
Η νόστιμη σάλτσα Piedmontese
Έρχεται από τη βόρεια Ιταλία και πάει σχεδόν με τα πάντα.

Ανάμεσα από τις Άλπεις και τα Απέννινα όρη, το Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικά περιοχές της χώρας. Η ευρύτερη περιφέρεια γύρω από το Τορίνο (που παρεμπιπτόντως είναι η πρωτεύουσά της) φημίζεται για τη γήινη και πλούσια σε αρώματα κουζίνα της που ισορροπεί ανάμεσα στη λαϊκή γευστική κουλτούρα των χωριών της και τη γαστρονομική φινέτσα του Τορίνο. Βασίζεται σε μπόλικες πρώτες ύλες όπως τα άγρια μανιτάρια και κυρίως την πανάκριβη λευκή τρούφα (tartuffo), το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα πικάντικα κρεατικά αλλά και τα Π.Ο.Π. τυριά της - Castelmagno, Gorgonzola, Grana Padano Murazzano μεταξύ άλλων.
Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές ντόπιες συνταγές της συγκαταλέγεται και η ομώνυμη σάλτσα, η Piedmontese, γνωστή και ως Bagnet Verd. Παρότι αρχικά φτιάχτηκε για να πλαισιώνει το παραδοσιακό πιάτο με βραστό κρέας, σύντομα έκανε solo καριέρα, με πολλές και ιδιαίτερα νόστιμες χρήσεις. Έχοντας έντονη γεύση και πλούσια υφή μπορεί να εμπλουτίσει πολλά πιάτα, ενισχύοντας το προφίλ σχεδόν κάθε φαγητού. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλοιφή σε μπρουσκέτες και κριτσίνια.


Τα υλικά που χρειάζεσαι για την πιο αυθεντική εκδοχή της είναι πολύ συγκεκριμένα: Δύο χούφτες μαϊντανό, δύο ξαρμυρισμένες αντζούγιες, δύο σκελίδες σκόρδο, 1/2 φλ. ψίχα ψωμιού, λίγη καυτερή πιπεριά, δύο κ.σ. ξύδι και ελαιόλαδο. Προαιρετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έναν βρασμένο κρόκο αυγού.
Η ψίχα του ψωμιού πρέπει να εμποτιστεί με το ξύδι και στη συνέχεια να συμπιεστεί. Κόβεις όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ψιλά κομμάτια, φροντίζοντας να καθαρίσεις πολύ καλά τις αντζούγιες, να αφαιρέσεις τον πυρήνα του σκόρδου και να πλύνεις τέλεια τον μαϊντανό - εξίσου τέλειο θα πρέπει να είναι και το στέγνωμά του. Προσθέτεις όλα τα υλικά στην ψίχα με το ξύδι και εν συνεχεία ραντίζεις με ελαιόλαδο, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την υφή της αρεσκείας σου. Την αφήνεις να ξεκουραστεί για λίγες ώρες στο ψυγείο. Να θυμάσαι πως τη συντηρείς πάντοτε εκεί.
Διάβασε ακόμη για το Airbnb των σεφ, τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux, την περίπτωση του ντάσι και την καρνιβορική τελειότητα του Drakoulis Dry & Raw.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα