Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Κάτι για να σε ξυπνήσει και να σε ταρακούνησει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Σεπτεμβρίου 2021

Οι bartenders αρέσκονται να αποκαλούν το εν λόγω cocktail την "κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων". Το μοντέρνο και ταυτόχρονα κλασικό after-dinner favourite ποτό -ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στις εν λόγω περιστάσεις- είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης βότκας, λικέρ καφέ, σιροπιού ζάχαρης και καφέ espresso.

Η ιστορία

Το Espresso Martini δημιουργήθηκε το 1983 στο Soho Brasserie του Λονδίνου από τον bartender Dick Bradsell. O μύθος λέει ότι ένα μοντέλο μπήκε στο μπαρ κατά τις 10 το πρωί και ζήτησε από τον Bradsell κάτι δυνατό για να "την ξυπνήσει και να την ταρακουνήσει" καθώς είχε αρκετές ώρες δουλειάς μετά. Συγκεκριμένα, η εν λόγω καλλονή χρησιμοποίησε τη φράση: "I want something to wake me up and fuck me up".

Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Η συνταγή

Υλικά

  • 1/2 μεζούρα βότκα
  • 1/2 μεζούρα λικέρ καφέ (πχ Kahlua ή Tia Maria)
  • 1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • 40 ml καφές espresso
  • μία πρέζα αλάτι
  • 3 κόκκοι καφέ

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείς ένα ποτήρι martini στην κατάψυξη.
  2. Ρίχνεις τη βότκα, το λικέρ καφέ, το σιρόπι, το αλάτι και τον espresso στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς. 
  3. Σουρώνεις στο παγωμένο ποτήρι martini.
  4. Γαρνίρεις με τους κόκκους καφέ.

Διάβασε ακόμη για τα 10 πιο εμβληματικά μπαρ του πλανήτη, πώς το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη, το επόμενο στάδιο της τεκίλας που λέγεται Cristalino και τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.

Νέο Red Bull Winter Edition: Η δροσιά του χειμώνα σε ένα κουτάκι

Ό,τι κι αν περιλαμβάνει η χειμερινή "bucket list", το νέο Red Bull Winter Edition Iced Vanilla Berry είναι εμπειρία που δεν χάνεται!