Η νόστιμη σάλτσα Piedmontese

Έρχεται από τη βόρεια Ιταλία και πάει σχεδόν με τα πάντα.

Ανάμεσα από τις Άλπεις και τα Απέννινα όρη, το Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικά περιοχές της χώρας. Η ευρύτερη περιφέρεια γύρω από το Τορίνο (που παρεμπιπτόντως είναι η πρωτεύουσά της) φημίζεται για τη γήινη και πλούσια σε αρώματα κουζίνα της που ισορροπεί ανάμεσα στη λαϊκή γευστική κουλτούρα των χωριών της και τη γαστρονομική φινέτσα του Τορίνο. Βασίζεται σε μπόλικες πρώτες ύλες όπως τα άγρια μανιτάρια και κυρίως την πανάκριβη λευκή τρούφα (tartuffo), το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα πικάντικα κρεατικά αλλά και τα Π.Ο.Π. τυριά της - Castelmagno, Gorgonzola, Grana Padano Murazzano μεταξύ άλλων. 

Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές ντόπιες συνταγές της συγκαταλέγεται και η ομώνυμη σάλτσα, η Piedmontese, γνωστή και ως Bagnet Verd. Παρότι αρχικά φτιάχτηκε για να πλαισιώνει το παραδοσιακό πιάτο με βραστό κρέας, σύντομα έκανε solo καριέρα, με πολλές και ιδιαίτερα νόστιμες χρήσεις. Έχοντας έντονη γεύση και πλούσια υφή μπορεί να εμπλουτίσει πολλά πιάτα, ενισχύοντας το προφίλ σχεδόν κάθε φαγητού. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλοιφή σε μπρουσκέτες και κριτσίνια. 

Η νόστιμη σάλτσα Piedmontese
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΕΜΟΝΤΕ 2

Τα υλικά που χρειάζεσαι για την πιο αυθεντική εκδοχή της είναι πολύ συγκεκριμένα: Δύο χούφτες μαϊντανό, δύο ξαρμυρισμένες αντζούγιες, δύο σκελίδες σκόρδο, 1/2 φλ. ψίχα ψωμιού, λίγη καυτερή πιπεριά, δύο κ.σ. ξύδι και ελαιόλαδο. Προαιρετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έναν βρασμένο κρόκο αυγού.

Η ψίχα του ψωμιού πρέπει να εμποτιστεί με το ξύδι και στη συνέχεια να συμπιεστεί. Κόβεις όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ψιλά κομμάτια, φροντίζοντας να καθαρίσεις πολύ καλά τις αντζούγιες, να αφαιρέσεις τον πυρήνα του σκόρδου και να πλύνεις τέλεια τον μαϊντανό - εξίσου τέλειο θα πρέπει να είναι και το στέγνωμά του. Προσθέτεις όλα τα υλικά στην ψίχα με το ξύδι και εν συνεχεία ραντίζεις με ελαιόλαδο, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την υφή της αρεσκείας σου. Την αφήνεις να ξεκουραστεί για λίγες ώρες στο ψυγείο. Να θυμάσαι πως τη συντηρείς πάντοτε εκεί. 


Διάβασε ακόμη για το Airbnb των σεφ, τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux, την περίπτωση του ντάσι και την καρνιβορική τελειότητα του Drakoulis Dry & Raw.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας