
Ψήνοντας τέλεια τον σολομό
Κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις, για την απόλυτη εκδοχή του δημοφιλούς ψαριού.

Εν αντιθέσει με εκείνο το ψάρι που παράγεται σε ιχθυοτροφεία (γνωστό και ως "το πιο τοξικό του πλανήτη"), ο φρέσκος σολομός διαθέτει από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά κρέατα που υπάρχουν. Στην Ελλάδα δεν συναντάται σε αφθονία σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον Ατλαντικό ωκεανό. Όπως κάθε καλό κομμάτι κρέας ωστόσο, έτσι και αυτό του σολομού μπορεί να αναβαθμιστεί και να φτάσει στο απόγειο της γεύσης του, όταν μαγειρευτεί σωστά.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να το ψήσουν περισσότερο από όσο πρέπει. Το κρέας του έχει λαμπερή και ρόδινη όψη, δίνοντας συχνά την εντύπωση ότι δεν έχει μαγειρευτεί, ενώ είναι κάτι παραπάνω από έτοιμο. Βλέπεις, έχουμε όλοι την τάση να συνδυάζουμε το βέλτιστο μαγείρεμα με πιο σκούρες αποχρώσεις, ειδικά όσον αφορά το κρέας. Με τον σολομό, αυτό δεν ισχύει.
Πώς καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο σολομός είναι έτοιμος, ζουμερός και νόστιμος; Μία βασική αρχή είναι να παραβλέψεις εντελώς το χρώμα του κρέατος και να μην ασχοληθείς καθόλου με αυτό και εάν είναι πολύ φωτεινό ή ακόμη και ροζ. Είτε μαγειρεύεται στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, μπορείς να πάρεις ένα πιρούνι και να πιέσεις με το επίπεδο τμήμα του την επιφάνεια του σολομού: Αν το κρέας διαχωρίζεται κατά μήκος των φλεβών, τότε ο σολομός είναι έτοιμος. Όταν δηλαδή, μετά την επαφή με το πιρούνι δημιουργούνται μικρές "ρωγμές", τότε πρέπει το έδεσμα να αφαιρεθεί από τη φωτιά. Όταν επαληθευτεί η συγκεκριμένη τακτική, το ψάρι θα πρέπει να σερβιριστεί γρήγορα, καθώς μπορεί να "στεγνώσει" πάρα πολύ άμεσα λόγω της επαφής του με τον αέρα.
Ακολουθώντας αυτά τα δύο βήματα, θα φτάσει στον ουρανίσκο σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ασφαλώς στο μέγιστο επίπεδο της γεύσης του.
Διάβασε ακόμη για την προετοιμασία του τέλειου burger και την ιστορία του κάρι που θα μπορούσε να γίνει ταινία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα