Floyd Cardoz, ο Ινδός σεφ που χτύπησε ο κορονοϊός

Ποιος ήταν ο σημαντικός σεφ, που έδωσε ινδικό twist στο fine dining, και έφυγε από τη ζωή στα 59 του χρόνια.

O Αμερικανο-Ινδός σεφ Floyd Cardoz είχε καταφέρει να γίνει ευρέως γνωστός στο ευρύ κοινό όταν κέρδισε την τρίτη σεζόν του αμερικανικού διαγωνισμού μαγειρικής/reality Top Chef Masters. Πολύ πριν από αυτό όμως είχε αποδείξει πόσο σπουδαίος μάγειρας είναι, όντας ο πρώτος γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ινδία σεφ που ανέλαβε την κουζίνα ενός πραγματικά σημαντικού εστιατορίου της Νέας Υόρκης, του Tabla.

Ο Cardoz έφυγε από τη ζωή στα 59 του χρόνια, στις 25 Μαρτίου 2020, αφού προηγουμένως είχε χτυπηθεί από τον κορονοϊό κι ενώ νοσηλευόταν στο Mountainside Medical Center του Νιου Τζέρσεϊ για περίπου μία εβδομάδα. "Με μεγάλη θλίψη σας ενημερώσουμε για τον θάνατο του σεφ Floyd Cardoz. Άφησε πίσω τη μητέρα του Beryl, τη σύζυγο Barkha και τους γιους Justin και Peter" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της οικογένειάς του. 

Floyd Cardoz, ο Ινδός σεφ που χτύπησε ο κορονοϊός

Το 1998, μαζί με τον restaurateur Danny Meyer άνοιξαν το Tabla, στο Flatiron District του Μανχάταν. Σύντομα το μέρος κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και των κριτικών γεύσης, προτού μετατραπεί σε ένα από τα πιο επιδραστικά γευστικά spots του Μεγάλου Μήλου. "Πρόκειται για αμερικανικό φαγητό πολύ υψηλών προδιαγραφών που είναι δοσμένο μέσα και από το πρίσμα της ινδικής γαστρονομικής κουλτούρας" έγραφε στους New York Times η  Ruth Reichl μεταξύ άλλων, έπειτα από την πρώτη της επίσκεψη στο Tabla.

Πριν από αυτό, είχε εργαστεί στο επίσης νεοϋορκέζικο Lespinasse, όπου εξελίχθηκε από μάγειρα παραγωγής σε εξαιρετικό sous-chef, υπό τις οδηγίες τους -επίσης σπουδαίου- Ελβετού σεφ Gray Kunz. Ο Kunz ήταν εκείνος που τον μύησε στις υψηλές τεχνικές, χωρίς ωστόσο να του απαγορεύει να χρησιμοποιεί και να πειραματίζεται με τα υλικά της Ασίας.

ΦΛΟΪΝΤ ΚΑΡΝΤΟΖ 2

Μετά το κλείσιμο του Tabla, το 2010, ο Cardoz ανέλαβε αρκετές αξιόλογες κουζίνες της αμερικανικής μητρόπολης, ενώ το 2016 το cookbook του Flavorwalla έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Το 2011, δήλωσε συμμετοχή και κέρδισε το Top Chef Masters, κάτι που τον έκανε σχεδόν σούπερσταρ στην Ινδία. Ετοιμαζόταν μάλιστα να ανοίξει και το νέο του εστιατόριο στη Βομβάη, το Bombay Sweet Sho. Πριν λίγο καιρό είχε επισκεφθεί τη γενέτειρά του για να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Bombay Canteen, στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης αλλά και για τα γυρίσματα του επεισοδίου του Ugly Delicious, στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε, μαζί με τον δημοφιλή ηθοποιό Aziz Ansari.

Όπως ο ίδιος έγραψε στο Instagram, παρουσίασε σημάδια του COVID-19 αμέσως μόλις επέστρεψε από αυτό το ταξίδι στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 8 Μαρτίου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Floyd Cardoz (@floydcardoz) on


Διάβασε ακόμη για το μήνυμα του Έκτορα Μποτρίνι για τα ελληνικά εστιατόρια, τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux και το Kitchen Quarantine του Massimo Bottura.

 

φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας