Το σάντουιτς-σύμβολο της Μαδρίτης

Το Bocadillo de Calamares είναι απλό και νόστιμο. Και αυτό αρκεί.

Ο όρος Bocadillo de Calamares σίγουρα ακούγεται πολύ πιο εντυπωσιακός συγκριτικά με 'σάντουιτς με καλαμάρι' αλλά επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται. Το εν λόγω έδεσμα αποτελεί το διασημότερο γρήγορο φαγητό της Μαδρίτης -ίσως περισσότερο από το ocido madrileño, τη flan και και τις patatas bravas- και εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το street food σύμβολο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ένα ιδιαίτερο σάντουιτς

Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, πιθανότατα να σκεφτείς "τι, αυτό ήταν;". Λογικό, καθώς αυτό που θα αντικρίσεις και θα πιάσεις στα χέρια σου θα είναι ένα λευκό ψωμάκι με παναρισμένα δαχτυλίδια καλαμαριού. Τρώγοντάς το, πιθανότατα θα αλλάξεις γνώμη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bar Postas (@barpostas)

Το μυστικό στο Bocadillo de Calamares είναι η απλότητα. Αρκεί ένα καλής ποιότητας ψωμί (συνήθως μπαγκέτα), εξίσου καλής ποιότητας καλαμάρι και μία ελαφριά και κρεμώδης aioli σος. Το σάντουιτς είναι γρήγορο, φθηνό και νόστιμο και ίσως αυτά να λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τα παραπάνω, δίνοντας έξτρα credits.

Όπως συμβαίνει σχεδόν με το street food σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι και στη Μαδρίτη πολλά μέρη συνηθίζουν να κακοποιούν το συγκεκριμένο σάντουιτς, συνήθως με κακής ποιότητας ψωμί και καλαμάρι-λάστιχο. Τα εγκλήματα απέναντι στα bocadillos μπορούν να είναι εξαιρετικά σκληρά - το διαπιστώνουμε και εδώ άλλωστε, με το σουβλάκι να είναι το θύμα. 

Πώς θα το φτιάξεις

Σε κάθε περίπτωση, όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και πάλι και ο δρόμος σου σε βγάλει στη Μαδρίτη, οφείλεις να τιμήσεις ένα τέτοιο - αφού πρώτα κάνεις την έρευνά σου για το πού θα βρεις  κάποιο πραγματικά καλό.

Αν πάλι ψήνεσαι να το φτιάξεις στο σπίτι, πρέπει να έχεις κατά νου μερικές βασικές κατευθύνσεις. Όπως οι παρακάτω:

  • Προτίμησε να αγοράσεις ολόκληρο καλαμάρι και όχι τις έτοιμες ροδέλες.
  • Καθάρισέ το και κόψε το προσεκτικά.
  • Προτίμησε τις παχιές ροδέλες ώστε να τηγανιστεί καλύτερα και να μην στεγνώσει.
  • Μπορείς να το μαρινάρεις αρχικά σε χυμό lime.
  • Φτιάξε σπιτικό aioli με μπόλικο σκόρδο. Μπορείς να προσαρμόσεις και άλλα μπαχαρικά, υλικά και καρυκεύματα (πάπρικα, τσίλι, lime κ.α.).

 


Διάβασε ακόμη για γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ, το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας, την κορυφαία καυτερή σάλτσα του κόσμου και το επικό σουβλάκι του Μίμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος