Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν εφαρμόσεις το Dry January;

Πόσο ωφέλιμο ή μη θα είναι για το σώμα μας αν εφαρμόσουμε το περίφημο Dry January;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 11 Ιανουαρίου 2023

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Στις γιορτές ήπιαμε, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ρεβεγιόν, αλλά και πριν και μετά από αυτά. Ήπιαμε πολύ. Και τώρα ήρθε το Dry January, για να μαζέψει κάπως τις τύψεις για όσα κάναμε. Η αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου μπορεί αρχικά να φαντάζει δύσκολο έργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια συνήθεια που διαδίδεται όλο και περισσότερο και δε θα απορήσουμε αν σε μερικά χρόνια πάρει διαστάσεις Movember. 

Τι είναι το Dry January 

Το Dry January στοχεύει στην αποχή από το αλκοόλ ως απάντηση στις υπερβολές των γιορτών, αλλά και στην προσπάθεια να ζήσουμε μια πιο υγιεινή ζωή γενικότερα, ξεκινώντας τη χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις. Δηλαδή, όχι μόνο να μειώσουμε εκθετικά την πρόσληψη αλκοόλ και των βλαβερών συστατικών του από τον οργανισμό μας, αλλά και τα σάκχαρα και τα λίπη που προέρχονται και συσσωρεύονται ως αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσής του.

Τα πολλαπλά οφέλη

Τα οφέλη της διακοπής του για τουλάχιστον ένα μήνα είναι πολλά, με πιο σημαντικά τη βελτίωση της καρδιαγγειακής, πνευμονικής και ηπατικής υγείας, τη μείωση ή σταθεροποίηση του βάρους μας, όπως την αίσθηση ότι επιτέλους κάνουμε ένα είδος αποτοξίνωσης.

 

"Τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πόσο αλλάζει η αρχική συμπεριφορά του", αναφέρει το Αμερικανικό Συμβούλιο Ιατρικής της Παχυσαρκίας. "Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και για τα άτομα που πίνουν μόνο μία φορά το μήνα, αυτή η μεμονωμένη συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου". Άλλα οφέλη από τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ για τουλάχιστον ένα μήνα είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η καλύτερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η λιγότερο επίπονη ολοκλήρωση συγκεκριμένων σωματικών δραστηριοτήτων σε τακτική βάση. 

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ένωση Alcohol Change αναφέρει ότι το 70% των ανθρώπων κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του Dry January, το 86% εξοικονομεί χρήματα και το 65% παρατηρεί συνολική βελτίωση της υγείας του. Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Sussex, το 70% των ατόμων άρχισαν να πίνουν αλκοόλ με πιο υγιεινό τρόπο έξι μήνες μετά την εφαρμογή του.

Αυτή η πρόκληση μπορεί να είναι δύσκολη για όλους: Όχι μόνο για εκείνους που το παρακάνουν και δεν το παραδέχονται, αλλά και για τους social drinkers που συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί επιστρέφοντας από τη δουλειά. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν υπομονή και επιμονή που στην πορεία θα μας ανταμείψει.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου