Το ποτό που προκαλεί το χειρότερο hangover

Ίσως τελικά είναι προτιμότερο να πίνεις βότκα, σκέτη.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 20 Φεβρουαρίου 2020

Υπάρχει ένα ρωσικό ρητό που υποστηρίζει πως αν πίνεις με τον "σωστό τρόπο", αποκλείεται να πάθεις ποτέ hangover. Πιθανότατα, αναφερόμενοι στον σωστό τρόπο, οι συμπαθείς κατά τα άλλα Ρώσοι εννοούν να πίνεις μόνο βότκα. Σκέτη. Παρότι αυτό ακούγεται εξωφρενικό, ίσως και να έχει μία πάρα πολύ ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση. 

Μία μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης αναφέρει ότι τα λευκά ποτά περιέχουν μικρότερες ποσότητες αιθανόλης από τα σκούρα. Τα τελευταία συνεπώς είναι εκείνα που επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την πνευματική διαύγεια έπειτα από 2, 3 ή 4 ποτήρια. Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις 95 εθελοντών -ανδρών και γυναικών- έπειτα από την κατανάλωση bourbon και βότκας, σε σημείο που να ξεπεραστεί το επιτρεπτό όριο. Το επόμενο πρωί, οι συμμετέχοντες έκαναν κάποια τεστ και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν σε ένα επιστημονικό "hangover index", μαζί με τις ενδείξεις πονοκεφάλου, ναυτίας και αυξημένου καρδιακού ρυθμού που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών παρουσίασε. 

Εκτός από τα παραπάνω, το bourbon περιέχει και άλλες συγγενείς με την αιθανόλη οργανικές ουσίες (που μπορεί να προέρχονται για παράδειγμα από το ξύλο του βαρελιού που ωριμάζει το ποτό) που περιπλέκουν τα πράγματα, κάτι που ασφαλώς και έχει επίδραση στις αντιδράσεις του οργανισμού μετά την κατανάλωση σκουρόχρωμου αλκοόλ. Αν λοιπόν η ιστορία σου δεν θέλεις να γίνει έκθεμα στο μουσείο μεθυσμένων του Ζάγκρεμπ, φρόντισε να πίνεις σωστά. Ή καλύτερα, φρόντισε να πίνεις υπεύθυνα.


Διάβασε ακόμη ποιοι είναι οι λιγότερο παχυντικοί τρόποι για να απολαμβάνεις τα ποτά σου και γιατί οι μπύρες στο ηλιοβασίλεμα κάνουν καλό.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σπορ που θωρακίζουν την ψυχική υγεία

Τα αθλήματα που σε δυναμώνουν πνευματικά, σε χαλαρώνουν και αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες και την ίδια στιγμή καταπολεμούν άγχος και κατάθλιψη.

Η 3ήμερη Στρατιωτική Δίαιτα υπόσχεται απώλεια 5 κιλών σε μία εβδομάδα

Τρώγοντας ό,τι ακριβώς και οι κομάντο σε μια 3ήμερη άσκηση ετοιμότητας και ακραίας επιβίωσης θα γίνεις "φέτες" σαν κι αυτούς.