Η ιστορία και η συνταγή της Caipirinha

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αλλά και πώς θα πετύχεις την απόλυτη εκδοχή για το εθνικό cocktail της Βραζιλίας.

Το βραζιλιάνικο Mojito. Αυτή είναι η επικρατέστερη περιγραφή που θα ακούσεις ποτέ για το cocktail με το άκρως εξωτικό όνομα και εθνικό ποτό της χώρας του Pelé, της Adriana Lima και της Gisele Bundchen. Για την κατασκευή της Caipirinha ακολουθείται σχεδόν η ίδια μεθοδολογία για το Mojito, μόνο που εδώ χρησιμοποιείται αντί για ρούμι ένα άλλο απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου, η cachaça.

Η ιστορία

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια γύρω από την Caipirinha είναι πως σχεδόν κανείς δεν ξέρει πότε, πού και πώς πρωτοφτιάχτηκε. Ο επικρατέστερος αστικός μύθος πάντως αναφέρει ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα από πλούσιους γαιοκτήμονες από την περιοχή Piracicaba, κοντά στο São Paulo, για να έχουν ένα ποτό που θα ήταν συνδεδεμένο με την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Μια άλλη εκδοχή πάλι υποστηρίζει πως προέρχεται από μια συνταγή (από λεμόνι, σκόρδο και μέλι) που χρησιμοποιούσαν στο Alentejo της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης πανδημίας του 20ου αιώνα, της ισπανικής γρίπης του 1918. Την τεχνογνωσία μετέφεραν στη Βραζιλία οι ναυτικοί και η συνταγή προσαρμόστηκε στο ποτό.

Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, η Caipirinha είναι συνυφασμένη με την ανεμελιά και τις χαλαρές στιγμές σχεδόν όσο ο Ronaldo (o παλιός, ο καλός) και ο Romario με τα γκολ, ο Ronaldinho με τις ποδιές και ο Neymar με τις πραγματικά άσχημες στιλιστικές επιλογές και τα θεατριλίκια εντός αγωνιστικού χώρου. Έτσι θα φτιάξεις την αυθεντικότερη εκδοχή της.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 2 μεζούρες cachaça
  • 1/2 lime κομμένο σε σφήνες
  • 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Συνθλίβεις το lime σε ένα ποτήρι με χοντρά τοιχώματα (ιδανικά ποτήρι old-fashioned) προκειμένου να πάρεις το χυμό και τα έλαιά του, μαζί με τη ζάχαρη.

Η ιστορία και η συνταγή της Caipirinha

Προσθέτεις πάγο.

ΚΑΙΠΙΡΙΝΙΑ 2

Βάζεις την cachaça και ανακατεύεις ελαφρώς. Γαρνίρεις με μία ακόμη σφήνα lime.

ΚΑΙΠΙΡΙΝΙΑ 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το απόλυτο Screwdriver, την καπνιστή αναβάθμιση της Margarita και τη λευκή εκδοχή του Negroni

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.