Όλα για το νταλ

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ινδική σούπα με φακές και και πώς θα την φτιάξεις εύκολα ακολουθώντας τη συνταγή του Πάνου Ιωαννίδη.

Η ινδική κουζίνα αποτελεί μία εκ των γοητευτικότερων ethnic, για όλους τους σωστούς λόγους, παρότι αρκετοί επιμένουν πως απευθύνεται κυρίως σε ανθεκτικά στομάχια λόγω των έντονων γεύσεών της. Ένα από τα πιο παλιά και δημοφιλή πιάτα της είναι το ινδικό νταλ (dhal) -η σούπα με φακές, που κάποιος μπορεί να συναντήσει κάποιος αγγλιστί και ως daal ή dahl. Παίζει κεντρικό ρόλο στην ινδική γαστρονομική κουλτούρα, ειδικά από τη στιγμή που το 30% των Ινδών είναι χορτοφάγοι και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, vegan. 

Το είδος της φακής που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του νταλ ποικίλει, αλλά τρία είναι εκείνα που προτιμώνται ως επί το πλείστον: Το sabut (όταν η φακή χρησιμοποιείται ολόκληρη), το sabut (όταν γίνεται διαχωρισμός από τη φλούδα αλλά χρησιμοποιούνται και τα δύο μέρη) και το dhuli (η ξεφλουδισμένη φακή).

Σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή της σούπας με φακές, υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα, με τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο κ.α.) να είναι κομμένα σε μικροσκοπικά κυβάκια και τη γενικότερη γεύση να επισκιάζεται από τα μπαχαρικά, αποκτώντας μεγαλύτερη ένταση. Επίσης, δεν χρειάζεται ξύδι. Οι Ινδοί φροντίζουν να τη συνδυάσουν με λευκό ρύζι μπασμάτι που βράζει παρέα με σπόρους καρδάμου ή άλλων μπαχαρικών ενώ ταιριάζει πάρα πολύ με τις αραβικές πίτες. 

Όλα για το νταλ

Στο site του γνωστού σεφ και παρουσιαστή του MasterChef Πάνου Ιωαννίδη, μπορείς να βρεις μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές για ινδικό νταλ, την οποία σου παραθέτουμε. 

Υλικά 

  • 400 γρ.πορτοκαλί φακές
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 80 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 50 γρ.σέλερι ψιλοκομμένο 
  • 1 πιπεριά τσίλι φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 1κ.σ. κάρυ σε σκόνη
  • 25 γρ.κύμινο σε σκόνη
  • 750 ml ζωμός λαχανικών
  • 20 γρ. κόλιανδρος φρέσκος (τα φύλλα του)
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζεις τις φακές από το χώμα ή άλλα υπολείμματα και τις ξεπλένεις λίγο κάτω από τη βρύση, μέσα σε μια σήτα.
  2. Προθερμαίνεις μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνεις μέσα το ηλιέλαιο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σέλερι ψιλοκομμένα και σοτάρεις για 2-3'.
  3. Προσθέτεις την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, το κάρυ, το κύμινο, τις φακές και σοτάρεις για άλλα 3', μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα λαχανικά.
  4. Προσθέτεις το 1/4 του ζωμού λαχανικών και ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια περιμένεις να αρχίσει να βράζει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα.
  5. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας ζωμό μέχρι να τελειώσει και να μαλακώσουν οι φακές. Δοκιμάζεις και αλατίζεις αναλόγως με τις προτιμήσεις σου.
  6. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρεις με τα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου από πάνω.

Διάβασε ακόμη για το ξεχωριστό delivery του Massimo Bottura, κάποια από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και μπαρ για delivery και take away, την καραντίνα ενός κορυφαίου Έλληνα sushi chef και το βράδυ που θα ανοίξουν και πάλι τα μπαρ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας