Η ιστορία και η συνταγή του Bramble

Η έμπνευση του θρυλικού Dick Bradsell κάνει ακόμη τη διαφορά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2020

Βγαλμένο από τα ένδοξα (ή όχι και τόσο ένδοξα όσον αφορά τα cocktails) 80s, το Bramble είναι ένα ποτό για εκείνους που λατρεύουν τις ενδιάμεσες εποχές και την ισορροπία των γεύσεων, καθώς πίνεται ευχάριστα το φθινόπωρο ή την άνοιξη, την ίδια στιγμή που το balance ανάμεσα σε λεμόνι, gin, ζάχαρη και βατόμουρο είναι ιδανικό.

Η ιστορία

Το Bramble δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον πατριάρχη της βρετανικής σκηνής του cocktails, Dick Bradsell, το 1984. Tο Fred’s Club του Soho θεωρούνταν τότε το απόλυτο λονδρέζικο members club, με τους πελάτες του συνήθιζαν να πηγαίνουν στον Bradsell διάφορα spirits από τα ταξίδια τους προκειμένου αυτός να τα δοκιμάζει, να πειραματίζεται ή ακόμη και να τα χρησιμοποιεί σε ποτά. Κάποιος λοιπόν του πήγε ένα λικέρ βατόμουρων από τη Γαλλία.

Η ιστορία και η συνταγή του Bramble

Αυτό, ο δημοφιλής bartender το συνδύασε με gin, φρέσκο χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης, προτού προσθέσει τριμμένο πάγο (ο οποίος υπήρχε σε αφθονία από το εστιατόριο του Fred’s λόγω των φρέσκων ψαριών που παραλάμβανε καθημερινά). Αρχικά το σέρβιρε σε ποτήρι Martini αλλά σύντομα διαπίστωσε πως του ταιριάζει καλύτερα το old-fashioned glass.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα gin
  • 1/2 μεζούρα φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. σιρόπι ζάχαρης
  • 1 κ.σ. λικέρ βατόμουρου (ιδανικά Crème de mûre)
  • 1 φέτα λεμόνι και βατόμουρα, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά, εκτός από το λικέρ, μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακινούνται καλά.
  2. Σουρώνεις σε ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
  3. Προσθέτεις το λικέρ βατόμουρου και το αφήνεις να κατέβει προς τον πάτο του ποτηριού.
  4. Γαρνίρεις με το λεμόνι και τα βατόμουρα και σερβίρεις. 

Διάβασε ακόμη για τη σεζόν του Sbagliato, το Artisanal που σε περιμένει και για ποτό, τη ροζέ σαμπάνια του Brad Pitt και το ρούμι που θα μπορούσε να πίνει ο James Bond.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το καλοκαίρι φεύγει, το Sea Breeze μένει

Μια απλή συνταγή με βότκα, γκρέιπφρουτ και κράνμπερι που θα σε επιστρέφει πάντα στις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Bloody Mary αλλά με τσίπουρο

To Big Fat Greek Mary του Αλέξανδρου Γκικόπουλου θα κάνει νοστιμότερες τις Κυριακές σου. Και όχι μόνο αυτές.