Πόνοι στη μέση και την πλάτη λόγω τηλεργασίας;

Έχουμε 4 αιτίες που πυροδοτούν το πρόβλημα και 9 ασκήσεις για άμεση ανακούφιση και πρόληψη.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 24 Νοεμβρίου 2020

Από την αρχή της πανδημίας του Covid-19, ο αριθμός των εργαζομένων από το σπίτι έχει αυξηθεί σημαντικά. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό κρουσμάτων που δηλώνουν σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι πόνοι στη μέση και την πλάτη θα επηρεάσει το 80% των ατόμων που υποχρεώνονται σε τηλεργασία. Αλλά όπως τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Vikash Sharma, ιδρυτής της Perfect Stride Physical Therapy, αυτό που βιώνεις σαν πόνο εκεί πίσω, οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Ο αυχένας

Εάν ο λαιμός σου μένει απολύτως ακίνητος πάνω από μία ώρα, επιβάλλει αυξημένες απαιτήσεις στην υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. "Πόσω μάλλον εάν αυτό γίνεται επί πολλές συνεχόμενες ώρες καθημερινά", τονίζει ο Sharma.

Ο θώρακας

Ενώ δουλεύεις επί ώρες πάνω στον υπολογιστή, ο πόνος στην πλάτη οδηγεί σε μια ακούσια έκταση του στήθους προς τα εμπρός, με ταυτόχρονη λόρδωση της ράχης. Αυτό, διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και την ανταπόκριση στο άγχος, αναγκάζοντας την αναπνοή σου να έχει μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου.

Ο πυρήνας

Όσο η σπονδυλική στήλη καμπουριάζει πάνω από το laptop ή το κινητό, τόσο, η περιοχή που περιλαμβάνει τη μέση και την κοιλιά ατονεί. "Αλλά ο πυρήνας του κορμού είναι αυτός που δίνει σταθερότητα στην υπόλοιπη σπονδυλική στήλη", λέει ο Sharma.

Τα ισχία

Η πολύωρη καθιστική εργασία -είτε στο "κανονικό" γραφείο, είτε στο σπίτι- οδηγεί σε υποχρεωτική ακινησία των αρθρώσεων των ισχίων, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει το νευρικό σύστημα να αντισταθμίσει την αδράνεια με πόνους στη ραχοκοκαλιά σου.

Οι ασκήσεις που θα προλάβουν και θα θεραπεύσουν κάθε πρόβλημα

Στο παρακάτω βίντεο, ο Sharma δείχνει 9 απλές κινήσεις ρουτίνας που πρέπει να εκτελείς στην άνεση του σπιτιού σου –πριν και μετά την τηλεργασία σου-, ώστε να επιστρέψεις στο φυσικό χώρο εργασίας σου (όποτε συμβεί αυτό), ευθυτενής, αγέρωχος και υγιής.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης