
Το ακριβότερο burger του κόσμου δε φτιάχτηκε γι' αυτό που νομίζεις
Golden Boy, όνομα και πράγμα. Αλλά για καλό σκοπό.

Ο Robbert Jan de Veen είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου De Daltons στην πόλη Deventer της Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, δούλεψε πάνω σε ένα πολύ ιδιαίτερο έως ιντριγκαδόρικο γευστικό project: Στόχος του ήταν να δημιουργήσει το ακριβότερο burger του κόσμου, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα πάνε αποκλειστικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ένα πανάκριβο burger, για καλό σκοπό
Κάπως έτσι προέκυψε το -όνομα και πράγμα- 'The Golden Boy'. Ένα πληθωρικό μπιφτεκόψωμο που περιέχει μεταξύ άλλων -φυσικά εξεζητημένων και κοστοβόρων υλικών- μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά wagyu, χαβιάρι Beluga, βασιλικό καβούρι Αλάσκας (king crab) και λευκή τρούφα.
> Διάβασε ακόμη: Στο Κολωνάκι για ένα από τα καλύτερα burgers της Αθήνας
Για την παρασκευή του χρειάστηκαν περίπου 5 μήνες έρευνας ώστε να βρεθούν τα ιδανικότερα υλικά και ο ακόμη πιο ιδανικός συνδυασμός αυτών, καθώς και 9 ώρες δουλειάς για το ψήσιμο και το 'χτίσιμό' του με το σωστό τρόπο.
Το εν λόγω έδεσμα, η δημιουργία του οποίου κόστισε €5.030, πουλήθηκε τελικά στην εταιρεία φαγητού Remia, με τον Πρόεδρο της Royal Dutch Food and Beverage Association, Robert Willemse, να είναι ο τυχερός που το κατανάλωσε.
Αμέσως μετά την πώλησή του και με τα έσοδα που προέκυψαν, ο de Veen ετοίμασε περισσότερα από 1.000 πακέτα φαγητού για εκείνους που τα είχαν ανάγκη και τα διαμοίρασε σε συνεργασία με διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ολλανδία.
"Η τιμή του burger δεν ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού. Σκέφτηκα να κάνω όμως κάτι εξεζητημένο για καλό σκοπό. Η δημιουργία αυτού του πιάτου ήταν μία πρόκληση για μένα, από κάθε άποψη. Τα υλικά αλληλοσυμπληρώνονται πολύ καλά και οι γεύσεις είναι έντονες. Παρόλο που αυτό το burger είναι εξαιρετικά δαπανηρό, οφείλει κανείς να το φάει με τα χέρια, ακριβώς όπως πρέπει. To bun είναι καλυμμένο με βρώσιμο χρυσό, οπότε μένει και στα δάχτυλα όταν κανείς τελειώσει με αυτό" δήλωσε ο ίδιος ο de Veen.
> Διάβασε ακόμη: Πότε, πώς και πού φτιάχτηκε το πρώτο burger
Παράλληλα, ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του επόμενου αντίστοιχου project.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα