakigori με yuzu και σύκο.

Λευτέρης Λαζάρου

ΛΑΖΑΡΟΥ

Τι να πει κανείς για τον Λευτέρη Λαζάρου, έναν από τους πατριάρχες της ελληνικής γαστρονομίας; Ο Πειραιώτης γιος καραβομάγειρα αφού ταξίδεψε με τον πατέρα του και έζησε την ζόρικη κουζίνα της Νάπολι από κοντά, άνοιξε πανιά για τα πελάγη της υψηλής γαστρονομίας και παραμένει ακόμη ο πρωτοπόρος της θαλασσινής μαγειρικής, διατηρώντας εδώ και 16 χρόνια ένα αστέρι Michelin.

Εστιατόριο: Bites & Wine/ Varoulko Seaside.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Εκλέρ με μαριναρισμένο λαβράκι, αυγό ποσέ με λάδι τρούφας και κουλί μυρωδικών, Καλαμάρι με πέστο βασιλικού και κριθαράκι με γαρίδες.

Θοδωρής Παπανικολάου

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανδρώθηκε μαγειρικά στο  Ora d’ Aria της Τοσκάνης και τα αποτελέσματα της θητείας του αυτής φάνηκαν έντονα τόσο στο εστιατόριο Σελήνη της Σαντορίνης όσο και στο Sense του ξενοδοχείου Athens Was. Πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, με έντονη την προσωπική σφραγίδα στην κουζίνα του, που παντρεύει κλασικές αξίες με μια άκρως δημιουργική ματιά των σύγχρονων γαστρονομικών δεδομένων. 

Εστιατόριο: Parla.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Bonito vitellato με παλαμίδα, πίκλες καρότο και κρεμμύδι και ζελέ απο κονσομέ μοσχάρι, Il tartara με μοσχαρι, lardo di colonata και χαβιάρι μαύρης τρουφας και risotto di bosco με cavolo nero, raspberry, γιαούρτι και μυρωδικά.

Χριστόφορος Πέσκιας

ΠΕΣΚΙΑΣ

Charlie Trotter, Ferran Andria και Mark Menaux υπήρξαν μόνο κάποιοι από τους σπουδαίους σεφ δίπλα στους οποίους έχει θητεύσει ο πάντοτε ανήσυχος Χριστόφορος Πέσκιας, που ουσιαστικά ήταν εκείνος που εισήγαγε τον όρο  fusion αλλά και τις τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας στην ελληνική εστατορική σκηνή. 

Εστιατόριο: Balthazar.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Σουτζουκάκια σμυρνέϊκα ταρτάρ, καρπάτσιο λαβράκι, τόνο με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, σάλτσα τερυάκι και wakame και ναμελάκα με γιαούρτι και μαστίχα Χίου, μαρέγκα και σάλτσα σύκου.

Δημήτρης Κατριβέσης

ΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ

Αν μπορούσε κάποιος να περιγράψει τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση σε μία πρόταση, θα έλεγε ότι είναι ο άνθρωπος που σύστησε στο ελληνικό κοινό τη nikkei κουζίνα και ουσιαστικά διαμόρφωσε μια τάση στον σημερινό γευστικό χάρτη της πόλης. Θήτευσε πλάι στον Ferran Adria στο θρυλικό El Βulli, αρέσκεται στο να τρέχει παράλληλα πολλά projects (Mistura, Pantera Negra κ.α.) και συνηθίζει να πειραματίζεται με αγαπημένα του υλικά από το Περού όπως το pisco, οι πιπεριές aji και amarillo ή jikama.

Εστιατόριο: FUGA.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Ceviche με γάλα τίγρης και μάνγκο, Κινέζικο cha shew bao.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ

Αρώματα, υφές και ασφαλώς γεύσεις εναλλάσσονται αρμονικά στην εξαιρετικά δημιουργική κουζίνα του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, ο οποίος έχει μάθει τα μυστικά μερικών εκ των σπουδαιότερων σεφ του πλανήτη, όπως ο Alain Passard, η Hélène Darroze, ο Éric Frechon και ο Pascal Barbot.

Εστιατόριο: CTC.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Βελουτέ Καλαμπόκι, αρωματισμένη με αστακό και αφρό απο τρούφα και περγαμόντο, ταλιατέλες από καλαμάρι με καπνιστή κορτεζίνα και φρέσκα αρωματικά και σιγοψημένο χοιρινό με κρούστα από ποπ κορν και μουσελίν από σελινόριζα και μήλο.

Μιχάλης Νουρλόγλου

ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ

Η ανοδική πορεία του σεφ που γνώρισε το κοινό από τη συμμετοχή του στον δημοφιλή τηλεοπτικό διαγωνισμό Top Chef συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το εξαιρετικά νόστιμο Abovo -τόσο στην Κηφισιά όσο και στο Κολωνάκι. Πλέον συστήνεται ως επικεφαλής της κουζίνας του Premiere, στο ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental. Η κουζίνα του Mιχάλη Νουρλόγλου εξελίσσεται διαρκώς με φρέσκες ιδέες και τεχνικές που αναδεικνύουν την σπουδαιότητα της πρώτης ύλης.

Εστιατόριο: Premiere.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Τάρτα σοκολάτα σε βάση macaron με καραμέλα-μίσo, Γαρίδες με γλάσο bacon, φινόκιο και σάλτσα από τυρί comte, καπνιστό χέλι με παντζάρι, φρούτο του πάθους και άγρια χόρτα και foie gras με κάσιους και άγριες φράουλες.  

Γιάννης Λουκάκος

ΛΟΥΚΑΚΟΣ

Απόφοιτος του CIA, δηλαδή του Culinary Institute of America, ο Γιάννης Λουκάκος αποτελεί έναν από τους πιο πρωτοπόρους όσο και αναγνωρίσιμους Έλληνες σεφ, με θητεία μάλιστα στο φημισμένο Park Avenue Café της Νέας Υόρκης. Εκτός της εστιατορικής του πορείας έχει διαγράψει μια επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα (Master Chef, Dr Cook και Just Cooking) ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο μαγειρικά βιβλία.

Εστιατόριο: Ψωμί & Αλάτι

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Πιτάκι με τορτιγια με κοτόπουλο, βlack angus Burger με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί, γιουβέτσι από τη θάλασσα και ψημένη κρέμα πορτοκαλιού.

Τάσος Μάντης

ΜΑΝΤΗΣ

Αποτέλεσε ένα από τα βασικά μέλη της κουζίνας του Funky Gourmet, πριν τα βήματά του τον οδηγήσουν σε κάποιες από τις σημαντικότερες κουζίνες της Ευρώπης: Hof Van Cleve του Peter Goossens στις Βρυξέλλες (3 αστέρια Michelin), Geranium στην Κοπεγχάγη (3 αστέρια Michelin), Frantzen στην Στοκχόλμη (3 αστέρια Michelin). Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra, στην κουζίνα του οποίου αναβιώνει παλιές ελληνικές συνταγές με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές.

Εστιατόριο: Hytra.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Σπανακόρυζο, Μαγιάτικο με ξινή κρέμα και λάδι πεύκου, Πετεινός με μανιτάρια shimeji, παρφέ από συκωτάκια πουλερικών, σάλτσα τρούφας και μαντζουράνα και άγριο αμύγδαλο.

Γιάννης Παρίκος

ΠΑΡΙΚΟΣ

Hotel Bristol στο Παρίσι, Sea Grill στις Βρυξέλλες, Βαρούλκο, Σπονδή, Hytra, Life Gallery είναι μόνο κάποιοι από τους σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς της πορείας του Γιάννη Παρίκου. Ο ταλαντούχος σεφ πλέον ένωσε (ξανά) τις δυνάμεις του με την ομάδα του Λευτέρη Λαζάρου, στο bistro δημιουργικής ψαροφαγίας Bites & Wine. 

Εστιατόριο: Bites & Wine.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Λεμονάτο λουκάνικο με φρέγκολα, φιλέτο Κοτόπουλο με σάλτσα μάραθου και άγριο μαύρο ρύζι και μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ γλυκοπατάτας.

Takaaki Otsuka

ΟΤΣΟΥΚΑ

Ο συνεργάτης του Άρη Βεζενέ στο Birdman γεννήθηκε στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον περικυκλωμένο από φυτείες τσαγιού και κερασιές και πέρασε από φημισμένες κουζίνες όπως αυτή του Nobu (σε Berkeley Street και Park Lane του Λονδίνου).

Εστιατόριο: Birdman.

Τι θα παρουσιάσει στο Taste of Athens: Beef Nigiri με τζίντζερ και χαβιάρι, momo yakitori με οργανικό κοτόπουλο και wasabi truffle salsa και kakigori με yuzu και σύκο.

*Περισσότερες πληροφορίες αλλά και online κράτηση εισιτηρίων στο επίσημο site του φεστιβάλ, athens.tastefestivals.com.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας