Γιατί ο αστακός πρέπει να μαγειρεύεται ζωντανός

Ένα από τα μεγαλύτερα γαστρονομικά ηθικά διλήμματα που υπάρχουν και η σημασία του για τον καταναλωτή.

Το κόκκινο χρώμα του τραβά εύκολα το βλέμμα. Η ντελικάτη σάρκα του γοητεύει τη γευστική παλέτα. Είναι πάντοτε θελκτικό το να βλέπεις έναν αστακό στο πιάτο σου (ή κάποιο άλλο παρεμφερές θαλασσινό). Αναρωτήθηκες ποτέ όμως γιατί μαγειρεύεται ζωντανός; Όχι, δεν οφείλεται σε κάποιο διεστραμμένο βίτσιο των σεφ. Υπάρχει ασφαλώς λόγος και η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο απάνθρωπη όσο αρχικά μοιάζει.  

Είθισται στα εστιατόρια οι αστακοί να είναι τοποθετημένοι σε ενυδρεία, με τον πελάτη να επιλέγει τις περισσότερες φορές μόνος του αυτόν που επιθυμεί να καταναλώσει, κάτι που εγγυάται τη φρεσκάδα και την ποιότητα του εδέσματος. Ακριβώς όμως επειδή ο αστακός -ή οποιοδήποτε άλλο οστρακοειδές- είναι ζωντανός, συντηρεί και έναν πολύ μεγάλο αριθμό βακτηρίων που είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κρέας του χαλάει πάρα πολύ γρήγορα και αν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της θανάτωσης του ζώου και της προετοιμασίας του, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος τα βακτήρια αυτά να αναπαραχθούν και έπειτα από την κατανάλωση, να δημιουργήσουν έντονα εντερικά προβλήματα στα άτομα που καταναλώνουν την πεντανόστιμη σάρκα. 

Γιατί ο αστακός πρέπει να μαγειρεύεται ζωντανός

Μπορεί σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία να έχει απαγορευτεί λόγω "βαρβαρότητας" ο εν λόγω τρόπος μαγειρέματος αλλά δεν είναι ακόμη επιστημονικά τεκμηριωμένο αν τελικά ο αστακός υποφέρει κατά τη διαδικασία. Κάποιοι ερευνητές και ειδικοί του φαγητού υποστηρίζουν πως ο αστακός θα πρέπει πρώτα να θανατωθεί και ύστερα να μαγειρευτεί, ενώ κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι το γεγονός απουσίας κεντρικού νευρικού συστήματος (μεταφράζεται μεταξύ άλλων και ως μη δυνατότητα αντίληψης του πόνου) καθιστά πιο ανώδυνη τη διαδικασία. Άλλοι πάλι, συνηθίζουν να τους τοποθετούν σε πάγο ή παγωμένο νερό για να διατηρηθούν πριν το μαγείρεμα - μία εξίσου αμφιλεγόμενη μεθοδολογία.

Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, το σημαντικότερο κριτήριο στην περίπτωση του αστακού θα πρέπει να είναι πάντοτε η προστασία του καταναλωτή.


Διάβασε ακόμη για την ιστορία του κάρι που θα μπορούσε να γίνει ταινία και την πραγματική εμπειρία ενός εστιατορίου με 3 αστέρια Michelin.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα τα νέα της εστιατορικής Αθήνας γι' αυτή τη σεζόν

Οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία επική συνταγή για το καλύτερο cheeseburger

Η παγκόσμια ημέρα cheeseburger θα έπρεπε να γιορτάζεται καθημερινά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Για μεζέδες στο ολοκαίνουργιο Tala’s Local meze & aperitivo

Το νέο μας στέκι άνοιξε και μας περιμένει λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας.

Τι γεύση έχει το νέο μενού του Delta

Μία πρώτη ματιά στα καινούρια πιάτα του περίφημου αθηναϊκού γαστρονομικού project.

Γραφει Μπαμπης Δουκας