World Restaurant Awards: Τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη

Το παντελώς άγνωστο Wolfgat που ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο της χρονιάς και τα υπόλοιπα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Φεβρουαρίου 2019

Τα World Restaurant Awards είναι ένας ολοκαίνουριος θεσμός που δημιουργήθηκε για την προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας. 

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από σημαντικά άτομα του κόσμου της γεύσης, κυρίως σεφ (Zaiyu Hasagawa, Virgilio Martinez, Romy Gill, Sven Elverfeld, Rosio Sanchez), δημοσιογράφους (Tom Parker Bowles, Lotta Jörgensen, Tara Stevens, Sophie Brissaud), restaurateurs και entrepreneurs (Sophie Cornibert, Vincent Carry). Τα βραβεία του θεσμού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα Big Plates και τα Small Plates. Εκτός από το κομμάτι του φαγητού επεκτείνονται και σε άλλους τομείς όπως η ατμόσφαιρα και οι συνεργασίες ή ακόμη και στον κορυφαίο λογαριασμό στο Instagram. 

Στις 18 Φεβρουαρίου στο Παρίσι έλαβε χώρα η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων για τα εστιατόρια της χρονιάς. Εκεί όπου τις εντυπώσεις και τους επαίνους εκτός από περίφημα εστιατόρια από κάθε γαστρονομική Μέκκα του πλανήτη, έκλεψε και το μικρό και ταπεινό Wolfgat ​​​​(βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη γωνιά της Νοτίου Αφρικής), που ανακηρύχθηκε Εστιατόριο της Χρονιάς ενώ απέσπασε και το βραβείο  Off-Map Destination. Αναλυτικά οι νικητές:

Big Plates

Restaurant of the Year: Wolfgat (Πάτερνοστερ, Νότια Αφρική)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolfgat (@wolfgat) on

Βρίσκεται στο άσημο Πάτερνοστερ της Νοτίους Αφρικής (150 χλμ από το Κέιπ Τάουν), σερβίρει μόλις 20 άτομα τη φορά και τα πιάτα του αποτελούνται κυρίως από τοπικά προϊόντα. Ο Kobus van der Merwe είδε τις προσπάθειες των δύο τελευταίων χρόνων να αποδίδουν και έτσι το εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι 130 ετών κέρδισε τον τίτλο του εστιατορίου της χρονιάς.

Arrival of the Year: Inua (Τόκιο, Ιαπωνία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INUA (@inuajp) on

Ο απόφοιτος της κουζίνας του René Redzepi και του Noma, Thomas Frebel, άνοιξε το δικό του εστιατόριο στην ιαπωνική μητρόπολη. Εκεί, όπου συνδυάζει άψογα την nordic cuisine με το fusion.

Atmosphere of the Year: Vespertine (Λος Άντζελες, ΗΠΑ)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by V E S P E R T I N E (@vespertine.la) on

Το εστιατόριο που εξωτερικά θυμίζει διαστημόπλοιο χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως once-in-a-lifetime experience. Σε αυτό εκτός από το φαγητό του, συμβάλλει και το άψογο περιβάλλον του. 

Collaboration of the Year: Paradiso και Gortnanain Farm (Κορκ, Ιρλανδία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paradiso Cork (@paradisocork) on

Οι Ultan Walsh και Denis Cotter συνεργάστηκαν σε ευρύτερο επίπεδο, παρουσιάζοντας μία άψογα στημένη εκδοχή του farm-to-table. Γνωστά αλλά και ασυνήθιστα λαχανικά έπαιρναν το δρόμο από τη φάρμα του πρώτου στο εστιατόριο του δεύτερου.

Enduring Classic: La Mère Brazier (Λυών, Γαλλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LA MÈRE BRAZIER (@lamerebrazier) on

Η μητέρα της γαλλικής γαστρονομίας Eugénie Brazier, μπορεί να έφυγε από τη ζωή το 1977, το εστιατόριο όμως που άνοιξε στη Λυών εξακολουθεί να σκορπά μοναδικές γαστρονομικές συγκινήσεις. 

Ethical Thinking: Food For Soul (Ιταλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Food for Soul (@foodforsoul_it) on

Η σπουδαία πρωτοβουλία του Massimo Bottura για την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και την εξάλειψη της πείνας.

Event of the Year: Refugee Food Festival (Παρίσι, Γαλλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Refugee Food Festival (@refugeefoodfestival) on

Η πρωτοβουλία των Louis Martin και Marine Mandrila βασίστηκε πάνω σε μία πολύ απλή ιδέα: Τα εστιατόρια της Πόλης του Φωτός να ανοίξουν τις κουζίνες τους για τους πρόσφυγες. Στην τέταρτη χρονιά της λειτουργίας του, το φεστιβάλ γνωρίζει μεγαλύτερη ανταπόκριση από ποτέ και επεκτείνεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη.

Forward Drinking: Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mugaritz (@mugaritz) on

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον γαστρονομικό ναό του Andoni Luis Aduriz στη Χώρα των Βάσκων. Στα World Restaurant Awards βραβεύτηκε για τη λίστα με τα περισσότερα από 1.600 κρασιά και τα 90 διαφορετικά σάκε.

House Special: Lido 84 (Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riccardo Camanini (@ristorantelido84) on

Το cacio e pepe μαγειρεμένο σε κύστη χοίρου στο εστιατόριο ήταν το πιάτο που συγκίνησε τους κριτές. 

No Reservations Required: Mocoto (Σάο Πάολο, Βραζιλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mocotó Bar e Restaurante (@mocotorestaurante) on

Το ιστορικό εστιατόριο που σερβίρει από το 1973 στο Σάο Πάολο φημίζεται για τα λαχταριστά κρέατά του και τις περίφημες caipirinhas. Γι' αυτό και δεν ενοχλείται κανείς περιμένοντας ακόμη 2 ή και 3 ώρες στην αναμονή για ένα τραπέζι.

Off-Map Destination: Wolfgat (Πάτερνοστερ, Νότια Αφρική)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolfgat (@wolfgat) on

Εκτός από αυτά που διάβασες παραπάνω, το γεωγραφικό σημείο στο οποίο είναι τοποθετημένο το Wolfgat, το καθιστά τον ιδανικό off-map προορισμό.

Original Thinking: Le Clarence (Παρίσι, Γαλλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Clarence (@leclarenceparis) on

Πίσω από τα πολυτελή χαλιά και τα επιβλητικά μάρμαρα του Domaine Clarence Dillon κρύβεται ένα από τα πιο μοντέρνα γαστρονομικά εργαστήρια του πλανήτη. Στο Clarence, ο Christophe Pelé και η ομάδα του πάνε τον κόσμο της γεύσης μερικά βήματα πιο πέρα.

Small Plates

Instagram Account of the Year: Alain Passard (Γαλλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alain Passard (@alain_passard) on

Ο Γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης του τριάστερου L' Arpège στο Παρίσι, διατηρεί και έναν από τους πιο συναρπαστικούς γαστρονομικούς λογαριασμούς στα social media.

Long-Form Journalism: Lisa Abend

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fool Magazine 📸🍷🚀👌❤️🤛 (@foolmagazine) on

Το άρθρο με τίτλο The Food Circus στο σουηδικό γαστρονομικό περιοδικό Fool Magazine, που υπογράφει η Lisa Abend κέρδισε το βραβείο του Long-Form της χρονιάς.

Red-Wine Serving Restaurant: Noble Rot (Λονδίνο, Αγγλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noble Rot (@noblerotbar) on

Sex & Drugs & Pinot Noir είναι το motto στο λονδρέζικο bar restaurant, που έχει μία εντυπωσιακή wine list, με εξειδίκευση τα ερυθρά κρασιά.

Tattoo-free Chef: Alain Ducasse (Γαλλία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alain Ducasse (@alainducasse) on

Ο πρωτοπόρος σεφ που ανέκαθεν ακολουθούσε το δρόμο του. Το γεγονός πως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου της γαστρονομίας αυτή τη στιγμή, λέει πολλά.

Trolley of the Year: Ballymaloe House (Κορκ, Ιρλανδία)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ballymaloe House (@ballymaloe_house) on

Τα tableside services δε θα φύγουν ποτέ από τη μόδα και στο old-fashioned εστιατόριο του Κορκ το τρόλεϊ είναι πάντοτε φορτωμένο με ενδιαφέρουσες επιλογές.

Tweezer-free Kitchen: Bo.Lan (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bo.lan (@bo.lan_essentially_thai) on

Μία κουζίνα σχεδόν ρουστίκ και πιάτα που καταφθάνουν στο τραπέζι σχεδόν ακατέργαστα είναι οι λόγοι που έδωσαν στο Bo.Lan το εν λόγω βραβείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος