Cristalino, η τεκίλα στο επόμενο στάδιο

Η αποχρωματισμένη λευκή añejo τεκίλα ίσως και να είναι το επόμενο trend στον κόσμο του ποτού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Απριλίου 2020

Το ευγενές απόσταγμα αγαύης είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποτά σε παγκόσμια κλίμακα και δίχως δεύτερη σκέψη αποτελεί το πιο διάσημο εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού. Η τεκίλα κουβαλά μία ιστορία αιώνων και φτιάχνεται με παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, σε μόλις 5 πολιτείες της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Φυσικά, την ακολουθούν ένα σωρό μύθοι. 

Εσχάτως, κερδίζει ολοένα έδαφος και ο χαρακτηρισμός cristalino δίπλα από τον σαφώς πιο αναγνωρίσιμο "τεκίλα". Τι ακριβώς είναι αυτό; Με μία πολύ εύκολη πρώτη ανάγνωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι μιλάμε για την αποχρωματισμένη λευκή añejo τεκίλα, δηλαδή μία υποκατηγορία του ποτού. Ένα καινούριο στυλ αν προτιμάς. Μέσα στην τελευταία δεκαετία brands όπως τα Jose Cuervo, 1800, Cazadores, El Mayor, Cenote, Hornitos, Herradura και Don Julio έχουν ακολουθήσει την τάση. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ακριβείς, αυτό είναι στην πραγματικότητα. Ίσως να ακουμπά τις παρυφές του trend.

Cristalino, η τεκίλα στο επόμενο στάδιο
ΤΕΚΙΛΑ ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΟ 2
ΤΕΚΙΛΑ ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΟ 3

Η όλη διαδικασία έχει να κάνεις με την παλαιωμένη τεκίλα που μέσω ενός φίλτρου ξυλάνθρακα "χάνει" το κεχριμπαρένιο χρώμα της που προήλθε από την παραμονή στο βαρέλι και έχει διαυγείς αποχρώσεις σαν αυτές της blanco. Εύλογα, θα αναρωτηθείς γιατί να συμβεί αυτό. Σχετίζεται ξεκάθαρα με το αισθητικό κομμάτι και την αποτελεσματικότητα μία añejo σε cocktails, χωρίς να επηρεάζει το χρώμα του ποτού. Την ίδια στιγμή όμως διατηρεί τα αρώματα, τη σύσταση και την πολυπλοκότητά της.

Όλα αυτά μάλιστα, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή προσθετικών γεύσης - τα πρόσθετα άλλωστε επηρεάζουν τη γεύση της τεκίλα όσο λίγα ποτά, κάτι που μεταφράζεται σε ευθεία επίθεση στη φυσιογνωμία της. Αν συνεχίζει να κερδίζει σε δημοφιλία, δεν είναι διόλου απίθανο η cristalino να αναγνωριστεί και επίσημα σε κατηγορία της τεκίλα. Οι bartenders, ειδικά εκείνοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στα κλασικά tequila-drinks. Σύμφωνα με τους ίδιους, κάθε cocktail γίνεται καλύτερο με αυτήν. Ή, πιο ορθά, αναβαθμίζεται.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


Διάβασε ακόμη για μερικές από τις κορυφαίες τεκίλες του πλανήτη αυτήν τη στιγμή, 3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal, τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway και την ιστορία & συνταγή της Paloma.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πιο κομψή -και συλλεκτική- φιάλη ούζου

Το Ούζο Πλωμαρίου εμπνέεται από το παρελθόν και ταξιδεύει στο μέλλον.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway

Το twist του Papa αναβαθμίζει το κλασικό rum cocktail.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τέλεια μπαρ σε αθηναϊκές ταράτσες

Η Αθήνα μοιάζει ομορφότερη από ψηλά, με ένα cocktail στο χέρι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα διαφορετικό beach bar στην καρδιά της Αθήνας

Για 4 εβδομάδες, πίνουμε ελληνικά απεριτίφ με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην ταράτσα του Mavili Beach.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του αυθεντικού Daiquiri

Το τροπικότερο των κλασικών cocktails και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό με αφορμή τη σημερινή Daiquiry Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας