Ψήνοντας τέλεια τον σολομό

Κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις, για την απόλυτη εκδοχή του δημοφιλούς ψαριού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Σεπτεμβρίου 2019

Εν αντιθέσει με εκείνο το ψάρι που παράγεται σε ιχθυοτροφεία (γνωστό και ως "το πιο τοξικό του πλανήτη"), ο φρέσκος σολομός διαθέτει από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά κρέατα που υπάρχουν. Στην Ελλάδα δεν συναντάται σε αφθονία σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον Ατλαντικό ωκεανό. Όπως κάθε καλό κομμάτι κρέας ωστόσο, έτσι και αυτό του σολομού μπορεί να αναβαθμιστεί και να φτάσει στο απόγειο της γεύσης του, όταν μαγειρευτεί σωστά. 

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να το ψήσουν περισσότερο από όσο πρέπει. Το κρέας του έχει λαμπερή και ρόδινη όψη, δίνοντας συχνά την εντύπωση ότι δεν έχει μαγειρευτεί, ενώ είναι κάτι παραπάνω από έτοιμο. Βλέπεις, έχουμε όλοι την τάση να συνδυάζουμε το βέλτιστο μαγείρεμα με πιο σκούρες αποχρώσεις, ειδικά όσον αφορά το κρέας. Με τον σολομό, αυτό δεν ισχύει. 

Πώς καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο σολομός είναι έτοιμος, ζουμερός και νόστιμος; Μία βασική αρχή είναι να παραβλέψεις εντελώς το χρώμα του κρέατος και να μην ασχοληθείς καθόλου με αυτό και εάν είναι πολύ φωτεινό ή ακόμη και ροζ. Είτε μαγειρεύεται στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, μπορείς να πάρεις ένα πιρούνι και να πιέσεις με το επίπεδο τμήμα του την επιφάνεια του σολομού: Αν το κρέας διαχωρίζεται κατά μήκος των φλεβών, τότε ο σολομός είναι έτοιμος. Όταν δηλαδή, μετά την επαφή με το πιρούνι δημιουργούνται μικρές "ρωγμές", τότε πρέπει το έδεσμα να αφαιρεθεί από τη φωτιά. Όταν επαληθευτεί η συγκεκριμένη τακτική, το ψάρι θα πρέπει να σερβιριστεί γρήγορα, καθώς μπορεί να "στεγνώσει" πάρα πολύ άμεσα λόγω της επαφής του με τον αέρα. 

Ακολουθώντας αυτά τα δύο βήματα, θα φτάσει στον ουρανίσκο σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ασφαλώς στο μέγιστο επίπεδο της γεύσης του.


Διάβασε ακόμη για την προετοιμασία του τέλειου burger και την ιστορία του κάρι που θα μπορούσε να γίνει ταινία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα