Τα οφέλη μίας απλής βόλτας είναι πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζεις

150 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα θα αλλάξουν κυριολεκτικά τη ζωή σου. Διάβασε πώς.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 22 Δεκεμβρίου 2023

Αν χρειάζεσαι ένα επιπλέον κίνητρο για να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια και να βγεις για μια βόλτα, έχουμε έναν επιτακτικό λόγο, που ίσως δεν γνώριζες, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείς. Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη τα συνήθη οφέλη του περπατήματος, όπως είναι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης, η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η αποσύνδεση και η ανακούφιση από το στρες, ακόμη και η ενίσχυση της ευτυχίας, όταν βλέπεις τον ήλιο να λάμπει. Ίσως εκπλαγείς ευχάριστα όμως όταν ανακαλύψεις μια άλλη θετική πτυχή αυτής της απλής άσκησης: πρόκειται για την ενίσχυση της κοινωνικής νόησης.

Τι είναι η κοινωνική νόηση;

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα E. Paul Zehr, η κοινωνική νόηση περιλαμβάνει "την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων που προέρχονται από την όραση και την ακοή, τη συναισθηματική ρύθμιση και την αντανάκλαση της ενσυναίσθησης με τους άλλους". Με απλούστερους όρους, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, επηρεάζοντας τις κοινωνικές μας σχέσεις, τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά μας επιτεύγματα και τη συνολική ψυχική μας υγεία.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Exercise and Sport Sciences Reviews, οι ερευνητές πρότειναν ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βελτιώσει την κοινωνική νόηση, επειδή η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της, είναι "ευαίσθητη" στις αερόβιες δραστηριότητες, καθώς αυξάνεται με την άσκηση.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι "τόσο η έντονη, όσο και η παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τις κοινωνικές γνωστικές ικανότητες, όπως η αναγνώριση και η ρύθμιση των συναισθημάτων".

Η συνέπεια είναι σύμμαχός σου

Έτσι, τώρα γνωρίζεις ένα ακόμη από τα πολυάριθμα οφέλη του περιπάτου. Οργανισμοί υγείας, όπως το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, συνιστούν συνολικά 150 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα, με καρδιακό ρυθμό μεταξύ 60% και 70%.

Πάνω απ' όλα, το κλειδί είναι να αρχίσεις να κινείσαι. Τα περισσότερα από τα οφέλη είναι αισθητά, ανεξάρτητα από την ένταση ή τη συχνότητα. Η συνέπεια θα είναι ο απόλυτος σύμμαχός σου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας