3 συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Καφές, όπως δεν τον ήπιες ποτέ πριν.

Μία ημέρα σαν σήμερα, πίσω στο 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) καθιέρωσε την Διεθνή ή Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, για να τιμήσει το προϊόν που ξεκινά την ημέρα της πλειοψηφίας των ανθρώπων στον μάταιο τούτο κόσμο.

Έκτοτε, κάθε 1η Οκτωβρίου, τιμάται το δημοφιλές αφέψημα με σειρά εκδηλώσεων και πολλά δρώμενα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, μετά τους περιορισμούς λόγω Covid-19 την περασμένη χρονιά, αναμένεται τα events να επιστρέψουν, οπότε έχε τα μάτια σου ανοιχτά για το τι θα παίξει στην πόλη.

Espresso Tonic

3 συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Το Espresso Tonic φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 2007 από την Anna Lunell, μία από τις founders της αλυσίδας cafe Koppi Roasters στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας. Τα Koppi Roasters έκλεισαν τελικά το 2017 αλλά άφησαν κληρονομιά στον κόσμο του καφέ το εν λόγω ρόφημα. Μάλιστα, συνήθιζαν να προσθέτουν και κάποιο σιρόπι για έξτρα γεύση.  Αρκούν 1 ή 2 δόσεις καφέ espresso, 2 ή 3 μεζούρες tonic water, πάγος και (προαιρετικά) μία σφήνα lime (για το χυμό της). Το Espresso Tonic έχει μία εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα σε οξύτητα, γλύκα και πικράδα, προσφέροντας παράλληλα μπόλικο χώρο για πειραματισμούς.

Dalgona Coffee

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΦΕ 2

Το ρόφημα που για κάποιο λόγο προκάλεσε υστερία κατά τη διάρκεια του lockdown. Tο όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο γλυκό (ένα toffee σε διάφορες γεύσεις). Η δημοφιλία του ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα, όταν ο ηθοποιός Jung Il-woo παρήγγειλε έναν τέτοιο στη σειρά Pyunstorang. Ήταν η στιγμή που ξεκίνησε και το #dalgonacoffeechallenge στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Περιέχει γάλα και μία πλούσια κρέμα από καφέ και ζάχαρη χτυπημένη στο μίξερ. Σερβίρεται με πάγο -αλλά και ζεστός- και είναι μία πολύ γευστική πρόταση. Αρκούν 2 κουταλιές στιγμιαίος καφές, άλλες τόσες ζάχαρη και εξίσου ίδιες ζεστό νερό, μαζί με 1/2 ποτήρι παγωμένο γάλα και μερικά παγάκια. Η διαδικασία παρασκευής του θυμίζει εκείνη του φραπέ: Χτυπάς τον καφέ, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και συνεχίζεις να αναδεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αφρός. Προσθέτεις το παγωμένο γάλα σε ένα ποτήρι και τα παγάκια. Έπειτα, μπαίνει και το μείγμα του καφέ.

Τέλειος Σπιτικός Cappuccino

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΦΕ 1

Οι αναλογίες γι' αυτόν είναι τα πάντα, ώστε να υπάρχει η τέλεια ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται ως 125-130 ml γάλα (ασφαλώς σε μορφή αφρού) ανά 25 ml καφέ espresso. Η ζάχαρη και η κανέλα είναι αξιόλογες προσθήκες αλλά όχι απαραίτητες. Ο απλούστερος -αλλά όχι ιδανικότερος- τρόπος είναι με μία κλασική φραπεδιέρα χειρός, όπου μπορείς να χτυπήσεις το γάλα μέχρι αυτό να αποκτήσει υφή που να παραπέμπει σε αφρό - αλλά θα είναι αρκετά μακριά από το τελικό αποτέλεσμα της καφετέριας.

Η όλη διαδικασία λειτουργεί καλύτερα όταν το γάλα είναι κρύο. Αν ψάχνεις κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορείς να προμηθευτείς μία αφρογαλιέρα (ή πιο ορθά, μία ειδική συσκευή για αφρόγαλα) από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το εν λόγω αντικείμενο πέραν του ότι εγγυάται το ιδανικό αποτέλεσμα, είναι σχετικά μικρό και εύχρηστο, ενώ απαιτεί καθάρισμα έπειτα από κάθε χρήση. 

Αν επιθυμείς να προσθέσεις και λίγο (ή περισσότερο) αλκοόλ στη σημερινή ημέρα, ρίξε μία ματιά και σε αυτά τα cocktails με καφέ.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα