Το ακριβότερο burger του κόσμου δε φτιάχτηκε γι' αυτό που νομίζεις

Golden Boy, όνομα και πράγμα. Αλλά για καλό σκοπό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Ιουλίου 2021

Ο Robbert Jan de Veen είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου De Daltons στην πόλη Deventer της Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, δούλεψε πάνω σε ένα πολύ ιδιαίτερο έως ιντριγκαδόρικο γευστικό project: Στόχος του ήταν να δημιουργήσει το ακριβότερο burger του κόσμου, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα πάνε αποκλειστικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ένα πανάκριβο burger, για καλό σκοπό

Κάπως έτσι προέκυψε το -όνομα και πράγμα- 'The Golden Boy'. Ένα πληθωρικό μπιφτεκόψωμο που περιέχει μεταξύ άλλων -φυσικά εξεζητημένων και κοστοβόρων υλικών- μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά wagyu, χαβιάρι Beluga, βασιλικό καβούρι Αλάσκας (king crab) και λευκή τρούφα.

> Διάβασε ακόμη: Στο Κολωνάκι για ένα από τα καλύτερα burgers της Αθήνας

Για την παρασκευή του χρειάστηκαν περίπου 5 μήνες έρευνας ώστε να βρεθούν τα ιδανικότερα υλικά και ο ακόμη πιο ιδανικός συνδυασμός αυτών, καθώς και 9 ώρες δουλειάς για το ψήσιμο και το 'χτίσιμό' του με το σωστό τρόπο.

Το εν λόγω έδεσμα, η δημιουργία του οποίου κόστισε €5.030, πουλήθηκε τελικά στην εταιρεία φαγητού Remia, με τον Πρόεδρο της Royal Dutch Food and Beverage Association, Robert Willemse, να είναι ο τυχερός που το κατανάλωσε. 

Αμέσως μετά την πώλησή του και με τα έσοδα που προέκυψαν, ο de Veen ετοίμασε περισσότερα από 1.000 πακέτα φαγητού για εκείνους που τα είχαν ανάγκη και τα διαμοίρασε σε συνεργασία με διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ολλανδία.

"Η τιμή του burger δεν ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού. Σκέφτηκα να κάνω όμως κάτι εξεζητημένο για καλό σκοπό. Η δημιουργία αυτού του πιάτου ήταν μία πρόκληση για μένα, από κάθε άποψη. Τα υλικά αλληλοσυμπληρώνονται πολύ καλά και οι γεύσεις είναι έντονες. Παρόλο που αυτό το burger είναι εξαιρετικά δαπανηρό, οφείλει κανείς να το φάει με τα χέρια, ακριβώς όπως πρέπει. To bun είναι καλυμμένο με βρώσιμο χρυσό, οπότε μένει και στα δάχτυλα όταν κανείς τελειώσει με αυτό" δήλωσε ο ίδιος ο de Veen.

> Διάβασε ακόμη: Πότε, πώς και πού φτιάχτηκε το πρώτο burger

Παράλληλα, ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του επόμενου αντίστοιχου project. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Salonica Restaurant, όχι τυχαία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Η σπουδαία δουλειά του Σωτήρη Ευαγγέλου επιβραβεύτηκε με έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Noma μόλις έγινε τριάστερο

Τρία αστέρια Michelin για το σπουδαίο εστιατόριο της Κοπεγχάγης, για πρώτη φορά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το μέλλον του ελληνικού fine dining, σύμφωνα με τους κορυφαίους Έλληνες σεφ

Άγγελος Λάντος, Λευτέρης Λαζάρου, Έκτορας Μποτρίνι και Τάσος Μαντής καταθέτουν τη γνώμη τους για την πορεία της υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη σάλτσα XO

Πρωτοφτιάχτηκε στο Χονγκ Κονγκ των 80s και θεωρείται η πιο upcoming sauce του γευστικού κόσμου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ποιο είναι τελικά το καλύτερο κρέας του κόσμου;

Ένας από τους πιο εξειδικευμένους στο θέμα ανθρώπους που υπάρχουν, μιλά για τις πιο εκλεκτές ράτσες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας