Cristalino, η τεκίλα στο επόμενο στάδιο

Η αποχρωματισμένη λευκή añejo τεκίλα ίσως και να είναι το επόμενο trend στον κόσμο του ποτού.

Το ευγενές απόσταγμα αγαύης είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποτά σε παγκόσμια κλίμακα και δίχως δεύτερη σκέψη αποτελεί το πιο διάσημο εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού. Η τεκίλα κουβαλά μία ιστορία αιώνων και φτιάχνεται με παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, σε μόλις 5 πολιτείες της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Φυσικά, την ακολουθούν ένα σωρό μύθοι. 

Εσχάτως, κερδίζει ολοένα έδαφος και ο χαρακτηρισμός cristalino δίπλα από τον σαφώς πιο αναγνωρίσιμο "τεκίλα". Τι ακριβώς είναι αυτό; Με μία πολύ εύκολη πρώτη ανάγνωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι μιλάμε για την αποχρωματισμένη λευκή añejo τεκίλα, δηλαδή μία υποκατηγορία του ποτού. Ένα καινούριο στυλ αν προτιμάς. Μέσα στην τελευταία δεκαετία brands όπως τα Jose Cuervo, 1800, Cazadores, El Mayor, Cenote, Hornitos, Herradura και Don Julio έχουν ακολουθήσει την τάση. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ακριβείς, αυτό είναι στην πραγματικότητα. Ίσως να ακουμπά τις παρυφές του trend.

Cristalino, η τεκίλα στο επόμενο στάδιο
ΤΕΚΙΛΑ ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΟ 2
ΤΕΚΙΛΑ ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΟ 3

Η όλη διαδικασία έχει να κάνεις με την παλαιωμένη τεκίλα που μέσω ενός φίλτρου ξυλάνθρακα "χάνει" το κεχριμπαρένιο χρώμα της που προήλθε από την παραμονή στο βαρέλι και έχει διαυγείς αποχρώσεις σαν αυτές της blanco. Εύλογα, θα αναρωτηθείς γιατί να συμβεί αυτό. Σχετίζεται ξεκάθαρα με το αισθητικό κομμάτι και την αποτελεσματικότητα μία añejo σε cocktails, χωρίς να επηρεάζει το χρώμα του ποτού. Την ίδια στιγμή όμως διατηρεί τα αρώματα, τη σύσταση και την πολυπλοκότητά της.

Όλα αυτά μάλιστα, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή προσθετικών γεύσης - τα πρόσθετα άλλωστε επηρεάζουν τη γεύση της τεκίλα όσο λίγα ποτά, κάτι που μεταφράζεται σε ευθεία επίθεση στη φυσιογνωμία της. Αν συνεχίζει να κερδίζει σε δημοφιλία, δεν είναι διόλου απίθανο η cristalino να αναγνωριστεί και επίσημα σε κατηγορία της τεκίλα. Οι bartenders, ειδικά εκείνοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στα κλασικά tequila-drinks. Σύμφωνα με τους ίδιους, κάθε cocktail γίνεται καλύτερο με αυτήν. Ή, πιο ορθά, αναβαθμίζεται.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


Διάβασε ακόμη για μερικές από τις κορυφαίες τεκίλες του πλανήτη αυτήν τη στιγμή, 3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal, τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway και την ιστορία & συνταγή της Paloma.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες