3 συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Καφές, όπως δεν τον ήπιες ποτέ πριν.

Μία ημέρα σαν σήμερα, πίσω στο 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) καθιέρωσε την Διεθνή ή Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, για να τιμήσει το προϊόν που ξεκινά την ημέρα της πλειοψηφίας των ανθρώπων στον μάταιο τούτο κόσμο.

Έκτοτε, κάθε 1η Οκτωβρίου, τιμάται το δημοφιλές αφέψημα με σειρά εκδηλώσεων και πολλά δρώμενα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, μετά τους περιορισμούς λόγω Covid-19 την περασμένη χρονιά, αναμένεται τα events να επιστρέψουν, οπότε έχε τα μάτια σου ανοιχτά για το τι θα παίξει στην πόλη.

Espresso Tonic

3 συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Το Espresso Tonic φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 2007 από την Anna Lunell, μία από τις founders της αλυσίδας cafe Koppi Roasters στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας. Τα Koppi Roasters έκλεισαν τελικά το 2017 αλλά άφησαν κληρονομιά στον κόσμο του καφέ το εν λόγω ρόφημα. Μάλιστα, συνήθιζαν να προσθέτουν και κάποιο σιρόπι για έξτρα γεύση.  Αρκούν 1 ή 2 δόσεις καφέ espresso, 2 ή 3 μεζούρες tonic water, πάγος και (προαιρετικά) μία σφήνα lime (για το χυμό της). Το Espresso Tonic έχει μία εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα σε οξύτητα, γλύκα και πικράδα, προσφέροντας παράλληλα μπόλικο χώρο για πειραματισμούς.

Dalgona Coffee

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΦΕ 2

Το ρόφημα που για κάποιο λόγο προκάλεσε υστερία κατά τη διάρκεια του lockdown. Tο όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο γλυκό (ένα toffee σε διάφορες γεύσεις). Η δημοφιλία του ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα, όταν ο ηθοποιός Jung Il-woo παρήγγειλε έναν τέτοιο στη σειρά Pyunstorang. Ήταν η στιγμή που ξεκίνησε και το #dalgonacoffeechallenge στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Περιέχει γάλα και μία πλούσια κρέμα από καφέ και ζάχαρη χτυπημένη στο μίξερ. Σερβίρεται με πάγο -αλλά και ζεστός- και είναι μία πολύ γευστική πρόταση. Αρκούν 2 κουταλιές στιγμιαίος καφές, άλλες τόσες ζάχαρη και εξίσου ίδιες ζεστό νερό, μαζί με 1/2 ποτήρι παγωμένο γάλα και μερικά παγάκια. Η διαδικασία παρασκευής του θυμίζει εκείνη του φραπέ: Χτυπάς τον καφέ, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και συνεχίζεις να αναδεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αφρός. Προσθέτεις το παγωμένο γάλα σε ένα ποτήρι και τα παγάκια. Έπειτα, μπαίνει και το μείγμα του καφέ.

Τέλειος Σπιτικός Cappuccino

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΦΕ 1

Οι αναλογίες γι' αυτόν είναι τα πάντα, ώστε να υπάρχει η τέλεια ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται ως 125-130 ml γάλα (ασφαλώς σε μορφή αφρού) ανά 25 ml καφέ espresso. Η ζάχαρη και η κανέλα είναι αξιόλογες προσθήκες αλλά όχι απαραίτητες. Ο απλούστερος -αλλά όχι ιδανικότερος- τρόπος είναι με μία κλασική φραπεδιέρα χειρός, όπου μπορείς να χτυπήσεις το γάλα μέχρι αυτό να αποκτήσει υφή που να παραπέμπει σε αφρό - αλλά θα είναι αρκετά μακριά από το τελικό αποτέλεσμα της καφετέριας.

Η όλη διαδικασία λειτουργεί καλύτερα όταν το γάλα είναι κρύο. Αν ψάχνεις κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορείς να προμηθευτείς μία αφρογαλιέρα (ή πιο ορθά, μία ειδική συσκευή για αφρόγαλα) από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το εν λόγω αντικείμενο πέραν του ότι εγγυάται το ιδανικό αποτέλεσμα, είναι σχετικά μικρό και εύχρηστο, ενώ απαιτεί καθάρισμα έπειτα από κάθε χρήση. 

Αν επιθυμείς να προσθέσεις και λίγο (ή περισσότερο) αλκοόλ στη σημερινή ημέρα, ρίξε μία ματιά και σε αυτά τα cocktails με καφέ.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας