
Σασίμι, μοντέρνο και ελληνικό
Μία ιδιαίτερη συνταγή που φέρει την υπογραφή του εμβληματικού chef Χριστόφορου Πέσκια.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για τρία χρόνια στο Dash, στην Κηφισιά. Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο, για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε, επίσης, στο εστιατόριο Γεύσεις με Ονομασία Προελεύσεως και έπειτα στο Rock ’n’ Roll και στο Balthazar για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Adrià και Marc Meneau, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το 48, το οποίο, από την πρώτη στιγμή, θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση.
Συνεργάστηκε, επίσης, με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων Dakos και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο Scala Vinoteca. Το 2010 άνοιξε το δικό του πBox, ένα μικρό εστιατόριο deli, όπου έδωσε το δικό του στίγμα στο casual dining. Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Από το 2015 τον συναντάμε -υπό κανονικές συνθήκες- στο Balthazar (Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6441215) αλλά και στο ολοκαίνουριο Dopios (Σκουλενίου 1, πλ. Αγίων Θεοδώρων, στο κέντρο της Αθήνας - αναμένεται στις αρχές Μαΐου): Ένα μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο με έμφαση στους εκλεκτούς μεζέδες δια χειρός Χρ. Πέσκια και με μία μεγάλη γκάμα ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΑΣΙΜΙ
ΥΛΙΚΑ
- 900 γρ. φιλέτο λαβράκι σε φέτες
- νερό ντομάτας
- το μυαλό από 6 ντομάτες (ώριμες, νόστιμες)
- 4-5 passion fruit (η ψίχα τους)
- 100 γρ. αχινό
- 1 πιπεριά κέρατο, καυτερή, κομμένη σε λεπτές φέτες χωρίς τα σπόρια
- 20 φέτες αυγοτάραχο Τρικαλινός
- σκόνη αυγοτάραχο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 20 φύλλα βασιλικού, κομμένα ζουλιέν
- ελαιόλαδο
- 500 γρ. καλό ψωμί, κομμένο σε ακανόνιστες μπουκιές
- αλάτι θαλασσινό
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, για 7-8 λεπτά.
- Τοποθετούμε το λαβράκι πάνω σε ένα πιάτο και από πάνω τη σκόνη, το αυγοτάραχο σε φέτες, τον αχινό και την πιπεριά.
- Περιχύνουμε με το νερό ντομάτας και προσθέτουμε γύρω γύρω το μυαλό ντομάτας, το passion fruit και το ελαιόλαδο.
- Ξύνουμε το λεμόνι από πάνω και αλατοπιπερώνουμε.
- Στολίζουμε με το βασιλικό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα