Το τέλειο ψητό κοτόπουλο σε 5 βήματα

Οι βασικοί κανόνες για την απόλυτη εκδοχή του.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες είναι το καλύτερο φαγητό όλων των εποχών. Η άποψή τους βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% ακριβής από τη στιγμή που στην κουβέντα μπαίνουν τα γεμιστά και το παστίτσιο. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλοψημένο κοτόπουλο μπορεί να σκορπίσει συγκινήσεις. Για να το πετύχεις, ίσως θα πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω σημασία στα παρακάτω 5 βήματα, που εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Βήμα 1ο: Το σωστό κοτόπουλο

Σχεδόν αυτονόητο αλλά θεμελιώδες. Οφείλεις να επιλέξεις ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που εκτρέφεται σε εξωτερικούς χώρους για το σωστό χρονικό διάστημα, χωρίς ασφαλώς να έχει καταναλώσει κάτι ακατάλληλο. 

Το τέλειο ψητό κοτόπουλο σε 5 βήματα

Βήμα 2ο: Τα καρυκεύματα

Η αναβάθμιση για το ψητό κοτόπουλο μπορεί να έρθει μετά από ένα εκτεταμένο "μασάζ" με ένα πολύ απλό μείγμα. Για το τελευταίο αρκούν μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και φρέσκο ​​άγριο μάραθο μαζί με ελαιόλαδο ή, εναλλακτικά, βούτυρο. Φρόντισε μόνο το μείγμα να φτάσει σε κάθε σημείο, εντός και εκτός, και μην ξεχάσεις να το περάσεις κάτω από τις φτερούγες. Μπορείς να προσθέσεις στην εσωτερική κοιλότητα και λίγο τριμμένο σκόρδο με αρωματικά βότανα της αρεσκείας σου. 

Βήμα 3ο: Το ψήσιμο

Χρειάζεται κάποιο ειδικό ταψί; Αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του καθενός. Το κεραμικό σκεύος είναι μία καλή λύση, όπως και το αντίστοιχο μεταλλικό, που προωθεί και την ταχύτερη μετάδοση θερμότητας. Ιδανικά, τοποθέτησε το κοτόπουλο ανάποδα, με το στήθος να ακουμπά στο ταψί, προκειμένου να μαγειρευτεί αργά και σωστά, προτού το γυρίσεις αργότερα (συνήθως μετά από μισή ώρα). 

Βήμα 4ο: Το ψέκασμα

Το μείγμα του "μασάζ" που αναφέρθηκε στο δεύτερο βήμα, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια της διαδικασίας του μαγειρέματος. Συγκεκριμένα, ανά 15' μπορείς να ψεκάζεις με αυτό το κοτόπουλο που ψήνεται. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει καθώς το κρέας πέρα από τη γεύση, θα "ενυδατωθεί" καταλλήλως, θα γίνει τραγανό έξω και μαλακό μέσα και ασφαλώς εξαιρετικά ζουμερό. 

ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2

Βήμα 5ο: Το σερβίρισμα

Όταν το κοτόπουλο ετοιμαστεί, πρέπει να βγει από τον φούρνο και να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγα λεπτά, πριν αρχίσεις να το κόβεις. Διαχώρισε τα κομμάτια σεβόμενος μεμονωμένα μέρη (φτερούγες, μπούτια, στήθος) και ψέκασε με λίγο ελαιόλαδο. 


Διάβασε ακόμη για την ιστορία, τη συνταγή και τα μυστικά της τέλειας caprese καθώς για την ανατομία του τέλειου entrecote


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα