
Όλα όσα κάνουν μοναδική την περουβιανή κουζίνα
Τα βασικά υλικά που πρωταγωνιστούν σε μία από τις πιο καυτές κουζίνες του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια, η περουβιανή κουζίνα είναι μία από εκείνες που απασχολούν ιδιαίτερα τον κόσμο της γαστρονομίας. Η αρχή είχε γίνει όταν ο Ferran Adrià πριν από περίπου 7 χρόνια κατέληξε στο ότι το Περού μπορεί και να έκρυβε το κλειδί για την κουζίνα του μέλλοντος, με τον Alain Ducasse να δηλώνει περίπου την ίδια περίοδο ότι η χώρα της λατινικής Αμερικής είναι ο επόμενος hot προορισμός του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη. Το 2014, το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής (Culinary Institute of America) ανακήρυξε τη χρονιά ως έτος της περουβιανής κουζίνας, με τους Adria και Gaston Acurio (ο πιο γνωστός Περουβιανός σεφ και ambassador της κουζίνας της χώρας του) να γυρίζουν το ντοκιμαντέρ Peru Sabe, που κατέγραφε την γαστρονομική επανάσταση του Περού καθώς και την ανάπτυξη που έφερε το κομμάτι του φαγητού στην χώρα.
Επιπλέον, όλο και περισσότερα εστιατόρια της Λίμα έκαναν την εμφάνισή τους στην ετήσια λίστα με τα 50 κορυφαία του πλανήτη (World’s 50 Best Restaurants), το Περού για 5 συνεχόμενα έτη κερδίζει το βραβείο του Best Culinary Destination in Latin America στα Word Travel Awards και το National Geographic συγκαταλέγει την περουβιανή πρωτεύουσα στους 10 κορυφαίους διαχρονικά γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000 παιδιά και νέοι στο Περού των 30.000.000 κατοίκων να κάνουν γαστρονομικές σπουδές, αφήνοντας στην άκρη το ανέκαθεν όνειρο κάθε Λατινοαμερικάνου: να γίνουν δηλαδή ποδοσφαιριστές. Στα μέρη μας από την άλλη, η συγκεκριμένη τάση έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή της τα τελευταία 2 χρόνια, έχοντας όμως κάποιους πολύ σημαντικούς εκπροσώπους - όπως ο Δημήτρης Κατριβέσης ή το εστιατόριο Nikkei.
Όπως αντιλαμβάνεσαι το hype είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο. Εμείς σου παρουσιάζουμε μια λίστα με μερικά από τα βασικότερα προϊόντα και υλικά της περουβιανής κουζίνας για να γνωρίζεις τουλάχιστον τι πάνω-κάτω παίζει.
Pisco Sour

Το φίνο και με γεμάτο σώμα εθνικό cocktail του Περού σερβίρεται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το pisco είναι περίπου για τους Περουβιανούς ότι για εμάς το τσίπουρο και παράγεται από απόσταξη σταφυλιών ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα. Το πιο γνωστό cocktail με αυτό είναι το Pisco Sour - μάλιστα το πρώτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου είναι η National Day of Pisco Sour. Ακολουθεί η συνταγή του:
Υλικά
- 45 ml pisco
- 30 ml χυμός lime
- 20 ml σιρόπι ζάχαρης
- Το ασπράδι ενός αβγού
- Angostura bitters
- 1 φέτα lime για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ρίχνεις το pisco, το ασπράδι, τον χυμό και το σιρόπι σε σέικερ μαζί με πάγο, χτυπάς ζωηρά και σερβίρεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο. Προσθέτεις ελάχιστες σταγόνες bitters. Γαρνίρεις με το lime.
Οι πατάτες

Ναι, μιλάμε για κάτι που χρησιμοποιείται παντού. Στο Περού όμως παράγουν πάνω από 3.000 διαφορετικές ποικιλίες πατάτας, πολύ πλούσιες σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και καροτενοειδή) και μάλιστα σε αρκετά διαφορετικά χρώματα. Έτσι, μεατξύ άλλων, συναντά κάποιος την ποικιλία Leona με το μπλε εσωτερικό, την Qeqorani που είναι και οι γνωστότερες (οι περίφημες μωβ πατάτες), την Peruanita που έχει ροζ φλούδα και κίτρινο εσωτερικό και την μαύρη πατάτα Amachi. Κάθε μία από αυτές μπορεί να μαγειρευτεί όπως οποιαδήποτε άλλη πατάτα.
Kiwicha

Οι σπόροι του περουβιανού αμάραντου θεωρούνται superfood και έχουν πολύ υψηλή διατροφική και φαρμακευτική αξία. Δεν είναι τυχαία άλλωστε από τα βασικότερα συστατικά στις δίαιτες των αστροναυτών. Προέρχονται από ένα φυτό που ανθίζει στις Άνδεις και είναι πάρα πολύ πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και αμινοξέα. Μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει σε σαλάτες ή ακόμη και μέσα στο αλεύρι.
Οι πιπεριές τσίλι

Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την περουβιανή κουζίνα είναι η αψάδα των γεύσεών της και ασφαλώς το πικάντικο άγγιγμα σε αυτές, κάτι που οφείλεται στις πιπεριές τσίλι. Το Περού θεωρείται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη πολυμορφία καλλιεργούμενων καυτερών πιπεριών: cayenne, jalapeños και chiltepin είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλειοψηφία των πιάτων της εν λόγω γαστρονομικής κουλτούρας.
Lucuma

Δεν μιλάμε για λουκουμάδες αλλά για το κατά πολλούς νέο αβοκάντο. Προφέρεται λούκουμα, είναι φρούτο και αποτελεί τον καρπό ενός δέντρου που φύεται σε υψόμετρο από 1.000 έως 2.400 μέτρα, κυρίως στις Άνδεις, με το Περού να είναι ο κύριος παραγωγός του (το συναντά κάποιος και στην Χιλή). Συχνά το αποκαλούν και χρυσό των Ίνκας, με την γεύση του να είναι ιδιαιτέρως γλυκιά και απαλή -θυμίζει σφένδαμο- και η υφή του αρκετά κρεμώδης.
Σοκολάτα

Τα κακαόδεντρα του Περού παράγουν μέχρι και 20 διαφορετικά αρώματα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός από εξαιρετικό καφέ, να δημιουργούνται και θαυμάσιες σοκολάτες. Το περουβιανό κακάο είναι πολύ πλούσιο σε φυτοστερόλες, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και παρέχει υψηλές δόσεις ενέργειας σε αυτόν που το καταναλώνει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα