Η ιστορία και η συνταγή του Bramble

Η έμπνευση του θρυλικού Dick Bradsell κάνει ακόμη τη διαφορά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2020

Βγαλμένο από τα ένδοξα (ή όχι και τόσο ένδοξα όσον αφορά τα cocktails) 80s, το Bramble είναι ένα ποτό για εκείνους που λατρεύουν τις ενδιάμεσες εποχές και την ισορροπία των γεύσεων, καθώς πίνεται ευχάριστα το φθινόπωρο ή την άνοιξη, την ίδια στιγμή που το balance ανάμεσα σε λεμόνι, gin, ζάχαρη και βατόμουρο είναι ιδανικό.

Η ιστορία

Το Bramble δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον πατριάρχη της βρετανικής σκηνής του cocktails, Dick Bradsell, το 1984. Tο Fred’s Club του Soho θεωρούνταν τότε το απόλυτο λονδρέζικο members club, με τους πελάτες του συνήθιζαν να πηγαίνουν στον Bradsell διάφορα spirits από τα ταξίδια τους προκειμένου αυτός να τα δοκιμάζει, να πειραματίζεται ή ακόμη και να τα χρησιμοποιεί σε ποτά. Κάποιος λοιπόν του πήγε ένα λικέρ βατόμουρων από τη Γαλλία.

Η ιστορία και η συνταγή του Bramble

Αυτό, ο δημοφιλής bartender το συνδύασε με gin, φρέσκο χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης, προτού προσθέσει τριμμένο πάγο (ο οποίος υπήρχε σε αφθονία από το εστιατόριο του Fred’s λόγω των φρέσκων ψαριών που παραλάμβανε καθημερινά). Αρχικά το σέρβιρε σε ποτήρι Martini αλλά σύντομα διαπίστωσε πως του ταιριάζει καλύτερα το old-fashioned glass.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα gin
  • 1/2 μεζούρα φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. σιρόπι ζάχαρης
  • 1 κ.σ. λικέρ βατόμουρου (ιδανικά Crème de mûre)
  • 1 φέτα λεμόνι και βατόμουρα, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά, εκτός από το λικέρ, μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακινούνται καλά.
  2. Σουρώνεις σε ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
  3. Προσθέτεις το λικέρ βατόμουρου και το αφήνεις να κατέβει προς τον πάτο του ποτηριού.
  4. Γαρνίρεις με το λεμόνι και τα βατόμουρα και σερβίρεις. 

Διάβασε ακόμη για τη σεζόν του Sbagliato, το Artisanal που σε περιμένει και για ποτό, τη ροζέ σαμπάνια του Brad Pitt και το ρούμι που θα μπορούσε να πίνει ο James Bond.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.