5 απροσδόκητα φαγητά που ψήνονται στα κάρβουνα
Από στρείδια μέχρι σπαγγέτι, όπως τα προτείνουν κορυφαίοι σεφ και εστιατόρια.
Το μπάρμπεκιου και η σχάρα έχουν, δικαιολογημένα, ταυτιστεί με ζουμερές μπριζόλες, πληθωρικά μπιφτέκια και λαχταριστά λουκάνικα - ειδικά σε μία ημέρα όπως η σημερινή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εύρος των φαγητών που τοποθετούνται πάνω από τα κάρβουνα περιορίζεται στα προαναφερθέντα. Όπως συμβαίνει και με τα μυστικά του ψησίματος, έτσι και εδώ το πεδίο πειραματισμού είναι μεγάλο, αφήνοντας πάντοτε υποσχέσεις για νόστιμα αποτελέσματα. Κάτι που επιβεβαιώνουν με τις εμπνεύσεις τους και οι παρακάτω σεφ.
Στρείδια από τον Victor Arguinzoniz του Extebarri
Ο σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, στην κοιλάδα του Ατσόντο, στη Χώρα των Βάσκων δεν διστάζει να βάλει οτιδήποτε πάνω στα κάρβουνα, με τα στρείδια να είναι μία από τις πιο αγαπημένες του γαστρονομικές συνήθειες. Απλά τα ανοίγει, τα τοποθετεί στη σχάρα και περιμένει λίγη ώρα μέχρι να αρχίσουν να "καπνίζουν".
Σπαγγέτι από τον Michelangelo Mammoliti του La Madernassa
Ο πιο "Γάλλος" από τη νέα (σπουδαία) γενιά των Ιταλών σεφ κρατά τα ηνία του εστιατορίου La Madernassa στο Γκουαρένε της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ο Mammoliti έχει εντάξει στο μενού την αιρετική μακαρονάδα στα κάρβουνα. Για την ακρίβεια, πρώτα βράζει το σπαγγέτι σε ζωμό χοιρινού και στη συνέχεια "τελειώνει" το πιάτο στα κάρβουνα, μαζί με κυβάκια αλλαντικών δενδρολίβανο και σκόρδο.
Θαλασσινά από τον Floriano Pellegrino του Bros
Ο chef patron του εστιατορίου Bros στο Λέτσε της Ιταλίας (διαθέτει ένα αστέρι Michelin), μαζί με την head chef τού Isabella Potì, αρέσκονται σε ψητά φαγητά. Τα ψάρια και τα θαλασσινά που σερβίρουν μάλιστα είναι αποκλειστικά μαγειρεμένα κατ' αυτόν τον τρόπο (εν αντιθέσει με τις δικές μας συνήθειες, στο εξωτερικό -ειδικά στα γαστρονομικά εστιατόρια- αποφεύγουν να τα ψήνουν στα κάρβουνα). Η συμβουλή τους είναι απλά το ψάρι (ή κάποιο άλλο θαλασσινό, πχ το καλαμάρι που είναι και μία από τις σπεσιαλιτέ του Bros) να γυρίσει τουλάχιστον τρεις φορές ώστε να μην καεί και να χρησιμοποιηθεί κατά το ψήσιμο ξύδι και σκόρδο. Αν αναζητά κάποιος το κάτι παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιήσει και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας του.
Εντόσθια από τον Matteo Monti του Rebelot
Στο εστιατόριο του, το Rebelot του Μιλάνου, ο Matteo Monti έχει αναδείξει σε σπεσιαλιτέ τα εντόσθια (καθώς επίσης και το μοσχαρίσιο διάφραγμα με φυστικοβούτυρο). Ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά όμως παραμένει το αρνίσιο συκώτι που συνηθίζει να το ψήνει στη σχάρα και μάλιστα σε πολύ δυνατή φωτιά. Φροντίζει δε πρώτα να το μαρινάρει με θυμάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο, τζίντζερ και λίγη σάλτσα σόγιας.
Γεμιστές πατάτες από την κουζίνα του Poormanger
Το εστιατόριο του Τορίνο έχει χτίσει τη δημοφιλία (σχεδόν) αποκλειστικά βασιζόμενο στις ψητές στα κάρβουνα πατάτες του, οι οποίες συναντώνται με πολλές και διαφορετικές γεμίσεις. Η πατάτα στην ψησταριά δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάρος τα 180 γρ., θα πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένη, να έχει αλειφθεί με ελαιόλαδο και να παραμείνει στη σχάρα για περίπου μία ώρα (σε χαμηλή φωτιά). Το γέμισμα, γίνεται αφού ψηθεί και μπορεί να περιλαμβάνει από πίκλες και σαλάτες μέχρι κρέας και αλλαντικά.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα όσα τρώνε και πίνουν στο The Gentlemen του Guy Ritchie
Η κορυφαία σειρά του Netflix αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει μπόλικο και εκλεπτυσμένο φαγοπότι.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία γευσιγνωσία 'Μπουκιά και συγχώριο' στο Iama
Ηλίας Μαμαλάκης και Ηλίας Σκουλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο δημοφιλές μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διαδρομή της λαγάνας στο σήμερα
Καμία Καθαρή Δευτέρα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΕγκλήματα κατά της ιταλικής κουζίνας
Μία έρευνα αποκαλύπτει όλα όσα θα έκαναν τον Massimo Bottura να ξαναγυρίσει στη Νομική και τον Dario Cecchini να γίνει vegan.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας μίνι οδηγός για εστιατόρια και ταβέρνες για όλη τη Σαρακοστή
Ό,τι πρέπει για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.
Το θρυλικό Château de Beaucastel στη Μεγάλη Βρεταννία
Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στο εμβληματικό αθηναϊκό σποτ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας