Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Κάτι για να σε ξυπνήσει και να σε ταρακούνησει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Σεπτεμβρίου 2021

Οι bartenders αρέσκονται να αποκαλούν το εν λόγω cocktail την "κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων". Το μοντέρνο και ταυτόχρονα κλασικό after-dinner favourite ποτό -ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στις εν λόγω περιστάσεις- είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης βότκας, λικέρ καφέ, σιροπιού ζάχαρης και καφέ espresso.

Η ιστορία

Το Espresso Martini δημιουργήθηκε το 1983 στο Soho Brasserie του Λονδίνου από τον bartender Dick Bradsell. O μύθος λέει ότι ένα μοντέλο μπήκε στο μπαρ κατά τις 10 το πρωί και ζήτησε από τον Bradsell κάτι δυνατό για να "την ξυπνήσει και να την ταρακουνήσει" καθώς είχε αρκετές ώρες δουλειάς μετά. Συγκεκριμένα, η εν λόγω καλλονή χρησιμοποίησε τη φράση: "I want something to wake me up and fuck me up".

Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Η συνταγή

Υλικά

  • 1/2 μεζούρα βότκα
  • 1/2 μεζούρα λικέρ καφέ (πχ Kahlua ή Tia Maria)
  • 1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • 40 ml καφές espresso
  • μία πρέζα αλάτι
  • 3 κόκκοι καφέ

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείς ένα ποτήρι martini στην κατάψυξη.
  2. Ρίχνεις τη βότκα, το λικέρ καφέ, το σιρόπι, το αλάτι και τον espresso στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς. 
  3. Σουρώνεις στο παγωμένο ποτήρι martini.
  4. Γαρνίρεις με τους κόκκους καφέ.

Διάβασε ακόμη για τα 10 πιο εμβληματικά μπαρ του πλανήτη, πώς το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη, το επόμενο στάδιο της τεκίλας που λέγεται Cristalino και τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία νέα διεθνής διάκριση για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

To αρωματικό και φίνο Ούζο Πλωμαρίου ταξίδεψε μέχρι τη Βερόνα όπου διακρίθηκε με Silver Award στον φετινό διαγωνισμό International Wine & Spirits Competition (IWSC) 2022.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Paloma των Αθηνών

Φτιάξαμε ένα χάρτη του "νέου Gin tonic" για να γιορτάσεις κατάλληλα την World Paloma Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Negroni των whiskey drinkers

Η ιστορία και η συνταγή του Boulevardier.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι cool τύποι της TV που δε θα πίναμε ποτό μαζί τους

Τελικά ένα old fashioned με τον Don Draper δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα pairings του ούζου

Όχι, δε μιλάμε απλά για "ένα ούζο με μεζέ" αλλά για μία ολόκληρη ιεροτελεστία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ποτά και Μπαρ για τη σημερινή World Cocktail Day

Η 13η ημέρα του Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας