
O Ferran Adrià ανοίγει ξανά το elBulli - δεν θα σερβίρει φαγητό
Το elBulli 1846 είναι το νέο, φιλόδοξο project του σπουδαίου Καταλανού σεφ.

Τον περασμένο Ιούνιο, όσοι βρέθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την ομιλία του Ferran Adrià στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress ενημερώθηκαν για το επερχόμενο φιλόδοξο project του σπουδαίου σεφ που ακούει στο όνομα elBulli 1846.
"Πήρα την απόφαση να κλείσω το elBulli γιατί ξεπέρασε κάθε όριο που μπορούσε να πιάσει. Κάθε ταβάνι που μπορούσε να ακουμπήσει. Το elBulli δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος" είχε πει μεταξύ άλλων ο Adrià, πριν αποκαλύψει το επόμενο σημαντικό βήμα που θα σχετίζεται με την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

8 χρόνια μετά το τελευταίο serving -ένα fondue στις στις 30 Ιουλίου του 2011- ο δημοφιλής Καταλανός μύστης της γαστρονομίας ανακοίνωσε και επίσημα τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και πειραματισμού για όλους εκείνους που αγαπούν το καλό φαγητό, καθώς και την ημερομηνία που αυτός θα είναι έτοιμος. Θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου project του elBulli Foundation.

Το μεγαλύτερο μέρος του elBulli 1846 (που πήρε το όνομά του από το πέντε φορές βραβευμένο ως καλύτερο του πλανήτη εστιατόριο από τα World’s 50 Best Restaurants και τη χρονολογία γέννησης του θρυλικού Γάλλου σεφ Auguste Escoffier) θα είναι εκθεσιακός χώρος, αφιερωμένος στην καινοτομία. Επίσης, θα λειτουργεί ακόμη σαν εργαστήρι και μουσείο γαστρονομίας και θα εκτείνεται σε έκταση περίπου 16.000 τμ. Φυσικά, θα στεγάζεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και το εστιατόριο, στην πόλη Ρόζες (κοντά στη Χιρόνα) στη βορειοανατολική Ισπανία.
Στο elBulli 1846 θα εργάζεται μία ομάδα επαγγελματιών από διάφορα backgrounds που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη γαστρονομία: Από μάγειρες, δημοσιογράφους και διατροφολόγους μέχρι ακαδημαϊκούς και φωτογράφους - όλοι με μία κοινή αποστολή, να εξερευνήσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο της γεύσης και να μοιραστούν τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Φυσικά, ανά τακτά διαστήματα θα προσκαλούνται σε αυτό και κάποιοι εκ των κορυφαίων σεφ του πλανήτη.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Adrià, το elBulli1846 θα ανοίξει τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς σε ένα χρόνο από τώρα δηλαδή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα