Οι συνήθειες που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Η αριστεία δεν είναι πράξη, είναι συνήθεια.

Οι συνήθειες, καλές και κακές, είναι όλα αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς που σχηματίζονται μέσα από την επανάληψη και σου επιτρέπουν να εκτελείς τα καθημερινά σου tasks με μικρή προσπάθεια ή χωρίς καν να τα σκέφτεσαι. Ο τρόπος με τον οποίο φοράς τις κάλτσες σου, η ώρα που ξυπνάς το πρωί και η διαδρομή που ακολουθείς για να πας στη δουλειά σου, όλα αυτά δεν είναι παρά συνήθειες.

Μια παγίδα στην οποία μπορεί να πέσεις, είναι το να πιστέψεις πως είσαι ο απόλυτος δούλος των συνηθειών σου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου αλλάζοντας απλώς κάποια μοτίβα συμπεριφοράς. Κι αυτό γιατί, ναι, η αριστεία δεν είναι πράξη, είναι συνήθεια.

Υπάρχουν καλές και κακές συνήθειες, λοιπόν. Στις πιο συχνές κακές μπορείς να εντάξεις το κάπνισμα, τον εθισμό στα social media, την ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και γενικά όλες αυτές τις συνήθειες που σε βλάπτουν. Στις καλές, όσες ενισχύουν την προσωπική σου ανάπτυξη και επιτυχία, π.χ. το να κρατάς ημερολόγιο ή να πηγαίνεις για τρέξιμο και να ασκείσαι συχνά. Πώς όμως μπορείς να τις βάλεις στη ζωή σου; Αρκεί να ακολουθήσεις τα 3 βήματα που ακολουθούν.

Οι συνήθειες που θα σου αλλάξουν τη ζωήiStock

Ξεκίνα με έναν πραγματοποιήσιμο στόχο

Επίλεξε μια συνήθεια που θέλεις να αναπτύξεις και βεβαιώσου ότι οι στόχοι που θα βάλεις θα είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι. Για παράδειγμα, αν θέλεις να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου, μη θέσεις ως στόχο τα 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα στις 6 το πρωί. Αυτό γιατί αφενός θα απογοητευτείς και αφετέρου θα τα παρατήσεις. Ξεκίνα με ένα ταπεινό "ταβάνι". Εν προκειμένω, με το να τρέχεις 2 χιλιόμετρα τη μέρα, 3 φορές την εβδομάδα, επί έναν μήνα. Έτσι, μιας και θα έχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις έναν τέτοιον στόχο, θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σου και θα αναπτύξεις τις βάσεις για να θέσεις μεγαλύτερους στόχους. Γενικά, να ξέρεις ότι το να βάλεις στη ζωή σου μια συνήθεια παίρνει 3 εβδομάδες.

> Διάβασε ακόμα: Πώς να μένεις απολύτως συγκεντρωμένος στη δουλειά σου

Σύνδεσε τη νέα συνήθεια με μια παλιά

Το να επιχειρήσεις να αλλάξεις όλη σου τη ζωή γύρω από μια νέα συνήθεια είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αποτυχία. Ο πιο δόκιμος τρόπος είναι να την εισάγεις με ήπιο τρόπο, κουμπώνοντάς την τη σε μια παλιά. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδέσεις το καθημερινό τζόκινγκ με το ξύπνημα, πηγαίνοντας για τρέξιμο με το που ξυπνήσεις. 

> Διάβασε ακόμα: Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των πλούσιων ανθρώπων

Κάνε εύκολο το να ακολουθείς τη νέα σου συνήθεια

Πώς θα το κάνεις αυτό; Με τις μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αν θέλεις να πηγαίνεις για τζόκινγκ με το που ξυπνήσεις, έχε αποβραδίς βάλει τις φόρμες και τα αθλητικά παπούτσια σου δίπλα από το κρεβάτι σου, για να τα βάλεις με το που σηκωθείς. Αν θέλεις να σταματήσεις να τρως junk food, γέμισε το ψυγείο σου με ταπεράκια με υγιεινές λιχουδιές. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης