Η ιστορία και η συνταγή του Long Island Iced Tea

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το cult classic cocktail των 80s.

Long Island Iced Tea λοιπόν. Ένα από τα πιο αχρείαστα όσο και θρυλικά cocktails όλων των εποχών, που συχνά-πυκνά αποτελεί και αντικείμενο χλευασμού από τους φίλους του ποτού. Γιατί λοιπόν ασχολούμαστε μαζί του; Πιθανότατα γιατί μας έχει λείψει το fun κομμάτι των μπαρ.

Η ιστορία

Το εν λόγω cocktail αποτέλεσε κατά καιρούς ένα πεδίο μάχης ανάμεσα σε Νεοϋορκέζους και κατοίκους του Τένεσί. Για πολλά χρόνια άπαντες πίστευαν πως το ποτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Long Island της Νέας Υόρκη, από όπου πήρε και το όνομά του. Ο μύθος λέει πως ένας bartender, o Robert 'Rosebud' Butt ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε τη συνταγή για έναν διαγωνισμό cocktail στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Φυσικά, το Long Island Iced Tea κέρδισε δημοφιλία μία δεκαετία αργότερα, με πολλούς να το θεωρούν ένα από τα καλύτερα 'κακά" cocktails των 80s.

Η ιστορία και η συνταγή του Long Island Iced Tea

Από την άλλη, υπάρχει και αντικρουόμενο origin story. Στο Τένεσί και την κωμόπολη του Kingston υπάρχει ένα σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Clinch, Emory και Tennessee. Στο υδάτινο αυτό κομμάτι λοιπόν συναντά κάποιος ένα πολύ μικρό νησί που, μάντεψε, ονομάζεται Long Island. Σύμφωνα με τους κάτοικους του Κίνγκστον, κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, υπήρχε ένας τύπος, ο Charlie 'Old Man' Bishop που λειτουργούσε ένα speakeasy bar και λάτρευε να πειραματίζεται με τα ποτά. Μία από τις δημιουργίες του περιελάμβανε βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα, χυμό λεμονιού και σιρόπι σφενδάμου. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η πρώτη συνταγή του Long Island Iced Tea.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 1/2 μεζούρα βότκα
  • 1/2 μεζούρα τζιν
  • 1/2 μεζούρα λευκό ρούμι
  • 1/2 μεζούρα τεκίλα
  • 1/2 μεζούρα Cointreau
  • 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού
  • 2 κ.γ. σιρόπι ζάχαρης
  • 3/4 μεζούρας Coca Cola

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από την Coca Cola στο σέικερ με πάγο και ανακινείς καλά.

ΠΟΤΟ LONG ISLAND ICED TEA 1

Σουρώνεις σε τύπου Collins ποτήρι με φρέσκο πάγο και απογεμίζεις με την Coca Cola.

ΠΟΤΟ LONG ISLAND ICED TEA 2

Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού ή μία σφήνα lime.

ΠΟΤΟ LONG ISLAND ICED TEA 3

Διάβασε ακόμη για το πρώτο aperitif χωρίς αλκοόλ, τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2021 και την ιστορία και τη συνταγή του Mai Tai.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.