Floyd Cardoz, ο Ινδός σεφ που χτύπησε ο κορονοϊός
Ποιος ήταν ο σημαντικός σεφ, που έδωσε ινδικό twist στο fine dining, και έφυγε από τη ζωή στα 59 του χρόνια.
O Αμερικανο-Ινδός σεφ Floyd Cardoz είχε καταφέρει να γίνει ευρέως γνωστός στο ευρύ κοινό όταν κέρδισε την τρίτη σεζόν του αμερικανικού διαγωνισμού μαγειρικής/reality Top Chef Masters. Πολύ πριν από αυτό όμως είχε αποδείξει πόσο σπουδαίος μάγειρας είναι, όντας ο πρώτος γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ινδία σεφ που ανέλαβε την κουζίνα ενός πραγματικά σημαντικού εστιατορίου της Νέας Υόρκης, του Tabla.
Ο Cardoz έφυγε από τη ζωή στα 59 του χρόνια, στις 25 Μαρτίου 2020, αφού προηγουμένως είχε χτυπηθεί από τον κορονοϊό κι ενώ νοσηλευόταν στο Mountainside Medical Center του Νιου Τζέρσεϊ για περίπου μία εβδομάδα. "Με μεγάλη θλίψη σας ενημερώσουμε για τον θάνατο του σεφ Floyd Cardoz. Άφησε πίσω τη μητέρα του Beryl, τη σύζυγο Barkha και τους γιους Justin και Peter" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Το 1998, μαζί με τον restaurateur Danny Meyer άνοιξαν το Tabla, στο Flatiron District του Μανχάταν. Σύντομα το μέρος κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και των κριτικών γεύσης, προτού μετατραπεί σε ένα από τα πιο επιδραστικά γευστικά spots του Μεγάλου Μήλου. "Πρόκειται για αμερικανικό φαγητό πολύ υψηλών προδιαγραφών που είναι δοσμένο μέσα και από το πρίσμα της ινδικής γαστρονομικής κουλτούρας" έγραφε στους New York Times η Ruth Reichl μεταξύ άλλων, έπειτα από την πρώτη της επίσκεψη στο Tabla.
Πριν από αυτό, είχε εργαστεί στο επίσης νεοϋορκέζικο Lespinasse, όπου εξελίχθηκε από μάγειρα παραγωγής σε εξαιρετικό sous-chef, υπό τις οδηγίες τους -επίσης σπουδαίου- Ελβετού σεφ Gray Kunz. Ο Kunz ήταν εκείνος που τον μύησε στις υψηλές τεχνικές, χωρίς ωστόσο να του απαγορεύει να χρησιμοποιεί και να πειραματίζεται με τα υλικά της Ασίας.

Μετά το κλείσιμο του Tabla, το 2010, ο Cardoz ανέλαβε αρκετές αξιόλογες κουζίνες της αμερικανικής μητρόπολης, ενώ το 2016 το cookbook του Flavorwalla έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Το 2011, δήλωσε συμμετοχή και κέρδισε το Top Chef Masters, κάτι που τον έκανε σχεδόν σούπερσταρ στην Ινδία. Ετοιμαζόταν μάλιστα να ανοίξει και το νέο του εστιατόριο στη Βομβάη, το Bombay Sweet Sho. Πριν λίγο καιρό είχε επισκεφθεί τη γενέτειρά του για να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Bombay Canteen, στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης αλλά και για τα γυρίσματα του επεισοδίου του Ugly Delicious, στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε, μαζί με τον δημοφιλή ηθοποιό Aziz Ansari.
Όπως ο ίδιος έγραψε στο Instagram, παρουσίασε σημάδια του COVID-19 αμέσως μόλις επέστρεψε από αυτό το ταξίδι στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 8 Μαρτίου.
Διάβασε ακόμη για το μήνυμα του Έκτορα Μποτρίνι για τα ελληνικά εστιατόρια, τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux και το Kitchen Quarantine του Massimo Bottura.
φωτογραφίες ©Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα