Το ποτό που προκαλεί το χειρότερο hangover

Ίσως τελικά είναι προτιμότερο να πίνεις βότκα, σκέτη.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 31 Δεκεμβρίου 2020

Υπάρχει ένα ρωσικό ρητό που υποστηρίζει πως αν πίνεις με τον "σωστό τρόπο", αποκλείεται να πάθεις ποτέ hangover. Πιθανότατα, αναφερόμενοι στον σωστό τρόπο, οι συμπαθείς κατά τα άλλα Ρώσοι εννοούν να πίνεις μόνο βότκα. Σκέτη. Παρότι αυτό ακούγεται εξωφρενικό, ίσως και να έχει μία πάρα πολύ ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση. 

Μία μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης αναφέρει ότι τα λευκά ποτά περιέχουν μικρότερες ποσότητες αιθανόλης από τα σκούρα. Τα τελευταία συνεπώς είναι εκείνα που επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την πνευματική διαύγεια έπειτα από 2, 3 ή 4 ποτήρια. Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις 95 εθελοντών -ανδρών και γυναικών- έπειτα από την κατανάλωση bourbon και βότκας, σε σημείο που να ξεπεραστεί το επιτρεπτό όριο. Το επόμενο πρωί, οι συμμετέχοντες έκαναν κάποια τεστ και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν σε ένα επιστημονικό "hangover index", μαζί με τις ενδείξεις πονοκεφάλου, ναυτίας και αυξημένου καρδιακού ρυθμού που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών παρουσίασε. 

Εκτός από τα παραπάνω, το bourbon περιέχει και άλλες συγγενείς με την αιθανόλη οργανικές ουσίες (που μπορεί να προέρχονται για παράδειγμα από το ξύλο του βαρελιού που ωριμάζει το ποτό) που περιπλέκουν τα πράγματα, κάτι που ασφαλώς και έχει επίδραση στις αντιδράσεις του οργανισμού μετά την κατανάλωση σκουρόχρωμου αλκοόλ. Αν λοιπόν η ιστορία σου δεν θέλεις να γίνει έκθεμα στο μουσείο μεθυσμένων του Ζάγκρεμπ, φρόντισε να πίνεις σωστά. Ή καλύτερα, φρόντισε να πίνεις υπεύθυνα.


Διάβασε ακόμη ποιοι είναι οι λιγότερο παχυντικοί τρόποι για να απολαμβάνεις τα ποτά σου και γιατί οι μπύρες στο ηλιοβασίλεμα κάνουν καλό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης