Τα σπορ που ενισχύουν τη μακροζωία

Η επιστήμη έχει την απάντηση σχετικά με τα αθλήματα που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 10 Ιανουαρίου 2023

Κάθε αθλητική δραστηριότητα μπορεί να αποβεί καθοριστική για την ποιότητα της ζωής μας εφόσον διεξάγεται με το σωστό πρόγραμμα, ωστόσο όπως φαίνεται από δανέζικη μελέτη υπάρχουν ορισμένα σπορ που αν τα ακολουθήσουμε θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για μακροζωία.  Σύμφωνα με τη μελέτη, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να παρατείνει το χρόνο μας στον μάταιο τούτο κόσμο. Και τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο συγκεκριμένα, διότι δείχνουν ότι ορισμένα είδη είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα και, επομένως, πιο ωφέλιμα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Τα αθλήματα που παρατείνουν τη ζωή

Οι επιστήμονες της μελέτης "Copenhagen City Heart", που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, εξέτασαν το προσδόκιμο ζωής 8.500 υγιών ενηλίκων. Συγκρίνοντας τα δεδομένα με τα αθλήματα που αυτοί έπαιζαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τένις ήταν το θαυματουργό ελιξίριο για μια μακρά ζωή, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή κατά 9,7 χρόνια.

Αμέσως μετά έρχεται το μπάντμιντον (6,2 χρόνια), το ποδόσφαιρο (5 χρόνια), η ποδηλασία (3,7 χρόνια) και το τζόκινγκ (3,2 χρόνια). Οι επιστήμονες εξηγούν την επίδραση αυτών των αθλημάτων στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με διάφορους παράγοντες. 

Τα ομαδικά αθλήματα ειδικότερα είναι πιο ευεργετικά για την υγεία.
Η κοινωνική αλληλεπίδραση παίζει σημαντικό ρόλο, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. "Το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους έχει πιθανώς μοναδικές ψυχολογικές και φυσιολογικές επιδράσεις", εξηγεί ο James O'Keefe, ο επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με το Fit For Fun, επιδρούν στην ικανοποίηση που αισθανόμαστε, επειδή εμπλεκόμαστε συναισθηματικά και ταυτόχρονα διατηρούμε την κοινωνική επαφή.

Ένας άλλος παράγοντας για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι το ένστικτο του παιχνιδιού, το οποίο αφυπνίζεται, για παράδειγμα, με αρκετά αθλήματα. Η ένταση ενός αθλήματος είναι επίσης σημαντική. Στο τένις, όλο το σώμα δοκιμάζεται, καθώς απαιτείται δύναμη και αντοχή και υπάρχουν πολλά επαναλαμβανόμενα διαστήματα έντασης. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτή η τεχνική του είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη φυσική κατάσταση και την υγεία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος