Η ιστορία και η συνταγή του Milk Punch

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το μάλλον ιδανικότερο cocktail αυτής της περιόδου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Δεκεμβρίου 2020

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο feelgood ροφήματα που μπορείς να καταναλώσεις. Όταν δε, σε αυτό προστεθεί και η κατάλληλη ποσότητα αλκοόλ, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα. Το Milk Punch με ρούμι -μπορεί να φτιαχτεί σχεδόν με οποιονδήποτε άλλο τύπο spirit- είναι μία από τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές της εποχής και σίγουρα ένα ενδιαφέρον cocktail για τις γιορτινές συνεστιάσεις. 

Η ιστορία

Τα drinks με ζεστό γάλα και σκούρο αλκοόλ αποτελούσαν ανέκαθεν ένα μέτρο αντιμετώπισης του κρύου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σχεδόν από την εποχή που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να αρμέγουν αγελάδες. Ήδη από την εποχή της αποικιοκρατίας της Αμερικής, οι Ευρωπαίοι συνήθιζαν να αναμιγνύουν το γάλα με ποτό, μία συνήθεια που εξαπλώθηκε από την ανατολική ακτή σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Στο Handbook for Hosts του Esquire που κυκλοφόρησε το 1949, υπάρχει η αντίστοιχη συνταγή που μεταξύ άλλων προτείνεται για "βροχερές ημέρες δίπλα στη θάλασσα", προφανώς για λόγους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή τη στιγμή. Όπως και να έχει, το φινάλε του 2019 ίσως είναι μία καλή αφορμή για να επιστρέψει κάποιος σε αυτού του είδους τα αλκοολούχα ροφήματα. 

Η συνταγή

Υλικά 

  • 1 μεζούρα παλαιωμένο ρούμι
  • 1 μεζούρα μπράντι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • γάλα
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ανακατεύεις το ρούμι, το μπράντι και τη ζάχαρη σε ένα mixing glass.

Η ιστορία και η συνταγή του Milk Punch

Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου mug και συμπληρώνεις με ζεστό γάλα. 

ΠΟΤΟ MILK PUNCH 2

Γαρνίρεις με τριμμένο μοσχοκάρυδο. 

ΠΟΤΟ MILK PUNCH 3

Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την αυθεντική Margarita, πώς τα ελληνικά αποστάγματα μπήκαν στο μπαρ και τι πιστεύει ο Simone Caporale για το μέλλον του ποτού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες