Δίαιτα μετά τις διακοπές: Ίσως μία πραγματικά κακή ιδέα

Αν ψάχνεις μία καλή δικαιολογία για να την σταματήσεις (ή ακόμη και να μην την ξεκινήσεις ποτέ), μόλις σου βρήκαμε μία.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 03 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να χάσεις μερικά κιλά, αφού οι συνέπειες του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία είναι ολέθριες: καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία, αυξημένο ρίσκο για έμφραγμα και ούτω καθεξής. Κι όμως, ακόμα κι αν πρέπει να χάσεις κάμποσα κιλά σωματικού λίπους, ο ασφαλέστερος τρόπος δεν είναι η δίαιτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυστηρές δίαιτες επιβουλεύονται την καλή κατάσταση του οργανισμού και της ψυχικής υγείας.

Δίαιτα μετά τις διακοπές: Ίσως μία πραγματικά κακή ιδέα

Ένα κουραστικό μονοπάτι, με λάθος κίνητρο

Μπαίνοντας σε ένα κουραστικό, ανηφορικό μονοπάτι που περιλαμβάνει πολλές θυσίες, ο κίνδυνος να μην φτάσεις ποτέ στο τέλος της διαδρομής είναι σχεδόν πάντα υπαρκτός. Το μεγαλύτερο ατόπημα είναι το λανθασμένο κίνητρο. Πιστεύοντας ότι κάτι δεν κάνεις καλά με τη ζωή σου και τις συνήθειες της διατροφής σου, οδηγείσαι στην αυτοτιμωρία.

Σταματάς να τρως και υποφέρεις, με αμέσως επόμενο βήμα την επιστροφή στην υπερφαγία: Να τρως ξανά πολύ (ίσως και περισσότερο από πριν) κι έτσι να μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο, μέσα από τον οποίο δεν "γεννιέται" τίποτε καλό για σένα.

> Διάβασε ακόμη: 6 απλές συμβουλές για γρήγορο αδυνάτισμα

Το άλλο σημαντικό εμπόδιο στην επιτυχία μιας δίαιτας είναι η βιολογία. Περίπου το 95% όλων των ατόμων που κάνουν αυστηρές δίαιτες ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιολογικές λειτουργίες όπως και η σύνθεση των λιποκυττάρων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. Συνεπώς, το σωματικό βάρος έχει μια πολύ συγκεκριμένη -κυτταρικά καταγεγραμμένη- εικόνα, η οποία θα διατηρείται ίδια από την εφηβεία και μετά.

> Διάβασε ακόμη: Το διατροφικό πλάνο του Henry Cavill για μυική ανάπτυξη

Με βάση αυτό το γεγονός, κάθε δίαιτα που ακολουθείς μπορεί να είναι χρήσιμη για απώλεια πολλών κιλών γρήγορα, όμως το φυσικό μοτίβο της σωματικής σου σύνθεσης, θα επιστρέφει ξανά και ξανά στο σημείο που ξεκίνησες. Συν τοις άλλοις, κανείς άνθρωπος, ακόμη και ο πιο αποφασισμένος, δεν μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του τρώγοντας μόνο βραστό στήθος κοτόπουλου και σκούρα λαχανικά.

ΔΙΑΙΤΑ

Εάν ο σκοπός μιας δίαιτας είναι να σου αρέσει περισσότερο ο εαυτός σου βλέποντάς τον στον καθρέφτη, ίσως πρέπει να επικεντρωθείς σ’ αυτό ακριβώς και όχι να αυτομαστιγώνεσαι άσκοπα.

> Διάβασε ακόμη: Τα πιο απλά τρικ για να χάσεις βάρος

Προσπαθώντας να κόψεις εντελώς το πρόχειρο φαγητό και το πολύ αλκοόλ, μαθαίνοντας να κάνεις μερικές στρατηγικές αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθεις (που λίγο θα απέχουν από τροφές και γεύσεις που σου αρέσουν) και φροντίζοντας να κινείσαι λίγο περισσότερο (σε καθημερινή βάση), τα οφέλη στην σωματική υγεία, την πνευματική ενέργεια και την ψυχική ευεξία θα είναι πολλαπλάσια από τα λίγα κιλάκια που θα υπάρχουν -για πάντα- πάνω σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.