Πώς να αποφύγεις τον συνωστισμό στις διακοπές

Μερικές απλές συμβουλές για covid-free παραθερισμό.

Ακόμα και όταν ο κόσμος φαίνεται να έχει γυρίσει ανάποδα -πανδημία της Covid-19, φόβοι για οικονομική κρίση μεγαλύτερη του 2008, αναταραχές σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με επίκεντρο το νοτιοανατολικό Αιγαίο- το δικαίωμα στις διακοπές παραμένει αναφαίρετο. Γιατί πώς είναι δυνατόν αν αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί χωρίς πρώτα να έχουμε φορτίσει τις μπαταρίες μας;

Φέτος, όμως, υπάρχει μία πολύ ουσιαστική διαφορά: Μαζί με εμάς, διακοπές θα πάει και ο SARS-COV-2, ο νέος κορονοϊός δηλαδή που έβαλε φρένο στη ζωή του πλανήτη. Μάλιστα, μπορεί μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην Ελλάδα να είναι αυξημένα αλλά ακόμα δεν έχει σημάνει ο συναγερμός της ανησυχίας. Δυστυχώς, βέβαια, όπως έχουν διαπιστώσει και πολλές γειτονικές χώρες η Covid-19 δεν αστειεύεται, απλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξεπεταχτεί.

Μήπως, λοιπόν, να μην πάμε διακοπές; Αν συνεχίσουμε να είμαστε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, παραμένοντας σε μία κατάσταση που έχουμε πατήσει το pause στη ζωή μας, αργά ή γρήγορα θα μας στοιχίσει. Έτσι, καλό θα είναι να κινητοποιηθούμε αλλά όπως έλεγε και η γνωστή διαφήμιση στην αρχή της πανδημίας με τον Σπύρο Παπαδόπουλο: "Με ευλαβική προσοχή".

Η λύση

Το ζητούμενο είναι να επισκεφτούμε εκείνα τα μέρη που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε διακοπές, να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα, χωρίς όμως να χρειάζεται να βιώσουμε συνθήκες διαδήλωσης. Μία πρώτη επιλογή είναι να επιλέξει κανείς λιγότερο must και hot μέρη για τις διακοπές του - τα βράδια στα στενά της Μυκόνου όπου δυσκολεύεσαι να περπατήσεις πριν μπεις στο ασφυκτικά γεμάτο club δεν είναι απαραίτητα η καταλληλότερη επιλογή.

Υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, διάφορα πανέμορφα μέρη που παραμένουν απρόσβλητα τον συνωστισμό - από το Μονολίθι Πρέβεζας, τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης μέχρι τη μαγευτική Καρδαμύλη που παρότι είναι τουριστικός προορισμός εδώ και δεκαετίες συνεχίζει να τηρεί τις αποστάσεις για ένα λιγότερο "φασαριόζικο" τουρισμό.

Ακόμη, όμως, και αν κάποιος θέλει απαραίτητα να ταξιδέψει σε προορισμούς που φημίζονται για τις στενές σχέσεις που αποκτούν αναγκαστικά οι τουρίστες μεταξύ τους -βλέπε για παράδειγμα Μύκονος και Σαντορίνη- δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποφύγει τον συνωστισμό. Ή με πιο απλά λόγια: λύσεις υπάρχουν.


Έχεις πάντα το δικαίωμα να ζητάς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από τους διπλανούς καθώς και να παρέχονται αντισηπτικά.


Μία καλή ιδέα είναι να πας νωρίς το πρωί για μπάνιο, εκτός του ότι δε θα σε φάει ο ήλιος και είναι πιθανόν να έχεις την παραλία όλη δική σου, έτσι θα αποφύγεις τις ορδές που εμφανιστούν αργότερα. Τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα είναι γνωστό ότι δημιουργούν συνωστισμό αλλά αν ψάξεις καλά και μένεις μακριά από το πλήθος θα μπορέσεις να τα απολαύσεις χωρίς να διακινδυνεύεις από την κρυφή διάδοση της Covid-19. Επίσης, σε μαγαζιά με καθήμενους (σ.σ: καλό είναι ξεχάσεις για φέτος τα ασφυκτικά γεμάτα clubs) έχεις πάντα το δικαίωμα να ζητάς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από τους διπλανούς καθώς και να παρέχονται αντισηπτικά. Δεν είναι υπερβολή, ούτε παραξενιά, είναι δικαίωμά σου.

Τέλος, ίσως φέτος είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις ξανά πράγματα που είχες παραμελήσει: Αντί να στέκεσαι σε απόσταση αναπνοής με τη διπλανή απλώστρα και να σκρολάρεις ανελέητα στο κινητό, μπορείς να απομονωθείς μερικά μέτρα πιο κει διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ενώ αν το πορτοφόλι σου είναι κάπως πιο παχύ, οι διακοπές με σκάφος σε ερημικές παραλίες αποτελούν έναν υπέροχο μονόδρομο για φέτος.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.