Τα αθηναϊκά μπαρ περνούν στην εποχή του concept

Δεν είναι μόνο τα καλοφτιαγμένα ποτά, οι ωραίες μουσικές και η εξαιρετική ατμόσφαιρα. Υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που κάνει τη διαφορά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Ιανουαρίου 2020

Η άνοδος της αθηναϊκής μπαρ σκηνής τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει σε σημαντικά μεγάλο βαθμό και την αντίληψη όλων γύρω από το κομμάτι της εστίασης. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε μία διαφορετική κουλτούρα, που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ξεκίνησε από τις σωστές βάσεις. Ποιες ήταν αυτές; Κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, η επιλογή του κατάλληλου κάθε φορά concept.

Τα αθηναϊκά μπαρ, εκτός από εξαιρετική αισθητική, ενδιαφέρουσα κάβα, άψογα καταρτισμένους bartenders, πραγματικά φιλόξενη ατμόσφαιρα και χαρακτήρα, μοιάζουν –ειδικά την τελευταία 5ετία– να λειτουργούν μέσα σε κάποιο πλαίσιο, που, από τη μία, τους δίνει ένα σημαντικό πεδίο για να "δράσουν" δημιουργικά και, από την άλλη, θέτει κάποια όρια. Και μπορεί το κλασικό, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, να μην πεθαίνει ποτέ, όμως ο κόσμος του ποτού και του μπαρ αλλάζει διαρκώς και ασφαλώς εξελίσσεται. Το βασικό asset του ορθά επιλεγμένου concept είναι ότι δημιουργείται διαχρονικότητα και χαρακτήρας.

Τα αθηναϊκά μπαρ περνούν στην εποχή του concept

Ο καθένας γνωρίζει τι, πώς και γιατί πρέπει να σερβίρει και, από την άλλη, δίνει αφορμές στον επισκέπτη ώστε να το επιλέξει. Με λίγα λόγια, ο ίδιος ο πελάτης βρίσκει λόγους για να πάει σε ένα μέρος. Το τελευταίο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κάποιος το πόσα πολλά μαγαζιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους εσχάτως.

Πάνω σε αυτές τις αρχές, άλλωστε, βασίστηκαν κάποια από τα πιο επιτυχημένα projects της πόλης, όπως είναι –μεταξύ άλλων– το Theory Bar & More στο Χαλάνδρι, το Frater & Soror στο Παγκράτι και ασφαλώς το Νο6 στη λίστα των World’s 50 Best Bars 2019, The Clumsies. Τα προαναφερθέντα, ασφαλώς, και δεν είναι τα μόνα που επέλεξαν ένα συγκεκριμένο δρόμο, φτάνοντας σε κορυφαίο επίπεδο το "προϊόν" και φροντίζοντας να εντάξουν επιπλέον στοιχεία σε αυτό, χωρίς πάντως να ξεφεύγουν από τις βασικές τους απαρχές.

ODORI ΜΠΑΡ ΑΘΗΝΑ

Μέρη όπως το –ενδεχομένως πιο επιδραστικό μπαρ της χώρας– Baba Au Rum (Νο31 στα World’s 50 Best Bars 2019), το Gin Joint στη Χρήστου Λαδά, το Odori Vernuteria di Atene στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, τα 42 Barstronomy Athens, 7 Jokers και Noel, επίσης στο ιστορικό κέντρο, το επαναστατικό για τα δεδομένα της Γλυφάδας Holy Spirit αλλά και πιο πρόσφατες προσπάθειες όπως το Λοκάλι στου Ψυρρή ή το Barro Negro στην Ιωάννου Παπαρηγοπούλου –και τα δύο άνοιξαν το περασμένο καλοκαίρι– είναι οι αποδείξεις ότι το concept μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της ορθής εφαρμογής του concept, δεν θα μπορούσε να γίνει και μία αναφορά στην έννοια του όρου pop up bar, που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστη για το ελληνικό κοινό. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα μπαρ που στήνεται για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συχνά ακόμη και σε κάποιον outsider χώρο, και συνήθως ακολουθεί μία αυστηρά δομημένη κατεύθυνση. Αν το όλο εγχείρημα φτιαχτεί σωστά, δημιουργεί τεράστιο hype από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας του και ποντάρει πολύ στην blink and you miss it λογική. Στην χώρα μας, η ομάδα των Clumsies έχει παρουσιάσει μερικές θαυμάσιες δουλειές πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι όπως τα events των Hotel Bar, American Dream Bar και Latin American Bar ή το Palmitas, όπως επίσης και τα Gin Joint και τα Baba Au Rum στο Poseidonion Grand Hotel των Σπετσών.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ POP UP BARS

Το ίδιο υψηλό hype μπορούν να διατηρήσουν και τα κλασικότερα μπαρ. Το Galaxy, στη στοά της Σταδίου 5, είναι η πειστικότερη απόδειξη. Ένα μέρος που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο από το 1991 (αν και λειτουργούσε σε άλλο spot από το 1972) και διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία και την αύρα ενός old school ποτάδικου, χωρίς να αναλώνεται σε περιττούς εντυπωσιασμούς. Το ύφος του δε, παραμένει στιβαρά σταθερό. Ένα concept που τηρήθηκε ορθώς από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, λειτουργούν υπό έναν κοινό παρονομαστή: Να περνά καλά ο κόσμος. Αυτός δεν είναι, άλλωστε, και ο σκοπός του μπαρ;


Διάβασε ακόμη για το φινάλε του Gin Joint, πώς τα ελληνικά αποστάγματα έκαναν διεθνή καριέρα και την ιστορία του πιο παλιού αθηναϊκού after

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.