Η tiki γοητεία του Rum Runner

Η ιστορία και η συνταγή του φρουτένιου cocktail με ρούμι.

Η μεγάλη οικογένεια των tiki cocktails έχει ασφαλώς χώρο και για αυτό το τροπικό, φρουτώδες και γλυκό ποτό, στο οποίο πρωταγωνιστεί το ρούμι. Όπως και στην περίπτωση του Daiquiri ή της Margarita μπορεί να παρασκευαστεί και με τη συνδρομή του μπλέντερ για πιο συμπαγή αποτελέσματα, ωστόσο εμείς προτείνουμε να ακολουθήσεις τη λύση του σέικερ. Μην ξεχάσεις την ομπρελίτσα στο τέλος για ακόμη πιο εξωτική και funky εμφάνιση.

H ιστορία

Μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της Ποτοαπαγόρευσης, το 1920, ναυτικοί και ιδιοκτήτες σκαφών στις ακτές των ΗΠΑ άρχισαν να εισάγουν -ασφαλώς παράνομα- ρούμι και παρεμφερή spirits, παρακάμπτοντας το νόμο. Τους δόθηκε το προσωνύμιο rum runners. Προορισμός των ποτών ήταν ασφαλώς τα speakeasies, πολλά από τα οποία άνηκαν στο μεγάλο κύκλωμα του περιβόητου Al Capone και άλλων "Νονών". Αρκετοί rum runners συνελήφθησαν από τις αρχές και βρέθηκαν στη φυλακή, μέχρι τη στιγμή που άπαντες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κατάλαβαν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αλκοόλ και η Ποτοαπαγόρευση τερματίστηκε το 1933. 

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, πολλά μπαρ άρχισαν να πειραματίζονται ολοένα και περισσότερο με το ρούμι, έχοντας ως έμπνευση την ίδια την ιστορία του ποτού αλλά και τις διηγήσεις των rum runners για μέρη όπως τα νησιά της Καραϊβικής ή την Πολυνησία. Το Holiday Isle Tiki Bar στην Islamorada της Φλόριντα αποφάσισε να τους τιμήσει, με ένα cocktail αφιερωμένο σε αυτούς. Το Rum Runner πρωτοφτιάχτηκε εκεί το 1952 και μάλιστα σε μπόλικες παραλλαγές για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά tiki cocktails.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2/3 μεζούρας λευκό ρούμι
  • 2/3 μεζούρας σκούρο ρούμι
  • 1/2 μεζούρα λικέρ μπανάνας
  • 1/3 μεζούρας λικέρ blackberry
  • 1/2 μεζούρα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 μεζούρα χυμό ανανά
  • λίγες σταγόνες γρεναδίνη

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ και ανακινούνται μαζί με πάγο.

Η tiki γοητεία του Rum Runner

Σουρώνεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο. 

ΚΟΚΤΕΙΛ RUM RUNNER 2

Γαρνίρεις με φρούτα - ιδανικά με μία σφήνα ανανά, μία φέτα πορτοκαλιού και ένα κερασάκι.

ΚΟΚΤΕΙΛ RUM RUNNER 3

Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή των Tom Collins, Dark and Stormy, Americano και Caipirinha.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.