Έτσι πίνεται η βότκα σύμφωνα με τους Ρώσους
Ένας στερεοτυπικός μεν, αποτελεσματικός δε, οδηγός για το μάλλον πιο υποτιμημένο spirit.
Ό,τι είναι το ρούμι για την Καραϊβική και το ουίσκι για τη Σκωτία είναι η βότκα για την Ευρασία. Σχεδόν οπουδήποτε στην αχανή χώρα που συνδέει τη βόρεια πλευρά της Ευρώπης μ’ εκείνη της Ασίας θα συναντήσεις βότκα. Αυτό δε σημαίνει αυτομάτως πως δεν υπάρχουν βότκες από άλλες χώρες, που μάλιστα διαφέρουν όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές βότκες από την Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο "επιθετικές", δυνατές και βαριές, ενώ εκείνες της δυτικής παραγωγής, όπως, π.χ., αυτές από τη Σουηδία (Absolut), την Ολλανδία (Ketel One) ή η γαλλική από σταφύλι (Cîroc), που είναι πιο απαλές, πιο "εύκολες".
Ο ορισμός
Σύμφωνα με τον ορισμό της από το Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, πρόκειται για "ένα ουδέτερο και διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών" (οποιοδήποτε υλικό εμπεριέχει σάκχαρα μπορεί να μετατραπεί σε ποτό), κάτι που θα έπρεπε να επιτρέπει την ευελιξία προς αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

H βότκα είναι το μοναδικό ευγενές ποτό που δεν περνάει από βαρέλι – δεν παλαιώνει. Την όποια "ευγένειά" της την οφείλει στις διαδοχικές αποστάξεις και στα διαφορετικά υλικά/φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε καθεμία από αυτές.
> Διάβασε ακόμη: Μήπως πίνουμε όπως τη δεκαετία του 1920;
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι η τσικουδιά που προέρχεται από το "ευγενές" σταφύλι αποστάζεται μία φορά. Το τσίπουρο περνάει δύο φορές απόσταξη. Τα κορυφαία ελληνικά τσίπουρα περνούν από τρεις αποστάξεις. Κάποια μπαίνουν και σε βαρέλι, όπου αποκτούν χρώμα, γεύση, οσμές. Η βότκα οφείλει να παραμένει "άχρωμη" και "άοσμη". Ο εξευγενισμός αλλάζει μόνο την υφή της: γίνεται "ελαιώδης", πιο "παχιά" στη γεύση.
Ποτέ χωρίς σκοπό
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως στην κουλτούρα της βότκας, αυτή δεν πίνεται ποτέ χωρίς σκοπό. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πολύ υψηλότερη από άλλες επιλογές.
Το απαραίτητο σφηνάκι
Παρότι η βότκα αποτελεί αλκοολική βάση για πολλά και εξαιρετικά δημοφιλή cocktails, οφείλει να δοκιμάζεται σκέτη και σε shot. Σύμφωνα με αρκετούς Ρώσους bartenders, ένας πολύ βασικός κανόνας είναι να πλαισιώνεται πάντοτε με φαγητό.

"Το να πίνεις καλή βότκα με καλή παρέα στη Μόσχα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει φαγητό στο τραπέζι" υποστηρίζει μία δημοφιλής φράση στη σφαίρα των νέων Ρώσων μπάρμπεν και ποιοι είμαστε εμείς για να διαφωνήσουμε μαζί τους;
Η θερμοκρασία
Το να βγάλεις μία φιάλη βότκα απευθείας από την κατάψυξη, ίσως και να μην είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πίστευες. Οι Ρώσοι γενικά φοβούνται να παγώσουν τη βότκα τους και επιλέγουν απλά τη λύση του ψυγείου για λίγα μόλις λεπτά πριν το σερβίρισμα.
> Διάβασε ακόμη: Πότε θα σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα;
Τα cocktails

Ασφαλώς και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να απολαμβάνεις τη βότκα σε cocktail. Το Moscow Mule, το White Russian και τα υπόλοιπα θα κάνουν τη δουλειά, ασχέτως του αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη μαμά Ρωσία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις