
Πώς θα φτιάξεις το τέλειο κοκκινιστό μοσχάρι
Ο βασικός κανόνας είναι να έχεις υπομονή. Αρκετή υπομονή.
Το παράδοξο με πιάτα όπως το κοκκινιστό μοσχάρι είναι ότι δεν προέκυψαν -και εν τέλει καθιερώθηκαν στις γαστρονομικές συνειδήσεις- χάρη στην εφευρετικότητα κάποιων πρωτοπόρων σεφ αλλά εξαιτίας των οικογενειακών παραδόσεων και την ανάγκη για ένα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Άλλωστε, ρωτώντας σε οποιοδήποτε σπίτι, το πιθανότερο είναι να πάρεις πολλές διαφορετικές συνταγές για το εν λόγω φαγητό.
Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του ελληνικού κυριακάτικου τραπεζιού, οπότε τα twists είναι αμέτρητα, βασισμένα κυρίως στη φαντασία και τη δημιουργικότητα της εκάστοτε μαγείρισσας. Έπειτα, υπάρχει ευρύ πεδίο επιλογών όσον αφορά τα συνοδευτικά του: Πουρές ή λαχανικά, ψητές ή τηγανητές πατάτες, κριθαράκι, μακαρόνια ή ρύζι είναι μόνο κάποια από αυτά. Πώς όμως μπορείς να φτιάξεις ένα αψεγάδιαστο κοκκινιστό μοσχάρι που θα θυμίζει εκείνο του καλύτερου μαγειρείου ή θα πλησιάζει ακόμη και τη συνταγή της μητέρας σου;
Το κρέας
Όλα ξεκινούν από το ιδανικό για τη συνταγή κομμάτι κρέατος. Ένα από τα λάθη του αρχάριου που πρέπει να αποφύγεις είναι να επιλέξεις ένα πολύ τρυφερό και άπαχο κρέας. Προτίμησε κάποια κομμάτια από το πόδι του ζώου, που να είναι πλούσια σε λίπος. Ιδανικά θα πρέπει να είναι κομμένο σε τεμάχια περίπου 100 γρ. το καθένα. Το μαρινάρισμα πριν το μαγείρεμα είναι προαιρετικό, ανάλογα με τη διάθεση και το χρόνο. Αν επιλέξεις να το κάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κόκκινο κρασί, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και σάλτσα ντομάτας, αφήνοντας σε αυτό το μείγμα το κρέας από το προηγούμενο βράδυ.

Το σκεύος
Μία κατσαρόλα από χυτοσίδηρο ή (ακόμη καλύτερα) ένα κεραμικό σκεύος που θα θυμίζει γάστρα είναι τα καταλληλότερα για να κάνουν τη δουλειά. Κι αυτό γιατί κατανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα και τη διατηρούν σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς η συνταγή χρειάζεται μπόλικο χρόνο μαγειρέματος.
Το μαγείρεμα
Να θυμάσαι ότι το τελικό αποτέλεσμα που επιδιώκεις είναι κάτι ανάμεσα σε ψητό κατσαρόλας και στιφάδο. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι δεν πρέπει να ρίξεις το κρέας απευθείας από το ψυγείο ή την κατάψυξη στην κατσαρόλα, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό για να μην βγουν υδρατμοί που στη συνέχεια θα επηρεάσουν τους χυμούς του. Αφού ροδίσεις λοιπόν τα κομμάτια του κρέατος με λίγο λάδι και σε κάθε τους πλευρά, τα αφαιρείς από τη φωτιά και σε αυτή βάζεις τα λαχανικά της αρεσκείας σου (π.χ. κρεμμύδια) καθώς και μπαχαρικά, πριν προσθέσεις κομμάτια ντομάτας και ασφαλώς πελτέ, ελάχιστη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Όταν αυτό το μείγμα αρχίζει και κοχλάζει, ρίχνεις μέσα του το κρέας, χαμηλώνεις την ένταση και μισοσκεπάζεις, αφήνοντας το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 2 ώρες, ώστε να μαλακώσουν τα κομμάτια του βοδινού και να δέσει η σάλτσα.
Τα συνοδευτικά
Το κοκκινιστό μοσχάρι μπορεί να πλαισιωθεί -εκτός από τα προαναφερθέντα- με σοταρισμένα λαχανικά ή ακόμη και με ραβιόλι, για μία αρκετά πιο δημιουργική προσέγγιση.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το περίφημο ramen του Momofuku, την τέλεια cacio e pepe και ένα άψογο poké bowl.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα