
Χαβιάρι, ο μαύρος χρυσός της γαστρονομίας
Πώς το χαβιάρι έφτασε να θεωρείται το πιο εκλεκτό έδεσμα του κόσμου και να κοστίζει μία περιουσία.

Η Marilyn Monroe, πίσω στα χρόνια της δόξας της, συνήθιζε να συγκρίνει τη φήμη της με το χαβιάρι: "Είναι πολύ καλό να μπορείς να το έχεις αλλά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε γεύμα". Το χαβιάρι, ένα από τα foods par excellence της εποχής μας, είναι ουσιαστικά τα αυγά από κάποια είδη οξύρρυγχου. Όπως και ο αστακός, έτσι και αυτό θεωρείται ένα είδος πολυτελείας της σύγχρονης γαστρονομίας.
Ένα ακόμη κοινό στοιχείο με την περίπτωση του γνωστού οστρακοειδούς -που αρχικά θεωρούνταν μία οικονομική πηγή πρωτεϊνών για φυλακισμένους- είναι ότι η ιστορία του χαβιαριού έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις πριν φτάσει να χαραμίζεται, συνήθως σε VIP πανηγύρια, από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα απολύτως γούστο και ασφαλώς γνώση για να το εκτιμήσουν.

Κατά τον 19ο αιώνα, εκτός από το να συνοδεύει το ψωμί των φυλακισμένων, ήταν ένας πολύ συνηθισμένος μεζές στην Ευρώπη, με πολλούς ψαράδες να συνηθίζουν να εγκαταλείπουν στην παραλία τα αυγά ψαριών ενώ κάποιοι άλλοι δε δίσταζαν να ταΐζουν ακόμη και γουρούνια με αυτά. Στη σύγχρονη γαστρονομία, το χαβιάρι εντάχθηκε όταν στις αρχές του 20ου αιώνα έφτανε όλο και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε πολλές (κυρίως αμερικανικές) αποικίες. Ο οξύρρυγχος δεν θεωρούνταν έως τότε πολύτιμο ψάρι και το γεγονός ότι ζούσε σε μεγάλα βάθη δεν βοηθούσε ακριβώς στο να γίνει δημοφιλές έδεσμα, δεδομένης της μικρής διαθεσιμότητάς του στην αγορά. Παρόλα αυτά, στη Ρωσία το συναντούσε κάποιος σε αφθονία, όπως και τα μετέπειτα πολύτιμα αυγά του. Το πλεόνασμα εξαγόταν σε διάφορες χώρες, ενώ το γεγονός πως ήταν αλμυρό βοηθούσε στο να αυξηθούν οι πωλήσεις των ποτών, τα οποία μπορούσε να συνοδεύσει.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1915 για να εξεταστεί εκ νέου η αξία του. Μία έρευνα της εποχής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θηλυκοί οξύρρυγχοι χρειάζονται περίπου 8 χρόνια για την παραγωγή αυγών, οπότε μάλλον το χαβιάρι θα πρέπει να θεωρηθεί κάτι σπάνιο. Σταδιακά, ξεκίνησε να υπάρχει περιορισμένη κυκλοφορία, κάτι που εντελώς φυσιολογικά σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, αύξησε την τιμή του. Η συσχέτισή του με τη βότκα, ως το "σνακ των φτωχών", άρχισε ολοένα και να εξατμίζεται. Το χαβιάρι γινόταν ότι τα στρείδια για τη σαμπάνια: Ένα τέλειο και ακριβό προϊόν.

Κατά τα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, είχε μόνιμη παρουσία στα αυτοκρατορικά γεύματα και όσοι ασχολούνταν εντατικά με την παραγωγή του, πλούτιζαν. Ραγδαία αναπτύχθηκε μία ολόκληρη βιομηχανία μαζικής παραγωγής και εμπορίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η ισλαμική όσο και η εβραϊκή θρησκεία απαγόρευαν την κατανάλωση ψαριών χωρίς λέπια, κάτι που βοήθησε περισσότερο πολλούς Ρώσους αλλά και Έλληνες εμπόρους.
Σήμερα, ο οξύρρυγχος θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση λόγω υπερ-αλιείας και πριν από 9 χρόνια, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ενέταξε κάποια είδη του στον κόκκινο κατάλογο - στη λίστα δηλαδή με τα πιο απειλούμενα είδη.
Διάβασε ακόμη για την ιστορία του κάρι που θα μπορούσε να γίνει ταινία, πώς θα οργανώσεις το τέλειο dinner party βήμα-βήμα και όλα όσα κάνουν μοναδική την περουβιανή κουζίνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα