Η ιστορία και η συνταγή του Cosmopolitan

Ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα για το κλασικό vodka cocktail.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Ιανουαρίου 2020

Μία από τις χειρότερες παρενέργειες του Sex and the City ήταν ότι κατέστρεψε τη φήμη του Cosmopolitan. Η δημοφιλής σειρά του ΗΒΟ μπορεί να έκανε γνωστό και αγαπητό το εν λόγω ποτό στο γυναικείο κοινό, ωστόσο φρόντισε να διαστρεβλώσει την αντίληψη περί αυτού σε όλους τους υπόλοιπους. Ο συνδυασμός βότκας με triple sec, lime και cranberry δίνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα, γλυκό και ταυτόχρονα στυφό, αλλά πάντοτε με χαρακτήρα.

Η ιστορία

To Cosmopolitan συγκαταλέγεται στα 77 κλασικά cocktails της International Bartenders Association και η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη συνταγή του υπάρχει στο βιβλίο του 1934, Pioneers of Mixing at Elite Bars: 1903-1933 του Charles Christopher Mueller. Πολλοί υποστηρίζουν πως η δημιουργία του οφείλεται στην gay κοινότητα του Provincetown της Μασσαχουσέτης ενώ άλλοι πως φτιάχτηκε με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα αρκετά αργότερα, συγκεκριμένα το 1975 από τον bartender Neal Murray στο Cork & Cleaver steak house της Μινεάπολις.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες βότκα
  • 1 μεζούρα Cointreau (ή κάποιο άλλο triple sec)
  • 1 μεζούρα χυμός cranberry
  • 1 μεζούρα χυμός lime

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο και ανακινείς.

Η ιστορία και η συνταγή του Cosmopolitan

Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και γαρνίρεις με μία σφήνα lime. 

ΠΟΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΑΝ 2

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την τέλεια Paloma, το πιο ασυναγώνιστο Gold Rush και το αυθεντικό Grasshopper.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες