Ο πόλεμος του street food ξεκίνησε στην Ιαπωνία

Εκτός από νόστιμο, το φαγητό του δρόμου μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Σεπτεμβρίου 2019

Takoyaki, yakisoba, yakitori, imagawayaki, yakiimo, ikayaki, tomorokoshi, wataame. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να λατρέψει κάποιος το ιαπωνικό street food, καθώς πέρα από τη σχεδόν μυστηριακή τους γοητεία, τα yatai (οι μικροί υπαίθριοι πάγκοι που συναντά κάποιος από τo Σαπόρο μέχρι την Φουκουάκα και από το Τόκιο έως την Οζάκα) προσφέρουν σε κατοίκους και ταξιδιώτες της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου ανεκτίμητα γαστρονομικά διαμάντια.

Τα on-the-go πιάτα που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας γύρω από το φαγητό μπορεί ωστόσο να κρύβουν και κάποιους κινδύνους. Όχι, δεν μιλάμε για πιθανή δηλητηρίαση αλλά για κάποιες παρενέργειες που σχετίζονται με τον τρόπο κατανάλωσής τους και για τις οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, προς όφελος όλων.

Ο πόλεμος του street food ξεκίνησε στην Ιαπωνία

H Καμακούρα είναι μία μικρή παραθαλάσσια και άκρως τουριστική πόλη στα νότια του Τόκιο, την οποία συνηθίζουν να επισκέπτονται αρκετοί από τους επισκέπτες της ιαπωνικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του ταξιδιού τους αλλά και μπόλικοι ντόπιοι από τις γύρω περιοχές. Η συγκεκριμένη πόλη, όπως σχεδόν και κάθε άλλη στην Ιαπωνία διαθέτει μία αρκετά ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή, με το street food να είναι, δικαιολογημένα, εκείνο που κερδίζει τις προτιμήσεις των περισσότερων. 

Οι αρχές της Καμακούρα λοιπόν, έχουν εκδώσει εδώ και λίγο καιρό μία εντολή προς κατοίκους και επισκέπτες, σχετικά με την κατανάλωση του φαγητού του δρόμου. Τι ακριβώς αναφέρει αυτή; Ότι όλοι θα πρέπει να τρώνε το φαγητό που αγόρασαν απ' έξω, στο χώρο τους ή στα τραπεζάκια του εκάστοτε εστιατορίου. Παρότι αυτό ουσιαστικά αντιβαίνει τον ίδιο τον όρο (street food), έχει μία πολύ σοβαρή βάση. Αυτό που ώθησε τους φορείς στη συγκεκριμένη ενέργεια ήταν η ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση των δρόμων από ανθρώπους που επιλέγουν να φάνε περπατώντας αλλά και η σπατάλη τροφίμων που ακολουθεί κάτι τέτοιο. Έπειτα, δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά στον κεντρικό δρόμο Komachi-dor, ο οποίος φιλοξενεί πολλά καταστήματα, εστιατόρια και πάγκους που πωλούν ασφαλώς φαγητό.

ΙΑΠΩΝΙΚΟ STREET FOOD 2
ΙΑΠΩΝΙΚΟ STREET FOOD 3
ΙΑΠΩΝΙΚΟ STREET FOOD 4

Τέλος, όπως υποστηρίζουν πάντοτε οι αρμόδιοι, το φαγητό στην ιαπωνική κουλτούρα είναι μία διαδικασία κατά την οποία δεν πρέπει να συγχέεις με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα -πόσο μάλλον με το περπάτημα- ώστε να μπορέσεις να την απολαύσεις και να την εκτιμήσεις στον απόλυτο βαθμό. Οι παραβάτες -εκείνοι δηλαδή που προκαλούν οποιοδήποτε ατύχημα, καθυστέρηση στην κυκλοφορία ή ρύπανση- εντοπίζονται από ειδικό τμήμα της δημοτικής αστυνομίας και τιμωρούνται με πρόστιμο.

Ένα δίκαιο το έχουν οι άνθρωποι της Καμακούρα, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι του food waste. Ανάλογες ενέργειες αναμένονται και σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας, ειδικά εν αναμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου καλοκαιριού.


Διάβασε ακόμη για την πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον πλανήτη, την πραγματική τέχνη της ιαπωνικής κουζίνας που λέγεται Washoku και τι ακριβώς είναι το Kaiseki.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας