Η ιστορία και η συνταγή του Milk Punch

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το μάλλον ιδανικότερο cocktail αυτής της περιόδου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Δεκεμβρίου 2020

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο feelgood ροφήματα που μπορείς να καταναλώσεις. Όταν δε, σε αυτό προστεθεί και η κατάλληλη ποσότητα αλκοόλ, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα. Το Milk Punch με ρούμι -μπορεί να φτιαχτεί σχεδόν με οποιονδήποτε άλλο τύπο spirit- είναι μία από τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές της εποχής και σίγουρα ένα ενδιαφέρον cocktail για τις γιορτινές συνεστιάσεις. 

Η ιστορία

Τα drinks με ζεστό γάλα και σκούρο αλκοόλ αποτελούσαν ανέκαθεν ένα μέτρο αντιμετώπισης του κρύου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σχεδόν από την εποχή που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να αρμέγουν αγελάδες. Ήδη από την εποχή της αποικιοκρατίας της Αμερικής, οι Ευρωπαίοι συνήθιζαν να αναμιγνύουν το γάλα με ποτό, μία συνήθεια που εξαπλώθηκε από την ανατολική ακτή σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Στο Handbook for Hosts του Esquire που κυκλοφόρησε το 1949, υπάρχει η αντίστοιχη συνταγή που μεταξύ άλλων προτείνεται για "βροχερές ημέρες δίπλα στη θάλασσα", προφανώς για λόγους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή τη στιγμή. Όπως και να έχει, το φινάλε του 2019 ίσως είναι μία καλή αφορμή για να επιστρέψει κάποιος σε αυτού του είδους τα αλκοολούχα ροφήματα. 

Η συνταγή

Υλικά 

  • 1 μεζούρα παλαιωμένο ρούμι
  • 1 μεζούρα μπράντι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • γάλα
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ανακατεύεις το ρούμι, το μπράντι και τη ζάχαρη σε ένα mixing glass.

Η ιστορία και η συνταγή του Milk Punch

Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου mug και συμπληρώνεις με ζεστό γάλα. 

ΠΟΤΟ MILK PUNCH 2

Γαρνίρεις με τριμμένο μοσχοκάρυδο. 

ΠΟΤΟ MILK PUNCH 3

Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την αυθεντική Margarita, πώς τα ελληνικά αποστάγματα μπήκαν στο μπαρ και τι πιστεύει ο Simone Caporale για το μέλλον του ποτού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις