3 συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ
Καφές, όπως δεν τον ήπιες ποτέ πριν.
Μία ημέρα σαν σήμερα, πίσω στο 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) καθιέρωσε την Διεθνή ή Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, για να τιμήσει το προϊόν που ξεκινά την ημέρα της πλειοψηφίας των ανθρώπων στον μάταιο τούτο κόσμο.
Έκτοτε, κάθε 1η Οκτωβρίου, τιμάται το δημοφιλές αφέψημα με σειρά εκδηλώσεων και πολλά δρώμενα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, μετά τους περιορισμούς λόγω Covid-19 την περασμένη χρονιά, αναμένεται τα events να επιστρέψουν, οπότε έχε τα μάτια σου ανοιχτά για το τι θα παίξει στην πόλη.
Espresso Tonic

Το Espresso Tonic φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 2007 από την Anna Lunell, μία από τις founders της αλυσίδας cafe Koppi Roasters στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας. Τα Koppi Roasters έκλεισαν τελικά το 2017 αλλά άφησαν κληρονομιά στον κόσμο του καφέ το εν λόγω ρόφημα. Μάλιστα, συνήθιζαν να προσθέτουν και κάποιο σιρόπι για έξτρα γεύση. Αρκούν 1 ή 2 δόσεις καφέ espresso, 2 ή 3 μεζούρες tonic water, πάγος και (προαιρετικά) μία σφήνα lime (για το χυμό της). Το Espresso Tonic έχει μία εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα σε οξύτητα, γλύκα και πικράδα, προσφέροντας παράλληλα μπόλικο χώρο για πειραματισμούς.
Dalgona Coffee

Το ρόφημα που για κάποιο λόγο προκάλεσε υστερία κατά τη διάρκεια του lockdown. Tο όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο γλυκό (ένα toffee σε διάφορες γεύσεις). Η δημοφιλία του ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα, όταν ο ηθοποιός Jung Il-woo παρήγγειλε έναν τέτοιο στη σειρά Pyunstorang. Ήταν η στιγμή που ξεκίνησε και το #dalgonacoffeechallenge στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Περιέχει γάλα και μία πλούσια κρέμα από καφέ και ζάχαρη χτυπημένη στο μίξερ. Σερβίρεται με πάγο -αλλά και ζεστός- και είναι μία πολύ γευστική πρόταση. Αρκούν 2 κουταλιές στιγμιαίος καφές, άλλες τόσες ζάχαρη και εξίσου ίδιες ζεστό νερό, μαζί με 1/2 ποτήρι παγωμένο γάλα και μερικά παγάκια. Η διαδικασία παρασκευής του θυμίζει εκείνη του φραπέ: Χτυπάς τον καφέ, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και συνεχίζεις να αναδεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αφρός. Προσθέτεις το παγωμένο γάλα σε ένα ποτήρι και τα παγάκια. Έπειτα, μπαίνει και το μείγμα του καφέ.
Τέλειος Σπιτικός Cappuccino

Οι αναλογίες γι' αυτόν είναι τα πάντα, ώστε να υπάρχει η τέλεια ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται ως 125-130 ml γάλα (ασφαλώς σε μορφή αφρού) ανά 25 ml καφέ espresso. Η ζάχαρη και η κανέλα είναι αξιόλογες προσθήκες αλλά όχι απαραίτητες. Ο απλούστερος -αλλά όχι ιδανικότερος- τρόπος είναι με μία κλασική φραπεδιέρα χειρός, όπου μπορείς να χτυπήσεις το γάλα μέχρι αυτό να αποκτήσει υφή που να παραπέμπει σε αφρό - αλλά θα είναι αρκετά μακριά από το τελικό αποτέλεσμα της καφετέριας.
Η όλη διαδικασία λειτουργεί καλύτερα όταν το γάλα είναι κρύο. Αν ψάχνεις κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορείς να προμηθευτείς μία αφρογαλιέρα (ή πιο ορθά, μία ειδική συσκευή για αφρόγαλα) από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το εν λόγω αντικείμενο πέραν του ότι εγγυάται το ιδανικό αποτέλεσμα, είναι σχετικά μικρό και εύχρηστο, ενώ απαιτεί καθάρισμα έπειτα από κάθε χρήση.
Αν επιθυμείς να προσθέσεις και λίγο (ή περισσότερο) αλκοόλ στη σημερινή ημέρα, ρίξε μία ματιά και σε αυτά τα cocktails με καφέ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις