
Οι 4 ξεχωριστές εκδοχές του Daiquiri
Διαφορετικά ρούμια και εσπεριδοειδή δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, σε cocktails που κινούνται από τη σφαίρα του κλασικού μέχρι εκείνη του εναλλακτικού.
Από τα δημοφιλέστερα cocktails όλων των εποχών και ένα από τα πιο most-ordered ποτά με ρούμι μετά το Mojito. Η ιστορία του Daiquiri ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox βρέθηκε στην Κούβα για κάποιο έργο υποδομής. Εκεί έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή.
Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται.
Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Ο Andrea Attanasio, barman του δημοφιλούς Fresco Bar στο Κόμο της Ιταλίας μοιράστηκε με το ιταλικό Esquire κάποιες από τις δικές του ιδέες.
Το τέλειο Daiquiri
Πρόκειται για μία ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή του κλασικότερου Daiquiri (που μπορεί να το συναντήσεις και ως natural ή νο.1), που ο Attanasio έχει ονομάσει Perfect Daiquiri. Χρησιμοποιεί λευκό ρούμι Veritas (ένα blend ρουμιών από Τζαμάικα και Μπαρμπέιντος), χυμό από lime καθώς και δύο διαφορετικές υφές ζάχαρης. Το αποτέλεσμα είναι άκρως χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου ποτού και αρκετά ισορροπημένο.
Υλικά
- 1 μεζούρα ρούμι Veritas
- 1/2 μεζούρα φρέσκο χυμό lime
- 1 κ.γ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
- Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail με τριμμένο πάγο.
Το Clairin Daiquiri
Για το δεύτερο Daiquiri που προτείνει, ο Attanasio επιλέγει να χρησιμοποιήσει clairin, δηλαδή ένα είδος σχεδόν ακατέργαστου rhum agricole από την Αϊτή. Το συνδυάζει με χυμό από κουμκουάτ.
Υλικά
- 1 μεζούρα Clairin Communal
- χυμό από 4 κουμκουάτ
- 1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζεις όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινείς.
- Διπλοσουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο.

Το Daiquiri με περγαμόντο
Όπως έχεις αντιληφθεί, τα εσπεριδοειδή και οι οξύτητές τους είναι απαραίτητα για ένα ποιοτικό Daiquiri. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται το περγαμόντο, που δένει όμορφα με το Hampden (έντονο ρούμι από την Τζαμάικα), δίνοντας ξεχωριστό άρωμα αλλά και περισσότερο βάθος στο cocktail.
Υλικά
- 1 μεζούρα ρούμι Hampden
- 1/2 μεζούρα χυμό από περγαμόντο
- 1 κ.γ. σιρόπι ζάχαρης
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
- Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.
Το Amalfi Daiquiri
Το Αμάλφι εκτός από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του ιταλικού Νότου, τυγχάνει να είναι και μία από τις περιοχές όπου παράγεται ποιοτικό limoncello. Το τελευταίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα Daiquiri, δίνοντας ένα έντονα αλκοολικό ποτό.
Υλικά
- 1 μεζούρα οποιοδήποτε λευκό ρούμι
- 1/2 μεζούρα limoncello
- 1 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
Εκτέλεση
- Βάζεις όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινείς.
- Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή δένει στο νησί
Επιτυχημένες ομάδες, projects και πρόσωπα κάνουν το last call τους στις μπάρες της πόλης και σαλπάρουν.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟι επιδραστικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2022
Βασίλης Κυρίτσης και Ελένη Νικολούλια στη λίστα των σημαντικότερων ανθρώπων του σύμπαντος της μπάρας για τη χρονιά που διανύουμε.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνα βερμούτ για το τέλειο Negroni
To Carpano Antica Formula, το πρώτο βερμούτ στον κόσμο, αναβαθμίζει το κλασικά κομψό cocktail κάθε, μα κάθε, φορά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό
Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΛοκάλι, στην ταράτσα με αγαύη
Η ενδεχομένως πιο feelgood αθηναϊκή ταράτσα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ένα αστικό καλοκαιρινό hit, τοποθετώντας στην καρδιά της μπάρας της την τεκίλα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο Gajah ίσως είναι το πιο viral μέρος του καλοκαιριού στην Αθήνα
Κάτι τροπικά ενδιαφέρον συμβαίνει στη σκιά του ΣΕΦ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας