Το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway

Το twist του Papa αναβαθμίζει το κλασικό rum cocktail.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιουλίου 2021

Εκτός από το να γράφει εξαιρετικά, ο Ernest Hemingway γνώριζε το ίδιο καλά (ίσως και καλύτερα) να απολαμβάνει τη ζωή. Εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των περισσότερων σπουδαίων συγγραφέων, η ζωή του ήταν το ίδιο συναρπαστική με τα μυθιστορήματά του. Στο γενικότερο πλαίσιο της καθημερινής του ρουτίνας ήταν και κάποια ποτά και cocktails, που αρκετά συχνά κατανάλωνε υπέρ το δέον. 

Από το αλκοολικό ρεπερτόριο του Papa, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, δεν απουσίαζε ποτέ το Mojito. Όπως και αρκετά ακόμη διάσημα cocktails, η ιστορία του mojito είναι εξαιρετικά ασαφής, όπως άλλωστε και του βασικού συστατικού του, του ρουμιού. Ένας μύθος λέει ότι γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πειρατής Francis Drake (τον οποίο υποστήριζε χρηματικά η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Ι, για να λεηλατεί τα τις ισπανικές πόλεις του Νέου Κόσμου) έφτασε με το πλήρωμά του στην Κούβα. Πάνω στο πλοίο του υπήρχε σε αφθονία ένα απόσταγμα ζαχαροκαλάμου (κατά κάποιο τρόπο πρόγονος του ρουμιού), που λεγόταν aguardiente.

Το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway

Ο Drake συνήθιζε να το πίνει με lime, ζάχαρη και μέντα, όπως και αρκετοί ακόμη από το πλήρωμά του. Κάθε φορά που έπιαναν λιμάνι μιλούσαν γι' αυτό και σύντομα το ποτό απέκτησε δημοφιλία. Έγινε γνωστό ως Drak, Drac ή Draque και ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας mojito της ιστορίας. Το  aguardiente αντικαταστάθηκε από το ρούμι το 1880, όταν και ο Don Facundo Bacardi Masso έφτιαξε την εταιρεία που γνωρίζεις σήμερα απλά ως Bacardi. Ο Hemingway όμως το έκανε και αυτό με τον τρόπο του, βαφτίζοντας μάλιστα τη δική του εκδοχή ως Mojito Royal.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 1 μεζούρα ρούμι (παλαιωμένο αν γίνεται)
  • χυμός από μισό λεμόνι ή lime
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 μεζούρα σαμπάνια
  • μερικά φύλλα μέντας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα highball ποτήρι τοποθετείς τα φύλλα της μέντας και τη ζάχαρη, ξεκινώντας να τα πολτοποιείς σαν να μην υπάρχει άυριο.
  2. Προσθέτεις θρυμματισμένο πάγο στα 2/3 του ποτηριού.
  3. Τοποθετείς το ρούμι, το χυμό και τη σαμπάνια, με αυτήν ακριβώς τη σειρά. 
  4. Αναδεύεις αργά ώστε να μην εξατμιστεί η σαμπάνια.
  5. Γαρνίρεις με μία σφήνα lime και τα φύλλα μέντας.
  6. Κάθεσαι και το απολαμβάνεις με τρόπο που θα ήταν υπερήφανος για σένα ο Ernest.

Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Manhattan, το Λοκάλι που ανέβηκε στην ταράτσα, το τέλειο martini μέσα από 4 συνταγές και το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μετά το Baba Au Rum, το InLoveAgain

Στο μικρό αδερφάκι του Baba Au Rum θα βρεις γλυκά εμπνευσμένα από την cocktail culture, ποιοτικό καφέ και brunch καθώς και φυτά για τον χώρο σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτή την εβδομάδα, πίνουμε Negroni

Η καλύτερη χρήση του Campari που έγινε ποτέ και μία αφορμή να βοηθήσεις έναν σημαντικό σκοπό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί η Coca Cola των McDonald's έχει καλύτερη γεύση

Δεν είναι η ιδέα μας. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο κέντρο της Αθήνας, ένα μπαρ σερβίρει μπροστά από ένα άλλο μπαρ

Κάτι συμβαίνει στην Πετράκη και το The Bar In Front Of The Bar 'ευθύνεται' σε μεγάλο βαθμό γι' αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο David Adjaye και η φιάλη του παλαιότερου single malt

Το Gordon & MacPhail Generations 80 ετών δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο packaging.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Κάτι για να σε ξυπνήσει και να σε ταρακούνησει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας