Saab 900 Turbo, ένα αυτοκίνητο για Όσκαρ

Το όχημα-πρωταγωνιστής του Drive My Car.

Θα μπορούσε το Drive My Car να εξελιχθεί στα "Παράσιτα" του 2022; Μπορεί. Η ταινία-έκπληξη από την Ιαπωνία, την οποία η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης ανέδειξε σε φιλμ της χρονιάς, είναι υποψήφια σε 4 κατηγορίες στας επερχόμενα Όσκαρ - μεταξύ αυτών για Σκηνοθεσίας (Ryusuke Hamaguchi) και Καλύτερης ταινίας.

Αρχικά, να πέσει το τρέιλερ:

Σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας, ο θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης Yûsuke Kafuku χάνει τη σύζυγό του και σεναριογράφο Oto, η οποία όμως μετά τον χαμό της αφήνει πίσω ένα μυστικό. Ο Kafuku, δύο χρόνια αργότερα και αρνούμενος να αποδεχθεί την απώλεια, θα αποφασίσει να κάνει ένα road trip μέχρι τη Χιροσίμα, για να σκηνοθετήσει το ανέβασμα της παράστασης "Θείος Βάνιας", του Anton Chekhov. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα κληθεί να εμπιστευτεί μία άλλη γυναίκα, τη σοφέρ του. Το όχημά τους, στο οποίο και θα επικεντρωθούμε; Ένα Saab 900 Turbo.

Ένα cult αυτοκίνητο

Το εν λόγω όχημα της σουηδικής εταιρείας επιλέχθηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος ήθελε να εντάξει στην ταινία του μία out of the box επιλογή. Πρόκειται για ένα μεσαίο αυτοκίνητο, που παραγόταν από την Saab από το 1978 έως τα μέσα του 1998, σε δύο γενιές.

> Διάβασε ακόμη: H θρυλική ιστορία του MINI Cooper

Είχε πάντοτε την ταμπέλα του cult χωρίς όμως ποτέ να κερδίσει κάτι παραπάνω σε δημοφιλία, παρότι υπήρξαν περιοδοι (κυρίως στα 80s και στα πρώτα χρόνια των 90s) που οι πωλήσεις του πήγαιναν σχετικά καλά. 

Saab 900 Turbo, ένα αυτοκίνητο για Όσκαρ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ SAAB 9000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ DRIVE MY CAR 2

Στο Drive My Car βλέπουμε την έκδοση 900 Turbo του 1987, μία πολύ ιδιαίτερη πρόταση, τόσο σχεδιαστικά, όσο και μηχανικά. Βλέπεις, είχε ιδιαίτερες αεροδυναμικές πινελιές για αμάξι της κατηγορίας του.

Κάτω από το καπό του, υπήρχε ένας υπερ-τροφοδοτούμενος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας 2 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 145 ή 155 ίππους - ανάλογα με την έκδοση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταινία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία, οπότε το τιμόνι του βρίσκεται στα δεξιά όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Αυστραλία.

> Διάβασε ακόμη: Ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει 70.000 χιλιόμετρα σε ένα γκαράζ

Το εσωτερικό του, ντυμένο κυρίως με μαύρο δέρμα, ήταν διαμορφωμένο ώστε να θυμίζει μαχητικό αεροσκάφος - κυρίως όσον αφορά πλήκτρα, καντράν και όργανα, όλα διατεταγμένα για τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα. Το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν χειροκίνητο ενώ υπήρχε -φυσικά- κασετόφωνο. Το χρώμα του, κόκκινο παστέλ, ήταν σύνηθες στα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1980.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ SAAB 9000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ DRIVE MY CAR 3

Θέλεις να μάθεις και ένα ενδιαφέρον trivia γι' αυτό; Ο διακόπτης της μίζας όπου πρέπει να εισάγεται το κλειδί, στο κεντρικό τούνελ, ήταν προσβάσιμος μόνο αφού ο οδηγός φορούσε τη ζώνη ασφαλείας.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.