Η ιστορία και η συνταγή του Bramble
Η έμπνευση του θρυλικού Dick Bradsell κάνει ακόμη τη διαφορά.
Βγαλμένο από τα ένδοξα (ή όχι και τόσο ένδοξα όσον αφορά τα cocktails) 80s, το Bramble είναι ένα ποτό για εκείνους που λατρεύουν τις ενδιάμεσες εποχές και την ισορροπία των γεύσεων, καθώς πίνεται ευχάριστα το φθινόπωρο ή την άνοιξη, την ίδια στιγμή που το balance ανάμεσα σε λεμόνι, gin, ζάχαρη και βατόμουρο είναι ιδανικό.
Η ιστορία
Το Bramble δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον πατριάρχη της βρετανικής σκηνής του cocktails, Dick Bradsell, το 1984. Tο Fred’s Club του Soho θεωρούνταν τότε το απόλυτο λονδρέζικο members club, με τους πελάτες του συνήθιζαν να πηγαίνουν στον Bradsell διάφορα spirits από τα ταξίδια τους προκειμένου αυτός να τα δοκιμάζει, να πειραματίζεται ή ακόμη και να τα χρησιμοποιεί σε ποτά. Κάποιος λοιπόν του πήγε ένα λικέρ βατόμουρων από τη Γαλλία.

Αυτό, ο δημοφιλής bartender το συνδύασε με gin, φρέσκο χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης, προτού προσθέσει τριμμένο πάγο (ο οποίος υπήρχε σε αφθονία από το εστιατόριο του Fred’s λόγω των φρέσκων ψαριών που παραλάμβανε καθημερινά). Αρχικά το σέρβιρε σε ποτήρι Martini αλλά σύντομα διαπίστωσε πως του ταιριάζει καλύτερα το old-fashioned glass.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 μεζούρα gin
- 1/2 μεζούρα φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 κ.σ. σιρόπι ζάχαρης
- 1 κ.σ. λικέρ βατόμουρου (ιδανικά Crème de mûre)
- 1 φέτα λεμόνι και βατόμουρα, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά, εκτός από το λικέρ, μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακινούνται καλά.
- Σουρώνεις σε ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
- Προσθέτεις το λικέρ βατόμουρου και το αφήνεις να κατέβει προς τον πάτο του ποτηριού.
- Γαρνίρεις με το λεμόνι και τα βατόμουρα και σερβίρεις.
Διάβασε ακόμη για τη σεζόν του Sbagliato, το Artisanal που σε περιμένει και για ποτό, τη ροζέ σαμπάνια του Brad Pitt και το ρούμι που θα μπορούσε να πίνει ο James Bond.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις