Η ιστορία και η συνταγή της Caipirinha

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αλλά και πώς θα πετύχεις την απόλυτη εκδοχή για το εθνικό cocktail της Βραζιλίας.

Το βραζιλιάνικο Mojito. Αυτή είναι η επικρατέστερη περιγραφή που θα ακούσεις ποτέ για το cocktail με το άκρως εξωτικό όνομα και εθνικό ποτό της χώρας του Pelé, της Adriana Lima και της Gisele Bundchen. Για την κατασκευή της Caipirinha ακολουθείται σχεδόν η ίδια μεθοδολογία για το Mojito, μόνο που εδώ χρησιμοποιείται αντί για ρούμι ένα άλλο απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου, η cachaça.

Η ιστορία

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια γύρω από την Caipirinha είναι πως σχεδόν κανείς δεν ξέρει πότε, πού και πώς πρωτοφτιάχτηκε. Ο επικρατέστερος αστικός μύθος πάντως αναφέρει ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα από πλούσιους γαιοκτήμονες από την περιοχή Piracicaba, κοντά στο São Paulo, για να έχουν ένα ποτό που θα ήταν συνδεδεμένο με την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Μια άλλη εκδοχή πάλι υποστηρίζει πως προέρχεται από μια συνταγή (από λεμόνι, σκόρδο και μέλι) που χρησιμοποιούσαν στο Alentejo της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης πανδημίας του 20ου αιώνα, της ισπανικής γρίπης του 1918. Την τεχνογνωσία μετέφεραν στη Βραζιλία οι ναυτικοί και η συνταγή προσαρμόστηκε στο ποτό.

Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, η Caipirinha είναι συνυφασμένη με την ανεμελιά και τις χαλαρές στιγμές σχεδόν όσο ο Ronaldo (o παλιός, ο καλός) και ο Romario με τα γκολ, ο Ronaldinho με τις ποδιές και ο Neymar με τις πραγματικά άσχημες στιλιστικές επιλογές και τα θεατριλίκια εντός αγωνιστικού χώρου. Έτσι θα φτιάξεις την αυθεντικότερη εκδοχή της.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 2 μεζούρες cachaça
  • 1/2 lime κομμένο σε σφήνες
  • 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Συνθλίβεις το lime σε ένα ποτήρι με χοντρά τοιχώματα (ιδανικά ποτήρι old-fashioned) προκειμένου να πάρεις το χυμό και τα έλαιά του, μαζί με τη ζάχαρη.

Η ιστορία και η συνταγή της Caipirinha

Προσθέτεις πάγο.

ΚΑΙΠΙΡΙΝΙΑ 2

Βάζεις την cachaça και ανακατεύεις ελαφρώς. Γαρνίρεις με μία ακόμη σφήνα lime.

ΚΑΙΠΙΡΙΝΙΑ 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το απόλυτο Screwdriver, την καπνιστή αναβάθμιση της Margarita και τη λευκή εκδοχή του Negroni

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες