5 απροσδόκητα φαγητά που ψήνονται στα κάρβουνα

Από στρείδια μέχρι σπαγγέτι, όπως τα προτείνουν κορυφαίοι σεφ και εστιατόρια.

Το μπάρμπεκιου και η σχάρα έχουν, δικαιολογημένα, ταυτιστεί με ζουμερές μπριζόλες, πληθωρικά μπιφτέκια και λαχταριστά λουκάνικα - ειδικά σε μία ημέρα όπως η σημερινή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εύρος των φαγητών που τοποθετούνται πάνω από τα κάρβουνα περιορίζεται στα προαναφερθέντα. Όπως συμβαίνει και με τα μυστικά του ψησίματος, έτσι και εδώ το πεδίο πειραματισμού είναι μεγάλο, αφήνοντας πάντοτε υποσχέσεις για νόστιμα αποτελέσματα. Κάτι που επιβεβαιώνουν με τις εμπνεύσεις τους και οι παρακάτω σεφ. 


Στρείδια από τον Victor Arguinzoniz του Extebarri


5 απροσδόκητα φαγητά που ψήνονται στα κάρβουνα

Ο σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, στην κοιλάδα του Ατσόντο, στη Χώρα των Βάσκων δεν διστάζει να βάλει οτιδήποτε πάνω στα κάρβουνα, με τα στρείδια να είναι μία από τις πιο αγαπημένες του γαστρονομικές συνήθειες. Απλά τα ανοίγει, τα τοποθετεί στη σχάρα και περιμένει λίγη ώρα μέχρι να αρχίσουν να "καπνίζουν". 


Σπαγγέτι από τον Michelangelo Mammoliti του La Madernassa


ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Ο πιο "Γάλλος" από τη νέα (σπουδαία) γενιά των Ιταλών σεφ κρατά τα ηνία του εστιατορίου La Madernassa στο Γκουαρένε της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ο Mammoliti έχει εντάξει στο μενού την αιρετική μακαρονάδα στα κάρβουνα. Για την ακρίβεια, πρώτα βράζει το σπαγγέτι σε ζωμό χοιρινού και στη συνέχεια "τελειώνει" το πιάτο στα κάρβουνα, μαζί με κυβάκια αλλαντικών δενδρολίβανο και σκόρδο. 


Θαλασσινά από τον Floriano Pellegrino του Bros 


ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Ο chef patron του εστιατορίου Bros στο Λέτσε της Ιταλίας (διαθέτει ένα αστέρι Michelin), μαζί με την head chef τού Isabella Potì, αρέσκονται σε ψητά φαγητά. Τα ψάρια και τα θαλασσινά που σερβίρουν μάλιστα είναι αποκλειστικά μαγειρεμένα κατ' αυτόν τον τρόπο (εν αντιθέσει με τις δικές μας συνήθειες, στο εξωτερικό -ειδικά στα γαστρονομικά εστιατόρια- αποφεύγουν να τα ψήνουν στα κάρβουνα). Η συμβουλή τους είναι απλά το ψάρι (ή κάποιο άλλο θαλασσινό, πχ το καλαμάρι που είναι και μία από τις σπεσιαλιτέ του Bros) να γυρίσει τουλάχιστον τρεις φορές ώστε να μην καεί και να χρησιμοποιηθεί κατά το ψήσιμο ξύδι και σκόρδο. Αν αναζητά κάποιος το κάτι παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιήσει και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας του. 


Εντόσθια από τον Matteo Monti του Rebelot


ΣΥΚΩΤΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Στο εστιατόριο του, το Rebelot του Μιλάνου, ο Matteo Monti έχει αναδείξει σε σπεσιαλιτέ τα εντόσθια (καθώς επίσης και το μοσχαρίσιο διάφραγμα με φυστικοβούτυρο). Ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά όμως παραμένει το αρνίσιο συκώτι που συνηθίζει να το ψήνει στη σχάρα και μάλιστα σε πολύ δυνατή φωτιά. Φροντίζει δε πρώτα να το μαρινάρει με θυμάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο, τζίντζερ και λίγη σάλτσα σόγιας. 


Γεμιστές πατάτες από την κουζίνα του Poormanger


ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Το εστιατόριο του Τορίνο έχει χτίσει τη δημοφιλία (σχεδόν) αποκλειστικά βασιζόμενο στις ψητές στα κάρβουνα πατάτες του, οι οποίες συναντώνται με πολλές και διαφορετικές γεμίσεις. Η πατάτα στην ψησταριά δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάρος τα 180 γρ., θα πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένη, να έχει αλειφθεί με ελαιόλαδο και να παραμείνει στη σχάρα για περίπου μία ώρα (σε χαμηλή φωτιά). Το γέμισμα, γίνεται αφού ψηθεί και μπορεί να περιλαμβάνει από πίκλες και σαλάτες μέχρι κρέας και αλλαντικά.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας