
Όλα για το νταλ
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ινδική σούπα με φακές και και πώς θα την φτιάξεις εύκολα ακολουθώντας τη συνταγή του Πάνου Ιωαννίδη.
Η ινδική κουζίνα αποτελεί μία εκ των γοητευτικότερων ethnic, για όλους τους σωστούς λόγους, παρότι αρκετοί επιμένουν πως απευθύνεται κυρίως σε ανθεκτικά στομάχια λόγω των έντονων γεύσεών της. Ένα από τα πιο παλιά και δημοφιλή πιάτα της είναι το ινδικό νταλ (dhal) -η σούπα με φακές, που κάποιος μπορεί να συναντήσει κάποιος αγγλιστί και ως daal ή dahl. Παίζει κεντρικό ρόλο στην ινδική γαστρονομική κουλτούρα, ειδικά από τη στιγμή που το 30% των Ινδών είναι χορτοφάγοι και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, vegan.
Το είδος της φακής που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του νταλ ποικίλει, αλλά τρία είναι εκείνα που προτιμώνται ως επί το πλείστον: Το sabut (όταν η φακή χρησιμοποιείται ολόκληρη), το sabut (όταν γίνεται διαχωρισμός από τη φλούδα αλλά χρησιμοποιούνται και τα δύο μέρη) και το dhuli (η ξεφλουδισμένη φακή).
Σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή της σούπας με φακές, υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα, με τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο κ.α.) να είναι κομμένα σε μικροσκοπικά κυβάκια και τη γενικότερη γεύση να επισκιάζεται από τα μπαχαρικά, αποκτώντας μεγαλύτερη ένταση. Επίσης, δεν χρειάζεται ξύδι. Οι Ινδοί φροντίζουν να τη συνδυάσουν με λευκό ρύζι μπασμάτι που βράζει παρέα με σπόρους καρδάμου ή άλλων μπαχαρικών ενώ ταιριάζει πάρα πολύ με τις αραβικές πίτες.

Στο site του γνωστού σεφ και παρουσιαστή του MasterChef Πάνου Ιωαννίδη, μπορείς να βρεις μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές για ινδικό νταλ, την οποία σου παραθέτουμε.
Υλικά
- 400 γρ.πορτοκαλί φακές
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 80 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένες
- 50 γρ.σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά τσίλι φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1κ.σ. κάρυ σε σκόνη
- 25 γρ.κύμινο σε σκόνη
- 750 ml ζωμός λαχανικών
- 20 γρ. κόλιανδρος φρέσκος (τα φύλλα του)
- αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζεις τις φακές από το χώμα ή άλλα υπολείμματα και τις ξεπλένεις λίγο κάτω από τη βρύση, μέσα σε μια σήτα.
- Προθερμαίνεις μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνεις μέσα το ηλιέλαιο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σέλερι ψιλοκομμένα και σοτάρεις για 2-3'.
- Προσθέτεις την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, το κάρυ, το κύμινο, τις φακές και σοτάρεις για άλλα 3', μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα λαχανικά.
- Προσθέτεις το 1/4 του ζωμού λαχανικών και ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια περιμένεις να αρχίσει να βράζει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα.
- Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας ζωμό μέχρι να τελειώσει και να μαλακώσουν οι φακές. Δοκιμάζεις και αλατίζεις αναλόγως με τις προτιμήσεις σου.
- Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρεις με τα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου από πάνω.
Διάβασε ακόμη για το ξεχωριστό delivery του Massimo Bottura, κάποια από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και μπαρ για delivery και take away, την καραντίνα ενός κορυφαίου Έλληνα sushi chef και το βράδυ που θα ανοίξουν και πάλι τα μπαρ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα