Η ιστορία και η συνταγή του Bramble

Η έμπνευση του θρυλικού Dick Bradsell κάνει ακόμη τη διαφορά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2020

Βγαλμένο από τα ένδοξα (ή όχι και τόσο ένδοξα όσον αφορά τα cocktails) 80s, το Bramble είναι ένα ποτό για εκείνους που λατρεύουν τις ενδιάμεσες εποχές και την ισορροπία των γεύσεων, καθώς πίνεται ευχάριστα το φθινόπωρο ή την άνοιξη, την ίδια στιγμή που το balance ανάμεσα σε λεμόνι, gin, ζάχαρη και βατόμουρο είναι ιδανικό.

Η ιστορία

Το Bramble δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον πατριάρχη της βρετανικής σκηνής του cocktails, Dick Bradsell, το 1984. Tο Fred’s Club του Soho θεωρούνταν τότε το απόλυτο λονδρέζικο members club, με τους πελάτες του συνήθιζαν να πηγαίνουν στον Bradsell διάφορα spirits από τα ταξίδια τους προκειμένου αυτός να τα δοκιμάζει, να πειραματίζεται ή ακόμη και να τα χρησιμοποιεί σε ποτά. Κάποιος λοιπόν του πήγε ένα λικέρ βατόμουρων από τη Γαλλία.

Η ιστορία και η συνταγή του Bramble

Αυτό, ο δημοφιλής bartender το συνδύασε με gin, φρέσκο χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης, προτού προσθέσει τριμμένο πάγο (ο οποίος υπήρχε σε αφθονία από το εστιατόριο του Fred’s λόγω των φρέσκων ψαριών που παραλάμβανε καθημερινά). Αρχικά το σέρβιρε σε ποτήρι Martini αλλά σύντομα διαπίστωσε πως του ταιριάζει καλύτερα το old-fashioned glass.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα gin
  • 1/2 μεζούρα φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. σιρόπι ζάχαρης
  • 1 κ.σ. λικέρ βατόμουρου (ιδανικά Crème de mûre)
  • 1 φέτα λεμόνι και βατόμουρα, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά, εκτός από το λικέρ, μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακινούνται καλά.
  2. Σουρώνεις σε ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
  3. Προσθέτεις το λικέρ βατόμουρου και το αφήνεις να κατέβει προς τον πάτο του ποτηριού.
  4. Γαρνίρεις με το λεμόνι και τα βατόμουρα και σερβίρεις. 

Διάβασε ακόμη για τη σεζόν του Sbagliato, το Artisanal που σε περιμένει και για ποτό, τη ροζέ σαμπάνια του Brad Pitt και το ρούμι που θα μπορούσε να πίνει ο James Bond.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες