Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος είναι ό,τι καλύτερο, λέει το Harvard

Και ποιοι είμαστε εμείς άλλωστε, να αμφισβητήσουμε τόσα επιχειρήματα;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Φεβρουαρίου 2023

Αν πραγματικά επιθυμείς να είσαι σε φόρμα, τότε το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου. Δεν το λέω εγώ, αλλά το Harvard και συγκεκριμένα το Harvard Medical Journal. Όχι, οι άλλοι τύποι προπόνησης δεν είναι χειρότεροι, απλώς ο συγκεκριμένος έχει κάποια οφέλη που κάνουν ακόμα και αυτούς που πάντα βρίσκουν δικαιολογίες για να χάσουν το γυμναστήριο, να μπουν σε πρόγραμμα.

Τέλος οι δικαιολογίες

Όπως εξηγεί η εν λόγω μελέτη, αυτή η μέθοδος έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα. Για αρχή, δεν απαιτεί μεγάλα έξοδα, καθώς δε χρειάζεσαι βαράκια, μηχανήματα ή να πληρώνεις μηνιαία συνδρομή στο γυμναστήριο. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι ακριβώς ότι μπορείς να γυμναστείς στο σπίτι, όποτε εσύ βρεις χρόνο. Έτσι, οι δικαιολογίες λιγοστεύουν. 

Αλλά πέρα από όλα αυτά, η άσκηση με το σωματικό βάρος είναι απίστευτα αποτελεσματική και έχει πολλά άλλα ατού για όσους μπορεί να βαριούνται να γυμναστούν. Για να μην αναφέρουμε τα πολλά οφέλη για την υγεία, το σημαντικότερο όλων τελικά.

Σήμερα υπάρχουν πολλές εφαρμογές και βίντεο ειδικών που μας διδάσκουν πώς να κάνουμε κάθε άσκηση σωστά, ώστε να μπορούμε να προπονούμαστε στο σπίτι μας. Φυσικά, πρέπει να ξεκινήσουμε χαλαρά και χωρίς να πιέζουμε τον εαυτό μας, έχοντας επίγνωση του φυσικής μας κατάστασης. Αλλά ούτε αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι ασκήσεις προσαρμόζονται στην κατάσταση του κάθε ατόμου. 

Βέβαια, το βασικότερο είναι ότι η μέθοδος αυτή θεωρείται αποτελεσματική χωρίς μηχανήματα. Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι συμβάλλει στο χτίσιμο μυών ακόμη και αν δεν υπάρχει εξωτερική επιβάρυνση με βάρος. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την ευλυγισία, τη δύναμη των ποδιών και τη μυϊκή αντοχή του πυρήνα. Επιπλέον, αυτό το είδος προπόνησης είναι λειτουργικό, καθώς γυμνάζει πολλούς μύς ταυτόχρονα, βελτιώνει την ισορροπία μας, ενώ ορισμένες από αυτές τις ασκήσεις είναι παρόμοιες με κινήσεις που κάνουμε καθημερινά. Συνεπώς μας είναι οικείες.

Και φυσικά, όπως κάθε αθλητική δραστηριότητα, κάνει καλό στην υγεία. Κινούμενοι, λαμβάνουμε όλα τα οφέλη του αθλητισμού: μείωση του στρες, του άγχους, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καθώς και της νόσου Αλτσχάιμερ. Μία δοκιμή θα σε πείσει.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κρύο ντους είναι σωτήριο με ή χωρίς καύσωνα

Τελικά ο θερμοσίφωνας ίσως και να είναι ένα περιττό έξοδο κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

470 ευρώ χρειάζεσαι για να βρεις τον έρωτα της ζωής σου στο Tinder

Τελικα ίσως ένα συνδρομητικό πρόγραμμα να είναι καλύτερο κι από τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Γιατί όλοι απεχθάνονται το ChatGPT;

Σκεπτικισμός, μηνύσεις και ανησυχία για το μέλλον εκφράζουν εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μετά από αυτό το επικό βίντεο, θα θέλεις να ψηφίσεις στο Ηράκλειο

Ο Βαγγέλης Χατζηδάκης είναι ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος που δεν ήξερες πως χρειαζόσουν στις φετινές εκλογές αυτοδιοίκησης.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Η αναζήτηση φθηνών ναύλων αποτελεί σήμερα ένα δύσκολο εγχείρημα.

Το timeline της ενδιαφέρουσας ζωής του Henry Ford

Ο θρυλικός βιομήχανος, Henry Ford γεννήθηκε ένα καλοκαίρι του 1863.

Γραφει Νικη Κοντομηνα