Ψήνοντας τέλεια τον σολομό

Κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις, για την απόλυτη εκδοχή του δημοφιλούς ψαριού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Σεπτεμβρίου 2019

Εν αντιθέσει με εκείνο το ψάρι που παράγεται σε ιχθυοτροφεία (γνωστό και ως "το πιο τοξικό του πλανήτη"), ο φρέσκος σολομός διαθέτει από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά κρέατα που υπάρχουν. Στην Ελλάδα δεν συναντάται σε αφθονία σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον Ατλαντικό ωκεανό. Όπως κάθε καλό κομμάτι κρέας ωστόσο, έτσι και αυτό του σολομού μπορεί να αναβαθμιστεί και να φτάσει στο απόγειο της γεύσης του, όταν μαγειρευτεί σωστά. 

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να το ψήσουν περισσότερο από όσο πρέπει. Το κρέας του έχει λαμπερή και ρόδινη όψη, δίνοντας συχνά την εντύπωση ότι δεν έχει μαγειρευτεί, ενώ είναι κάτι παραπάνω από έτοιμο. Βλέπεις, έχουμε όλοι την τάση να συνδυάζουμε το βέλτιστο μαγείρεμα με πιο σκούρες αποχρώσεις, ειδικά όσον αφορά το κρέας. Με τον σολομό, αυτό δεν ισχύει. 

Πώς καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο σολομός είναι έτοιμος, ζουμερός και νόστιμος; Μία βασική αρχή είναι να παραβλέψεις εντελώς το χρώμα του κρέατος και να μην ασχοληθείς καθόλου με αυτό και εάν είναι πολύ φωτεινό ή ακόμη και ροζ. Είτε μαγειρεύεται στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, μπορείς να πάρεις ένα πιρούνι και να πιέσεις με το επίπεδο τμήμα του την επιφάνεια του σολομού: Αν το κρέας διαχωρίζεται κατά μήκος των φλεβών, τότε ο σολομός είναι έτοιμος. Όταν δηλαδή, μετά την επαφή με το πιρούνι δημιουργούνται μικρές "ρωγμές", τότε πρέπει το έδεσμα να αφαιρεθεί από τη φωτιά. Όταν επαληθευτεί η συγκεκριμένη τακτική, το ψάρι θα πρέπει να σερβιριστεί γρήγορα, καθώς μπορεί να "στεγνώσει" πάρα πολύ άμεσα λόγω της επαφής του με τον αέρα. 

Ακολουθώντας αυτά τα δύο βήματα, θα φτάσει στον ουρανίσκο σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ασφαλώς στο μέγιστο επίπεδο της γεύσης του.


Διάβασε ακόμη για την προετοιμασία του τέλειου burger και την ιστορία του κάρι που θα μπορούσε να γίνει ταινία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας