Afterburn: Καίγοντας επιπλέον θερμίδες, μετά την προπόνηση

Η σωστή προπόνηση μπορεί να κάνει το μεταβολισμό σου να καίει λίπος για ώρες, ακόμα και μέρες αργότερα.

Η Fitness Consultant Ιωάννα Λαουμτζή γράφει στο Esquire όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το φαινόμενο 'afterburn'. Μπορείς να συνεχίσεις να καις θερμίδες και μετά την προπόνηση; Η απάντηση είναι ναι και αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση.

Τι είναι πάλι αυτό το EPOC effect;

Η επιστημονική ονομασία του EPOC effect, αποτελεί συντομογραφία του "Excess Post-Exercise Oxygen Consumption" που σημαίνει αυξημένη μετα-προπονητική κατανάλωση οξυγόνου.

> Διάβασε ακόμη: Η υβριδική HIIT προπόνηση για το πάνω μέρος του κορμιού

Το EPOC είναι η ποσότητα του οξυγόνου που απαιτείται για να επανέλθει η μεταβολική λειτουργία του σώματος σου στα φυσιολογικά επίπεδα ηρεμίας (ομοιόσταση). Αυτή η αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου, οδηγεί σε μια αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Με απλά λόγια, η μετάκαυση είναι η επιπλέον ενεργειακή απαίτηση για την πλήρη αποκατάσταση των σωματικών σου λειτουργιών, μετά από μια έντονη προπόνηση.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα κάψεις λίπος και θα χτίσεις μύες μέσα στο νερό

Η άσκηση που καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο, καίει περισσότερες θερμίδες. Το σώμα σου δαπανά περίπου 5 θερμίδες ενέργειας για να καταναλώσει 1 λίτρο οξυγόνου. Έτσι, η αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση, μπορεί να αυξήσει το συνολικό ποσό των καθαρών θερμίδων που καίγονται.

Η ιδανική προπόνηση

Afterburn: Καίγοντας επιπλέον θερμίδες, μετά την προπόνησηΗ κυκλική προπόνηση και η προπόνηση με μεγάλα βάρη και μικρά διαλείμματα, απαιτεί ATP από το αναερόβιο κατώφλι, αυξάνοντας έτσι τη μετάκαυση. Η προπόνηση με σύνθετες ασκήσεις αντιστάσεων, ή η κυκλική προπόνηση με βάρη για όλο το σώμα, δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση από τους εμπλεκόμενους μύες.

> Διάβασε ακόμη: Μετά το HIIT, έρχεται το HIFT

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αύξησης της επίδρασης του EPOC effect. Μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), το σώμα θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια χρησιμοποιώντας τις αερόβιες διεργασίες του οργανισμού σου.

 

> Διάβασε ακόμη: Ασφαλής επιστροφή στο γυμναστήριο, σε απλά βήματα

 


Info

Η Ιωάννα Λαουμτζή είναι Fitness Consultant και Founder του IL Exclusive Fitness/ Personal Training  Gym.

www.ioannalaoumtzi.gr 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης