Η ιστορία του πιο παλιού μπαρ της Αμερικής

Σερβίρει από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Φεβρουαρίου 2020

Προφανώς το όνομα Jean Lafitte δεν σου λέει -απολύτως δικαιολογημένα- τίποτα. Πρόκειται για έναν Γάλλο πειρατή και κουρσάρο, που έδρασε στον Κόλπο του Μεξικό από τα τέλη του 18ου μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα. Μαζί με τον αδερφό του, Pierre, έλεγχαν μεταξύ άλλων το λαθρεμπόριο εμπορευμάτων έχοντας ως βάση μία αποθήκη στη Νέα Ορλεάνη, ενώ έγιναν και κατάσκοποι για λογαριασμό των Ισπανών κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία του Μεξικό. Ας επικεντρωθούμε ωστόσο στην προαναφερθείσα αποθήκη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Justin Rogers (@slow2spk) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angie Burns (@angieburns13) on

Η εν λόγω "τρύπα" στην διάσημη Bourbon Street λειτουργούσε το πρωί ως σιδηρουργείο ενώ το βράδυ αποτελούσε κέντρο διακίνησης παράνομων εμπορευμάτων. Μεταξύ άλλων, συνήθιζαν να σερβίρονται εκεί και ποτά, λειτουργώντας με αυτόν το τρόπο σαν ένα άτυπο speakeasy bar, αρκετά προτού ο όρος γίνει cool. Όταν ο Jean Lafitte συνελήφθη, ο συγκεκριμένος χώρος -με τους τουβλένιους τοίχους, τα προστατευμένα παράθυρα και τα γκρι παντζούρια- μετατράπηκε επισήμως σε μπαρ. Οι New Orleaners επιμένουν ότι είναι το παλαιότερο μπαρ στις ΗΠΑ ή πιο ορθά, η παλαιότερη δομή που χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sassy Dog Photography / Jamie (@sassydogphotography) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOLA.com | The Times-Picayune (@nolanews) on

Το Lafitte's Blacksmith Shop, όπως είναι πια η ονομασία του, λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας και είναι κάτι ανάμεσα σε μπαρ, gift shop και μουσειακός χώρος. Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του έχουν μείνει σχεδόν ίδια με το πέρασμα των αιώνων -όπως το τζάκι- ενώ διατηρεί πάντοτε τη φυσιογνωμία του street bar σερβίροντας ποτά και cocktails σε χάρτινα και πλαστικά ποτήρια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jana Emerick (@janagrrl) on

Οι περισσότεροι επισκέπτες του επιλέγουν το signature Voodoo Grape Daiquiri, ένα ενδιαφέρον μείγμα με bourbon, βότκα, χυμό σταφιλιού και θρυμματισμένο πάγο ή το Οbituary, με gin, dry vermouth και Pernod bitters. Στο πίσω δωμάτιο του Lafitte's Blacksmith Shop υπάρχει χώρος για πιάνο και συνήθως λαμβάνει χώρα κάποιο live, με ντόπιους ως επί το πλείστον καλλιτέχνες. Τέλος, υπάρχει ένας αστικός μύθος που υποστηρίζει πως το μαγαζί είναι στοιχειωμένο από το φάντασμα του Jean Lafitte, που συνήθως κάθεται κοντά στο piano bar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leanne Potter (@wowthatsrandom) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOLA.com | The Times-Picayune (@nolanews) on

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δύσκολα θα παρατηρήσει κανείς το χώρο στον οποίο στεγάζεται το Lafitte's Blacksmith Shop. Όταν χαμηλώσουν τα φώτα όμως, εύκολα θα αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε πως κάτι συμβαίνει εκεί.


Διάβασε ακόμη για το τελευταίο ποτό στο Gin Joint, τα αθηναϊκά μπαρ που περνούν στην εποχή του concept, το καλύτερο bar του κόσμου για το 2019 και την ιστορία του πιο παλιού αθηναϊκού after.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποτό σε κάποια από τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας

Μερικά από τα στέκια που έχτισαν τον μύθο της μπαρ σκηνής της πόλης.

Το μικρότερο whisky bar στον κόσμο

Σε ένα ελβετικό χωριό των Άλπεων βρίσκεται μία από τις πιο ιδιαίτερες μπάρες του πλανήτη.