Οι 4 ξεχωριστές εκδοχές του Daiquiri

Διαφορετικά ρούμια και εσπεριδοειδή δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, σε cocktails που κινούνται από τη σφαίρα του κλασικού μέχρι εκείνη του εναλλακτικού.

Από τα δημοφιλέστερα cocktails όλων των εποχών και ένα από τα πιο most-ordered ποτά με ρούμι μετά το Mojito. Η ιστορία του Daiquiri ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox βρέθηκε στην Κούβα για κάποιο έργο υποδομής. Εκεί έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή.

Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται.

Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Ο Andrea Attanasio, barman του δημοφιλούς Fresco Bar στο Κόμο της Ιταλίας μοιράστηκε με το ιταλικό Esquire κάποιες από τις δικές του ιδέες.

Το τέλειο Daiquiri

Πρόκειται για μία ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή του κλασικότερου Daiquiri (που μπορεί να το συναντήσεις και ως natural ή νο.1), που ο Attanasio έχει ονομάσει Perfect Daiquiri. Χρησιμοποιεί λευκό ρούμι Veritas (ένα blend ρουμιών από Τζαμάικα και Μπαρμπέιντος), χυμό από lime καθώς και δύο διαφορετικές υφές ζάχαρης. Το αποτέλεσμα είναι άκρως χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου ποτού και αρκετά ισορροπημένο.

Υλικά

  • 1 μεζούρα ρούμι Veritas
  • 1/2 μεζούρα φρέσκο χυμό lime
  • 1 κ.γ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail με τριμμένο πάγο. 

Το Clairin Daiquiri

Για το δεύτερο Daiquiri που προτείνει, ο Attanasio επιλέγει να χρησιμοποιήσει clairin, δηλαδή ένα είδος σχεδόν ακατέργαστου rhum agricole από την Αϊτή. Το συνδυάζει με χυμό από κουμκουάτ.

Υλικά

  • 1 μεζούρα Clairin Communal
  • χυμό από 4 κουμκουάτ
  • 1 1/2 κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινείς. 
  2. Διπλοσουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο.
Οι 4 ξεχωριστές εκδοχές του Daiquiri

Το Daiquiri με περγαμόντο

Όπως έχεις αντιληφθεί, τα εσπεριδοειδή και οι οξύτητές τους είναι απαραίτητα για ένα ποιοτικό Daiquiri. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται το περγαμόντο, που δένει όμορφα με το Hampden (έντονο ρούμι από την Τζαμάικα), δίνοντας ξεχωριστό άρωμα αλλά και περισσότερο βάθος στο cocktail. 

Υλικά

  • 1 μεζούρα ρούμι Hampden
  • 1/2 μεζούρα χυμό από περγαμόντο
  • 1 κ.γ. σιρόπι ζάχαρης
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.

Το Amalfi Daiquiri

Το Αμάλφι εκτός από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του ιταλικού Νότου, τυγχάνει να είναι και μία από τις περιοχές όπου παράγεται ποιοτικό limoncello. Το τελευταίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα Daiquiri, δίνοντας ένα έντονα αλκοολικό ποτό.

Υλικά

  • 1 μεζούρα οποιοδήποτε λευκό ρούμι
  • 1/2 μεζούρα limoncello
  • 1 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινείς. 
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος

Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.

Γραφει Τιμος Σαλαμες